Yhden Lissabonin kuuluisan kukkulan huipulla sijaitseva Lumi Rooftop on upea paikka nauttia portugalilaista kotiruokaa ja herkullisia cocktaileja.

Kun kokki João Silva otti Lumi Rooftopin johtajuuden, hän halusi tehdä asiat toisin. Silvan sanojen mukaan ”teeskentelemättömät ja nöyrät ruoka-ainekset” riittävät saamaan portugalilaiset alkupalat, jotka tunnetaan nimellä petiscos, loistamaan.

Lissabonin kattoterassi on jatkuvasti äänestetty Euroopan parhaaksi (vuosina 2021 ja 2023), joten kuukauden kestäneen kaupungissa oleskelun aikana vierailin ravintolassa kokemassa tätä kuuluisaa hypeä. Bairro Alton sydämessä yhden Lissabonin pahamaineisen seitsemän kukkulan huipulla sijaitseva Lumi Rooftop Restaurant and Bar, Bomporto- Hotellin konsepti, joka on rakkauskirje Portugalille.

Lumiares Hotel & Spa, jossa Lumi toimii, tunnetaan vanhojen rakennusten uudistamisesta, ja se on myös Vintagen, toisen palkitun hotellin takana 15 minuutin matkan päässä.

Aiemmin hylättynä 1700-luvun palatsina toiminut hotelliuudistus kunnioittaa yhteisön värejä, kuvioita ja valoa. Niin tottuneena bougie-kattolaseihin, valitsin hapsuisen nahkatakkini mukavan farkkutakkini sijaan kun uskalsin Lumiin. Saavuin melkein hien peitossa mäkeä pitkin vaeltamisen jälkeen, mutta yllättäen kohtasinkin lyhyet jonot ja uskomattoman ystävällisen tarjoilijan.

Lumi kuhisee keskusteluja ja vaimeaa uussoul-soittolistaa portugalilaisten klassikoiden kera. Paikka on tervetullut perheille, ja pienet lapset voivat tilata lapsiystävälliseltä menulta. (Tajusin pian, että collegepuku nahkatakin sijaan olisi riittänyt.)

Mietteliäs, mutta kodikas ympäristö, Lumin sisustuksessa on rauhoittava limen ja vaalean keltainen väripaletti. Avokeittiömuotoilu sisätiloissa tarjoaa upeat ulkonäkymät Lissaboniin ja upeille ympäröiville vuorille. Terracottalaattojen sävyt ja vehreä metsämaisema maalaavat ympäröivän kuvan.

Keittiöön kurkistaessani sain lohtua nähdessäni kokkeja esimerkiksi Angolasta ja Kap Verdestä. Se kertoi minulle, että kokkien kokemukset ulottuvat Lissabonin rajojen ulkopuolelle.

Keski-Portugalissa syntynyt Silva on työskennellyt useissa Michelin-tähdellä palkituissa ravintoloissa, ja muutamat hänen tiiminsä kokit ovat työskennelleet hänen rinnallaan viimeisen vuosikymmenen ajan. Silva kertoo Food & Winelle olevansa syvästi yhteydessä tiimiinsä, joka ”onneksi on ollut olemassa alusta asti”.

Hänen työskentelynsä paikallisella maatilalla, Quinta do Arneirolla, osoittautui ratkaisevaksi hetkeksi hänen urallaan. ”Olin töissä luomutilalla, jossa ruokalista vaihtui viikoittain”, Silva kertoo. Hän selitti, että suoraan tilalta peräisin olevien ainesosien kanssa työskentely nöyryytti häntä ja avasi hänen silmänsä uudelle elämänmuodolle.

”Se oli siistiä ja mahtavaa aikaa, ja kun tulin Lumiin, toin tämän tietysti mukaani”, kertoo Silva, joka pyrkii hankkimaan kaiken paikallisesti.’

Kaikki kokin ruoat liittyvät jollain tavalla portugalilaiseen kotiruokaan. Esimerkiksi herkkä paahdettu mustekala ja rapea tonnikala-ceviche on ”Algarvesta”. Hänen pica pau, haudutettu naudanliha portugalilaisessa oluessa ja suolakurkkumehussa, on hänen oodinsa portugalilaiselle lohturuokalle. Lisää ruokalistan kohokohtia ovat peixinhos da horta, paistettuja vihreitä papuja sisältävä ruokalaji, sekä paahdettua bacalhaua, suolakuivattua turskaa, jota on runsaasti jokaisessa Lissabonin ruokalistassa. Silva kertoo, että Lumin turska à brás ”keksittiin Bairro Altosta”.

Auringonnoususta auringonlaskuun eloisa Bairro Alto huokuu juhlavoimaa, mikä tekee rennommasta Lumista naapurustossa hieman ainutlaatuisen. Vaikka katolla on terveellinen, kutsuva tunnelma, cocktailmenu nyökkää yhteisön energiselle hengelle.

Madeiran hunajakakun inspiroima Lumi Negroni kehrätään portugalilaisella vermutilla, ginillä, Madeira-viinillä, sokeriruo’olla, hunajalla ja appelsiinin kuorella. Bairro Alto Twist, vaahdotettu kuivasekoitettu cocktail, valmistetaan infusoidusta ginistä, basilikasiirappista, limettimehusta ja munanvalkuaisista.

Vaikka se on vilkas kattobaari naapurustossa, joka tunnetaan bileistään, Lumi ei yritä olla jälleen yksi naurettavan eksklusiivinen, upea kattobaari. Sen sijaan Silva ja hänen tiiminsä haluavat vain tarjota kotimaisia ​​portugalilaisia ​​ruokia ja herkullisia cocktaileja hauskoilla twisteillä.

Kysyttäessä, miltä tuntui saada Lumi tunnustettua Euroopan parhaaksi katoksi viime vuosina, Silva sanoo: ”On hienoa tulla nähdyksi Euroopan parhaana, mutta rehellisesti sanottuna, vaikka äitini kertoisi minulle tämän, olisin onnellinen.” Hän lisää: ”Haluan vain ihmisten tulevan sisään ja saavan todella hyvän kokemuksen ja muistavan mahtavan tunteen Portugalissa olemisesta.”