Kahden kilon tryffelilöytö

Ensimmäisen Tasmanian tryffelin löytäjä Tim Terry väittää löytäneensä Australian ensimmäisen mustan tryffelin Tasmanian keskustassa sijaitsevan maatilan pehmeästä maaperästä jo 20 vuotta sitten. Vielä tänäkin päivänä tryffelilöydöt saavat hänet yllättymään.

Viime viikolla hän koki yhden suurimmista yllätyksistään, kun Poppy-niminen tryffelikoira löysi tilan kaikkien aikojen suurimman mustan tryffelin. Se painoi kaksi kiloa. Terryn tytär Anna työskenteli kahden koiransa kanssa, kun Poppy alkoi kaivaa innokkaasti maata.

”Poppy oli juuri aloittanut kaivamisen eikä halunnut millään lopettaa. Pian näin itsekin kuinka suuri tryffeli oli. Koira vain jatkoi kaivamista ja aloin innostua yhä enemmän. Isäni oli myös tilalla. Pyysin häntä tulemaan, ja hän järkyttyi nähdessään tryffelin koon.”

Poppyn iso löytö oli ennätys Tasmanian tryffelitilalla, vaikka Anna Terry myöntää, että joitakin hiukan isompia tryffeleitä on löydetty muualta maasta. Australian suurin musta tryffeli painoi 1,5 kiloa ja sen havaitsi toinen erittäin hyvä tryffelikoira Victoriassa vuonna 2016. Tryffelit tarvitsevat ihanteellisesti mukavan, vapaan tyhjennysmaan ja paljon tilaa kasvaa, jotta niillä on mahdollisuus kasvaa isoiksi.

Terry arvioi, että Poppyn löytämän tryffelin arvo olisi ollut noin 1 500 Yhdysvaltain dollaria. Ravintoloiden sulkemisen ja muiden pandemiaan liittyvien komplikaatioiden vuoksi maatila päätti, että sen on vain syötävä tämä mahdollinen voitto – kirjaimellisesti.

Australia ei ole ainoa paikka, jossa käytetään tryffelikoiria. Niitä käytetään myös tryffelin kaivamiseen Euroopassa. Vuotuiseen Oregon-tryffelifestivaaliin sisältyy kahden päivän kilpailu parhaan tryffelinmetsästäjä-koirarodun löytämiseksi, ja jotkut rodut ovat osoittautuneet erityisen taitaviksi löytämään maan alla kasvavat tryffelit. Amerikkalaisen Kennelliiton mukaan Lagotto Romagnoloa pidetään yleensä maailman hienoimpana tryffelikoirana. Oikealla koulutuksella kuitenkin monia eri koirarotuja voidaan kouluttaa tryffelien etsimiseen.

Lue alkuperäinen artikkeli. : https://www.foodandwine.com/news/dog-black-truffle-tasmania