Tiesittekö, että lohta voi valmistaa vaikka kuinka monella tapaa, esimerkiksi paistamalla sen pinnan paistinpannulla rapeaksi tai vaikka grillaten hiilen päällä.

Tämän viikon Mad Genius: Home Edition -jaksossa suuri ruoka- ja viinijohtaja Justin Chapple valmistaa ”herkullisimman, mehevimmän lohen, mitä olet koskaan maistanut” –mikä on sen  salaisuus? Hitaasti paahtaminen matalassa lämpötilassa. Tästä pääset tutustumaan hänen reseptiinsä – hitaasti paahdettu lohi pähkinä-oliivi-vinaigretten kera, resepti, joka tulee valmiiksi alle tunnissa ja jossa on vain kaksi vaihetta. Se on yksinkertainen ateria, joka on ihanteellinen silloin, kun haluat voimakkaita makuvaikutuksia pienellä vaivalla (ja puhumattakaan uskomattoman mureasta lohesta). Lue Justinin vinkit vaihevaiheelta.

Marinoi ja paista

Kun olet maustanut lohen molemmat puolet, laita se uunivuokaan. Sitten vain päälle marinadi, joka koostuu neitsytoliiviöljystä, savustetusta paprikasta, sitruunankuoresta ja sitruunamehusta. Sitten paista 30-35 minuuttia, 160°C asteessa – matala lämpötila ja pidempi kypsennysaika ”antavat rasvan muhia todella lempeästi”, hän kertoo. Älä unohda kastella sitä 10 minuutin välein sitruuna-paprikanesteellä, jotta se pysyy mehukkaana.

Valmistele vinaigrette

Kun lohi on valmis, sen on levättävä viisi minuuttia. Sillä välin voit tehdä vinaigretin. Vatkaa samppanjaetikka (tai valkoviinietikka), neitsytoliiviöljy, litteälehtinen persilja, paahdetut saksanpähkinät ja molemmat oliivityypit pienessä kulhossa maustamalla suolalla ja pippurilla. Jos haluat ottaa varaslähdön reseptiin, voit tehdä vinaigreten kaksi päivää etukäteen ja säilyttää sitä ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä.

Nauti

Kun lohi on levännyt ja vinaigrette on valmis, se on valmis nautittavaksi. Siirrä lohi uunivuoasta suurelle lautaselle (tai jätä se vuokaan, jos haluat) ja lusikoi päälle vinaigrette, tihkuttamalla myös hieman siihen varattua paprika-öljy-seosta. Voit vapaasti syödä lohen lämpimänä tai huoneenlämpöisenä – kumpi tahansa, luvassa on makunautinto.

”Se on niin mehevää”, Justin sanoo. ”Yksi asioista, joita rakastan eniten, on se, että lohen maku nousee niin hienosti näiden vankkojen oliivien ja näiden rapeiden, pähkinäisten saksanpähkinöiden kanssa. Tarkoitan, että tämä on vati isoja, rohkeita makuja. Kuka olisi ajatellut, että hidas paahtaminen ja vain muutama ainesosa voivat luoda yhdessä tällaisen mestariteoksen?

 

Alkuperäinen artikkeli: https://www.foodandwine.com/cooking-techniques/mad-genius-slow-roasted-salmon-walnut-olive-vinaigrette