”Näennäisesti mahdoton on tapahtunut”, ravintola huudahti tunnustaen viimeiset vuodet jotka se vietti pelkällä kahdella tähdellä.
Älä kysy minulta, miten Michelin -tähdet toimivat: niiden selitys vaikuttaa olevan tarkoituksella epämääräinen. Michelinin verkkosivustolla he selittävät, että tähdet perustuvat viiteen kriteeriin: ”käytettyjen ainesosien laatu, maun ja ruoanvalmistustekniikoiden hallitseminen, keittiömestarin persoonallisuus, vastine rahalle ja vierailujen välinen johdonmukaisuus”. Se on aika lailla siinä – asioita, kuten sisustusta ja palvelua, ei oteta huomioon. Samaan aikaan kolmen tähden ravintolan määritelmä on ”poikkeuksellinen ravintolakokemus, erityisen vierailun arvoinen!”
Joten miksi Nomalla – jota pidetään laajalti yhtenä maailman parhaista ja vaikutusvaltaisimmista ravintoloista – ei ole ennen ollut kolmea tähteä? Ei silloinkaan, kun se pääsi maailman 50 parhaan ravintolan listan kärkeen vuonna 2010? Tai 2011? Tai 2012? Tai 2014? Minä en tiedä. Miksi jotkut ihmiset sanovat, että eivät pidä The Beatlesista?
Mitä epäilyksiä tahansa Michelinillä on voinut olla, ravintolan 18 vuoden olemassaolon jälkeen – mukaan lukien kahdella Michelin -tähdellä vuodesta 2008 lähtien – Noma on vihdoin noussut kolmeen Michelin-tähteen.

Michelin ilmoitti eilen, että Michelin-opas Pohjoismaat 2021 julkaistiin verkossa- ja se sisälsi kaksi uutta kolmen tähden ravintolaa. Ensinnäkin kokki Esben Holmboe Bangin Oslossa sijaitseva ruokapaikka Maaemo palasi oppaaseen samoilla kolmella tähdellä, joilla se sulki vuonna 2019 muuttaakseen uuteen sijaintiin. Ja toiseksi – Noma sai vihdoin ansaitsemansa kolmannen tähden.

”René Redzepin kaupunkikeidas, Noma, Kööpenhaminassa, ylennetään kahdesta kolmeen Michelin-tähteen”, tiedotteessa todetaan. ”Sillä on vahva yhteys luontoon, ja sen kokonaisvaltaisessa lähestymistavassa epätavallisia kausiluonteisia ainesosia esitetään luovissa ja monimutkaisissa ruuissa.”

Lisäksi Redzepi sai yhden neljästä tänä vuonna jaetusta ”erikoispalkinnosta”: Hän sai Michelin Chef Mentor Award -palkinnon ”tunnustuksena valtavasta vaikutuksesta, joka hänellä on ollut moniin kokkeihin, jotka ovat käyneet läpi hänen maailmankuulun keittiönsä”.
Mitä tulee Nomaan, he tunnustavat pitkän matkansa kolmeen tähteen Instagram -sivullaan. ”Näennäisesti mahdoton on tapahtunut”, ravintola huudahti.

Todelliseen Noma-tyyliin he ottivat sitten pari lausetta antaakseen kauniisti tunnustuksen niin monelle ihmiselle kuin pystyivät. ”Meille tämä on saavutus, joka vahvistaa Kööpenhaminan yhdeksi tämän hetken maailman parhaaksi kaupungiksi ravintoloiden puolesta”, ravintola totesi. ”Haluamme kiittää upeita vieraitamme heidän tuestaan viimeisten 18 vuoden aikana ja tietysti valtava kiitos kaikille yhteistyökumppaneillemme – maanviljelijöille, viininviljelijöille, rehuntuottajille – kaikille, jotka ovat olleet osa jättiläispalapeliämme, ja ennen kaikkea kiitämme mennyttä ja nykyistä tiimiämme.”