Inspiraatiota

Vitel Toné

Vitel toné on klassinen joulupöydän tarjottava Argentiinassa. Ruokalaji on kuitenkin alun perin Italiasta, kuten monet muutkin Argentiinalaiset perinneherkut. Vasikanpaistista valmistettava ruokalaji on täynnä makua, olematta kuitenkaan liian tuhti. Jouluna Argentiinassa on kesä ja Vitel Toné tarjoillaankin kylmänä alkupalana, usein osana noutopöytää, jonka jälkeen vuorossa on grillausta.

Italialaiset ovat vaikuttaneet argentiinalaiseen kulttuuriin paitsi kielen, myös ruuan osalta. Myös vitel toné, italialaiselta nimeltään vitello tonnato, tuli osaksi Argentiinalaista ruokakulttuuria 1800-1900-luvuilla suuren italialaissiirtolaisvyöryn myötä. Vitel toné on peräisin Pohjois-Italiasta, Lombardin ja Piedmontin alueilta, jossa se kehitettiin 1800-luvulla. Nykyään se on olennainen osa argentiinalaista ruokakulttuuria.

Vitel tonéssa vasikanliha yhdistetään majoneesipohjaiseen tonnikalakastikkeeseen ja koristellaan kapriksilla, kovaksikeitetyillä kananmunilla, etikkakurkuilla ja oliiveilla. Vaikka vasikan ja tonnikalan yhdistelmä saattaa kuulostaa hassulta, kastikkeen ja paistin maut täydentävät toisiaan hienosti. Tämä ruoka on argentiinalaista perinnettä hienoimmillaan.

Vitel Toné
8-10:lle alkupalaksi

Ainekset:
Paistiin:
1 (n. 1 kg) vasikanpaistia (peceto argentiinaksi)
1 keskikokoinen sipuli, kuorittuna ja neljään osaan leikattuna
3 sellerinvartta, pilkottuina
1 porkkana, pilkottuna
1 kevätsipulin varsi, pilkottuna (vain vihreä osa)
pieni nippu lehtipersiljaa
4 valkosipulinkynttä
2 laakerinlehteä
1 tl kokonaista mustapippuria
1 rkl suolaa

Kastikkeeseen:
1 prk (200g/150g) tonnikalaa
6 anjovisfilettä
3 rkl valkoviinietikkaa
maun mukaan mustapippuria myllystä
2,5 dl majoneesia
1,25 dl kermaa
tarpeen mukaan lihan keitinnestettä

Koristeluun:
1 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
2 rkl kapriksia

Valmistusohjeet:

Lihan keittäminen:
Siisti lihasta rasvaa veitsen avulla. Lisää sipuli, porkkana, sellerinvarret, kevätsipulin varsi, persilja, valkosipuli, laakerinlehti, mustapippurit ja suola isoon ja paksupohjaiseen pataan. Lisää pataan niin paljon vettä, että se peittää lihan. Sulje padan kansi ja kiehauta, jonka jälkeen lisää liha. Kiehauta taas, jonka jälkeen peitä kannella ja vähennä lämpöä. Anna kiehua hiljalleen 1 ½ tunnin ajan. Poista lämmöltä ja siirrä sivuun. Anna lihan jäähtyä läpikotaisin keitinliemessä, jonka jälkeen siivilöi ja säilytä liemi. Kiedo liha tiukasti kelmuun ja anna jäähtyä jääkaapissa, mieluiten yön yli.

Tonnikalakastike:
Valuta tonnikala ja laita tehosekoittimeen tai kutteriin anjovisten ja viinietikan kanssa. Mausta mustapippurilla. Lisää majoneesi ja sinappi. Anna koneen käydä, kunnes kastikkeen koostumus on kermainen ja väri vaalean beige. Lisää kerma ja sekoita koneella lyhyin sykäyksin, kunnes kerma sekoittuu osaksi kastiketta. Ohenna kastiketta halutessasi muutamalla ruokalusikallisella lihan keitinlientä.

Leikkaa liha varovaisesti tasaisen ohuiksi siivuiksi. Levitä tonnikalakastiketta tarjoiluastian pohjalle ja asettele lihasiivut limittäin sen päälle. Jatka annoksen kokoamista laittamalla vuorottain kastiketta ja lihaa kerroksittain. Laita kastiketta päällimmäiseksi kerrokseksi ja koristele kapriksilla ja lehtipersiljalla. Halutessasi voit lisätä myös kananmunasiivuja ja oliiveja koristeiksi. Peitä annos ja siirrä se vähintään kahdeksi tunniksi jääkaappiin maustumaan. Ota vitel toné jääkaapista n. 15 minuuttia ennen tarjoamista.

Lue alkuperäinen artikkeli.