Samppanja koetaan yleisesti yläluokan juomaksi, joihin ei jokaisella ole varaa. Vaihtoehtoisesti lahjaksi saatua samppanjapulloa säästetään vain tiettyihin tilaisuuksiin ja pulloa esitellään ylpeydellä kahvipöydän äärellä. Samppanja on kiistatta kuohuviinien kermaa ja lähtökohtaisesti harvinainen herkku monelle.

Vaikka samppanja koetaan ja samppanja on suhteellisen kallista, löytyy kyseisestä kategoriasta myös sellaisia hintalappuja, jotka saavat ylemmän keskiluokan siirtymään hyllyllä eteenpäin. Tässä onkin listattu maailman kymmenen kalleinta samppanjapulloa:

10. Boërl & Kroff Brut – $ 2,489

Boërl & Kroffia valmistava Drappier käyttää vain maailman parhaimpia rypäleitä valmistusprosessissaan. Kyseisissä samppanjoissa käytetty rypälemehu on otettu suoraan ensimmäisestä puristusprosessista. Tuhansia maksava pullo on ulkomuodoltaan kaunis ja pullon sisältä löytyy elegantti ja maultaan hienostunut samppanja. 

 

9. The Krug Clos d’Ambonnay – $ 3,500

Pullon tyylikäs ja mahtaileva ulkomuoto kertoo, että tämä samppanja ei ole kenelle tahansa. Kyseistä samppanjaa valmistaa Krugin samppanjaspesialistit. Yrityksen omistajia ovat Louis Vuitton ja Moët Hennessy. Se on klassisen punainen kuohuviini, joka valmistetaan Pinot Noir –rypäleistä. Kyseisessä samppanjassa on charmia ja se herättääkin huomiota samppanjanystävien piireissä.

 

8. Moët & Chandon Dom Perignon Charles & Diana 1961 – $ 4,309

Todellisen kuninkaiden juoman valmistaa legendaarinen samppanjatalo Moet ja Chandon. Prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan häissä, vuonna 1981, Dom Perignon kruunattiin ”viralliseksi samppanjaksi”. Kyseinen samppanja valmistettiin samana vuotena kuin prinsessa Diana syntyi. Vain pieni määrä pulloja on myyty kuluttajille ja vain muutama henkilö on päässyt käsiksi kyseiseen palaan kuninkaallisuutta.

 

7. Perrier-Jouet Champagne – $ 6,485

Järjettömän kaunis pullo pistää omistajansa tiukkaan tilanteeseen: pitäisikö korkki pitää kiinni ja nauttia kauniista pullosta vai pitäisikö pullo avata ja nauttia sen taivaallisesta sisällöstä? Kyseinen samppanja on tehty vain parhaimmista viinirypäleistä ja valmistuksessa on käytetty vuosikertaliköörien makuja, jotka tuovat samppanjaan miellyttävän, hedelmäisen vivahteen. Kyseinen samppanja tulee 12 pullon laatikoissa, joiden ostaminen tekee melkoisen loven ostajan käteisvaroihin.

 

6. The Champagne Cristal Brut 1990 – $ 17,625

Vuonna 1990 pullotettu samppanja on maailmanlaajuisesti tunnettu sen Metusalem –pullokoosta. Kyseiseen pulloon mahtuu jopa kuusi litraa nestettä. Yksi syy pullon valtavaan hintaan on, että sitä on valmistettu vain hyvin rajallinen määrä. Samppanjan eleganssi ja loistava laatu myös selittävät sen korkean hinnan. Kullatut etiketit luovat myös glamouria kyseiseen vuosikertapulloon.

 

5. Krug 1928 – $ 21,000

Krug on loistava pullo samppanjaa sijoitustarkoitukseen. Kyseisen vuosikertapullon hinta vain jatkaa kasvamistaan. Pullon nimi on harhaanjohtava, sillä se on pullotettu vuonna 1938 ja samppanjassa käytetyt rypäleet kasvatettu vuonna 1926. Luonnollisesti maku on taivaallinen ja erittäin syvällinen.

 

4. Dom Perignon White Gold Jerobeam – $ 40,000

Vuonna 2005 kyseinen kolmen litran pullo Dom Perignonia huutokaupattiin 40,000 dollarin hintaan. Kyseessä on yksi maailman tyylikkäimmistä ja eksoottisimmista samppanjapulloista. Maultaan samppanja on taivaallinen ja tyylikäs pullo on todellinen mestariteos.

 

3. Pernod Ricard Perrier Jouet – $ 50,000

Pernod Ricard Perrier Jouet tulee 12 pullon laatikoissa ja erikoisen kyseisestä samppanjasta tekee sen, että pullon saa itse personoida.  Ostaja saa itse valita, mitä makuja haluaa samppanjaansa ja tämän takia tätä samppanjaa rakastetaan ympäri maailmaa. Personalisoinnistaan johtuen tämä samppanja tarjoaa jokaisella samppanjan ystävälle taivaallisen makuelämyksen.

 

2. Shipwrecked 1907 Heidsieck – $ 275,000

Mielenkiintoisen tarinansa ansiosta 1907 Heidsieck on ansainnut valtavan hintalappunsa. Toisen maailmansodan aikana suomenlahdella haaksirikkoutunut laiva kuljetti kyseisiä samppanjapulloja pääsemättä koskaan perille. Suomalaiset sukeltajat löysivät pullot vuonna 1998. Noin 200 pulloa pelastettiin hylystä ja ne huutokaupattiin valtavaan hintaan. Pullot ovat säilyneet merenpinnan alla loistavasti ja samppanja on ikääntynyt loistavasti ja tarjoaa juojalleen hienon makuelämyksen. Kunhan rahat riittävät pullon hankintaan.

 

1. Goût de Diamants (Taste of Diamonds) – $ 2.07 miljoonaa

Ensimmäisen sijan suvereenisti tällä listalla vie miljoonien hinnalla Goût de Diamants. Yksi markkinoiden uusista tulokkaista ei ole vain lähes täydellinen samppanja vaan sen ulkopuoli on itsessään taideteos. Shammi Shinhin vuonna 2013 lanseeraaman pullon kyljessä on yksi Swarovskin kristalli. Näiden elementtien lisäksi pullo on luonnollisesti erittäin harvinainen ja tämän takia sen markkinahinta on noussut päätähuimaavaksi.

Alkuperäinen artikkeli.
Kuva: Taste of Diamonds