Ovatko kattilasi menettäneet kiiltonsa ja keränneet pintoihin tahroja? Sosiaalinen media on täynnä niksivelhoja, jotka lupaavat puhdistaa keittiövälineesi, tehden niistä säihkyvän puhtaita. Kokeilin joitain näistä neuvoista kotikeittiöni paljon käytettyihin kattiloihin ja pannuihin.

TikTokkaaja Dan Shaban suosittelema ”maaginen” puhdistusniksi pyrkii saamaan kattiloiden ja pannujen ulkopohjat näyttämään jälleen uusilta. ”Lopuksi, niksi, josta on todella hyötyä” – miljoonia katselukertoja kerännyt video on tekstitetty, ja näyttää siltä, että pannujen putsaamiseen tarvitset vain joitain välineitä, joita todennäköisesti löytyy jo kaapistasi.

Peitä pannun pohja suolalla ja ruokasoodalla – noin puoli ruokalusikallista kumpaakin. Ripottele päälle astianpesuainetta ja hankaa sitten hankaussienellä. Aseta talouspaperinpala seoksen päälle ja paina alas. Kaada etikkaa paperin päälle, kunnes se peittyy (käytin 2 rkl). Ilman annettua aika-asteikkoa jätin sen vaikuttamaan yön yli, mutta jotkut ihmiset ovat jättäneet sen vain viideksi minuutiksi. Pyyhi sitten pannu talouspaperilla ja huuhtele vedellä.
Toimiko se? Vähiten tahriintuneet pannun osat vaalenivat hieman, mutta suurin osa tahroista pysyi paikallaan. Jotkut ihmiset ovat jakaneet menestyksensä tällä menetelmällä sosiaalisessa mediassa, mutta pannuni ei ole aivan niin puhdas kuin Shaban lopputulos videossaan, joten se taisi olla liian tahriintunut pelastettavaksi.

Etsin sosiaalisesta mediasta lisää puhdistusratkaisuja, tällä kertaa keskittyen pannujen sisäpuolelle, mikä on mielestäni joka tapauksessa tärkeämpää.

Kiehuvaa tavaraa pannun sisällä

”Ei tarvetta hangata, yay yay yay”, kirjoittaa TikTokkaaja Samira Kazan, joka käyttää nöyrää teepussia (käytettyä tai käyttämätöntä) ja kuumaa vettä irroittaakseen tahmean uunipeltinsä rasvasta, ja jopa tahroista. Kuulostaa yllättävältä, että sama tuote, joka voi tahrata mukit, vaatteet, maton ja hampaat ruskeaksi, voi saada pannut säihkymään.

Videossa ehdotetaan etikan lisäämistä, jos astiassa on kovia tahroja, joten sekoitin sitä teen kanssa. Aamulla puolen tunnin katselun jälkeen teepussi, joka oli muhinut keitetyssä vedessä uunipellillä, poisti paljon rasvaa, mutta tahrat eivät liikkuneet. Pop-ryhmä TLC:n sanoin: ”En halua hinkata”, joten siihen nähden olin ihan tyytyväinen tuloksesta. Mutta sitten kokeilin samaa prosessia pelkällä keitetyllä vedellä ja ilman teetä, ja taas paljon rasvaa poistui, joten on vaikeaa olla varma, oliko teepussilla juurikaan vaikutusta!
Teepussit eivät ole ainoa asia, jota ihmiset keittävät toivoen saavansa hankaus-vapaan elämän. Jotkut ihmiset vannovat colajuoman keittämisen nimeen pannuissa, mutta kun kokeilin tätä, se teki tahmean sotkun ja jätti paahtavan reunan pannun ulkopuolelle, joka tarvitsi vielä enemmän vaivaa irtoakseen.

Monet muut jakavat omia hankausvapaita temppujaan, useimmiten käyttämällä perinteistä suolaa tai ruokasoodaa ja puolitettua sitruunaa tai perunaa sienen sijaan. Nämä eivät minun tapauksessani toimineet, pannun sisä- eikä ulkopuolella.

Astianpesuaine vastaan pyykinpesujauhe

Astianpesuaine on hyvä tuote rasvan poistamiseen astioilta ja pannuilta, mutta se ei aina poista vuosia vanhoja tahroja. Vaatteille suunniteltu pesujauhe teki kuitenkin tempun. Vaikka se ei kyennyt poistamaan pinttyneimpiä jälkiä pannun pohjasta, se puhdisti sen sisältä uskomattoman hyvin. Anna teelusikallisen pesujauhetta liota kiehuvassa vedessä ennen pesua, tai käytä sitä kuorintana pinttyneisiin tahroihin. Tämä niksi sai minulta 10 /10 pisteet täysin omakeksimälläni pannujen elvyttämis-asteikolla. Pese pannu ja kädet hyvin (tai käytä käsineitä) käytön jälkeen.

 

Alkuperäinen artikkeli: https://www.bbc.co.uk/food/articles/cleaning_pans