Japanilaiset sushi-veitset ovat osa satojen vuosien käsityöperinnettä, joka on säilynyt lähes muuttumattomana. Japanilaisille tyypillistä ammattiylpeyttä ja tekemiselle omistautumista harjoitetaan myös veitsien valmistuksessa. Mutta, miten kyseiset käsityön taidonnäytteet valmistetaan. Katso videot ja ota selvää!

Maailman laadukkaimmat sushi-veitset tulevat Osakasta, Sakain kaupungista. Japanilaisen sushi-veitsen valmistukseen käytetään satojen vuosien perinteiden mukaisia valmistustapoja, jotka tuottavat edelleen terävyydestään maailmanlaajuisesti tunnettuja veitsiä. Veitset valmistetaan käsityönä pienissä artesaanien pajoissa. Sakai tunnetaan myös suurimpana katana-miekan (samuraimiekka) tuottajana ja Sakaissa valmistetut sushi-veitset valmistetaankin samoja metodeja käyttäen kuin kyseiset samuraimiekat.

Perinteisen sushi-veitsen valmistus sisältää useita vaiheita, jotka vaativat äärimmäistä taitoa. Ensin tulikuuma metalli taotaan (tanzetsu) muotoonsa. Sen jälkeen terä teroitetaan ja hiotaan (hazuke tai togi) ja lopuksi kahva asetetaan paikalleen (ezuke). Kahva on perinteisesti valmistettu magnolia-puusta. Sakaissa valmistetut sushi-veitset on valmistettu kerroksittain kokoon taotusta pehmeästä ferriitistä ja kovasta teräksestä.Metalliseoksen valmistus vaatii paljon taitoa ja tarkkuutta. Väärä lämpötila, ja terä halkeaa käytössä tai vastaavasti metalliseos ei pysy kasassa ja veitsi on pilalla

Perinteinen sushi-veitsi eroaa tutusta länsimaalaisesta veitsestä siten, että sushi-veitsen terä on teroitettu vain terän toiselta puolelta muistuttaen kiilamaista muotoa. Näin leikattu osa on helppo työntää pois leikattavasta pinnasta. Länsimaalaisessa veitsessä terä on teroitettu terän molemmilta puolilta. Laadukkaan sushi-veitsen hinta rikkoo helposti tuhannen euron rajan.

 

Lue alkuperäinen artikkeli tästä