Suomeenkin osittain levinnyt, Yhdysvalloissa jo tovin riehunut, kurpitsapiirakkamausteiden käyttö kaikessa mahdollisessa alkaa hiljaksiin hiipua. On aika astua seuraavan trendin piiriin. Siinä missä aiemmat syksyt ovat menneet aiemmin kurpitsapiirakkamausteiden parissa, on tämän syksyn uusi maku ollut vaahtera ja ennen kaikkea vaahterasiirappi.

Starbucks on tuonut myyntiin vaahtera-pekaanilatten ja vaahteranmakuisia alkoholittomia juomia esiintyy menuissa 86 prosentia viime vuotta enemmän Technomic-yhtiön ruokatrendejä seuraavan MenuMonitor-sovelluksen mukaan kerrotaan Chicago Tribunessa. Ja samalla kun vaahteran voittokulku on alkamassa, on kurpitsamausteiden suosio laskenut 20 prosenttia.

Tärkeintä lienee kuitenkin tietää mitä baarimikot drinkkeihisi jatkossa syys-talvikaudella sekoittavat. Tässä siis vaahteravallankumouksen neljä kuuminta drinkkivinkkiä.

Signal Fire

Long Island Cityssä sijaitsevan Dutch Kills Baarin pääbaarimestari Matty Clark  kuvailee Signal Fire -drinkkiä kolmella sanalla: “ Katkera, makea ja savuinen.” Kun rommi- ja skottiviskipohjaista drinkkiä luotiin, oli tarkoituksena nostaa vaahterasiirapille esiin rommin siirappisia vivahteita. Lisäksi vaahtera ja viski toimivat jo sinällään makuparina.

Drinkki muistuttaa tekijäänsä takkatulen ääressä istumisesta. “Toisaalta mietin autiolle saarelle haaksirikkoutumista rommipullon kanssa. Nuotion äärellä savumerkkejä lähetellen pelastusta odotellessa rommia nauttien,” sanoo Clark nimestä.

Ainekset:

1 cl Laadukasta vaahterasiirappia
1 cl Laphroaig 10 Year Old Scotch
2 cl Salers Gentiane
5cl Black Strap rommia
1 kirsikka

Ohjeet:

Sekoita aineet kirsikkaa lukuunottamatta, kaada lasiin ja lisää jäätä. Sekoita nopeasti ja lisää kirsikka.

En Maison

Shaun Dunn NoMad Baarista New Yorkista suunnitteli viskipohjaisen cocktailin jonka tarkoituksena oli esitellä vaahteran sävyjä – kuten klassinen Old Fashioned tai Manhattan, mutta pienellä kulmalla. En Maison on drinkkinä pähkinäinen ja hivenen mausteinen, ja makua pyöristetään Angostura bitterillä ja kylmäuutetulla kahvilla.

“Drinkki on toki täyteläinen ja se sopiikin erityisesti kylmälle säälle,” kertoo Dunn.

Ainekset:

6 tilkaa kylmäuutetulla kahvilla maustettua Angostura bitteriä
1 tl verjuisea eli hapanrypälemehua
2 cl laadukasta vaahterasiirappia
2 cl ruisviskiä
3 cl Amontillado sherryä
4 cl Suntory Toki japanilaista whiskyä
ripaus merisuolaa

Ohjeet:

Sekoita verjuis ja kylmäuutetulla kahvilla maustettu Angostura bitter ja yhdistä sitten loput aineet suolaa lukuunottamatta. Lisää jäät ja sekoita 20 sekuntia. Tarjoile ripauksella suolaa.

Scottish Spice Trail

Chicagossa, Yhdysvaltojen tuulisimmassa kaupungissa syksy saattaa tehdä janoiseksi. Vasta avatussa Beatnik cocktail baarissa omistaja Jacyara de Oliveira ja juomavastaava Liz Pearce loivat Scottish Spice Trail -cocktailin. Siinä trooppiset sitruksen aromit yhdistyvät viskin savuisuuteen. Variaatio whiskey sourista siis. Ja kun lisäät vaahterasiirappia tuntevat ainakin amerikkalaiset itsensä heti kodikkaiksi, maun muistuttaessa pannukakkuaamiaista.

Ainekset:

3 cl Auchentoshan American Oak Scotch viskiä
2 cl Great King Street Glasgow Blend viskiä
1 cl Giffard banaanilikööriä
2 cl sitruunamehua
1,5 cl laadukasta vaahterasiirappia
ripaus mustia seesaminsiemeniä
2 tilkkaa Bar Keep viisimaustekatkeroa

Ohjeet:

Ravista aineksia 10 sekuntia cocktail-shakerissa ja tarjoile matalassa cocktail-lasissa.

Electric Kool-Aid

Vanha amerikkalainen sanonta sanoo, että tarve on kekseliäisyyden lähtökohta. Kuten tässäkin cocktailissa. Ian McManus halusi tarjota ystävilleen drinkit korismatsia katsellessa ja kun talossa ei ollut vaahterasiirappia lukuunottamatta muita makeutusaineita, päätettiin sille antaa mahdollisuus. Ja kun juoma toimi, alkoi hän tarjoilla sitä vastikään avatussa ravintolassaan nimeltään Trademark & Copyright San Franciscossa. Drinkin ajatuksena oli tehdä jotain mitä voisi nauttia vaikka kannutolkulla, kertoo McManus.

Ainekset:

6 cl Kikori japanilaista viskiä
4cl guava nektaria
1 1/2 cl vaahterasiirappia
1 1/2 cl limemehua
2 tilkkaa Fee Brothersin mustaa saksanpähkinäkatkeroa
1 loraus mausteseosta

Ohjeet:

Tee ensin mausteseos. Laita samaan purkkiin 2,5 dl neutraalia viljapohjaista alkoholia kuten vodkaa ja kourallinen thai-chilejä ja anna marinoitua 10-14 päivää välillä sekoittaen.

Rakenna cocktail ravistamalla aineita cocktail-shakerissa noin 8 sekuntia ja tuplasiivilöi martinilasiin tai matalaan cocktail-lasiin.

Osaa reseptien tuotteista ei luultavasti löydy Suomen markkinoilta, mutta voit suoraviivaistaa ohjeita joko jättämällä ne pois tai korvaamalla ne vastaavalla tuotteella. Vaahterasiirappi sentään on jo jokaisen paremman ruokakaupan valikoimissa.

Lue alkuperäinen artikkeli.

Kuva: L.A. Foodie