Food & Wine-lehden toimittaja ja ruokaharrastaja Andrew Zimmern jakaa tarinansa ja reseptin eksoottisen yksinkertaiseen jouluherkkuun.

”Yksikin maistiainen näistä hämmästyttävän tasapainoisista pienistä keksikaunokaisista saa sinut koukkuun. Luota minuun – ne ovat joulukeksien priimaa.

Kolme vuotta sitten tapasin New Mexicossa Oteron perheen. Perheen mies Steve esiintyi tv-ohjelmassani jossa hän järjesti matanzan, toisin sanoen perinteisen sikajuhlan, joka tunnetaan Yhdysvaltojen lounaisosassa sian kaikkien osien käytöstä. Hän ruskisti kylkiluut ja sianfileet kolme metriä leveässä valurautaisessa pannussa puupalojen päällä ja hautoi lihaa tunnin ajan vaimonsa punaisessa chilikastikkeessa. Se oli polvia tutisuttavan hyvää. Jokaisen, joka haluaa tietää koko sian hyödyntämisestä ruoanlaitossa, kannattaa katsoa se jakso! Myöhemmin samana päivänä kahvin ääressä maistoin hänen vaimonsa Jeanetten biscochitoja, pieniä sokerikeksejä, joita tarjoillaan perinteisesti jouluaikaan, ja tiesin olevani jonkin suuren äärellä. Jeanette on hämmästyttävän hyvä kokki, yksi parhaimmista joita tiedän. Hänellä on lahja. Hänen biscochitonsa ovat tehneet joulusta talossamme täydellisen keksikokemuksen. Yksikin pala näistä hämmästyttävän tasapainoisen makuisista, pienistä kauneuksista saa sinut syömään niitä koko joulun yli. Ne ovat joulunaposteltavien ehdoton suosikki. Jos sinulla ei ole nestemäistä anisaromia, saat sitä luultavimmin mistä tahansa leipomotuotteita myyvästä erikoisliikkeestä, ja usein myös paikallisen supermarkettisi maustehyllyltä.”

Ainesosat:

0,5 kg huoneenlämpöistä laardia

6 dl sokeria

3 isoa kananmunaa

1 rkl Pernodia (aniksinen likööri)

14 dl  jauhoja

1 rkl leivinjauhetta

1 tl kosher-suolaa

2 rkl jauhettua kanelia

Vaihe 1:

Kuumenna uuni 375 asteeseen. Vatkaa laardia kulhossa ja lisää sekaan 2 dl sokeria keskinopeudella ja vatkaa noin 2 minuuttia kunnes se on kuohkea, lisää munat ja anisuute.

Vaihe 2:

Vatkaa jauhot suuressa kulhossa leivinjauheen ja suolan kanssa. Lisää laardiseos ja vaivaa varovasti kunnes taikina alkaa muodostua.

Vaihe 3:

Rullaa taikina kevyesti jauhotetulle pinnalle ja kauli jauhotetulla kaulimella taikina vajaan sentin paksuiseksi. Käytä 5 cm kokoisia pyöreitä keksimuotteja ja tee keksit mahdollisimmat lähelle toisiaan, että taikinaa ei mene hukkaan. Sen jälkeen siirrä keksit rasvoittamattomiin leivinlevyihin noin sentin päähän toisistaan. Paista keksejä 10-12 minuuttia kunnes ne ovat kullanvärisiä kääntämällä peltiä puolivälissä. Anna keksien jäähtyä hieman leivinpaperilla.

Vaihe 4:

Sekoita loput 4 dl sokeria kanelin kanssa suuressa matalassa kulhossa. Kasta lämpimät keksit kanelisokeriin ja siirrä ne ritilälle jäähtymään.