Drone-teknologian kannattajille ajatus väitteestä, jonka mukaan autonomiset ilma-alukset toimittavat meille kaiken Amazon-paketeista pikaruokatilauksiin, on usein väistämätön. Sillä välin epäilijät ovat aina miettineet, ”Kuinka se voisi toimia? Hulluja droneja lentää kaikkialla! Ja mitä jos yksi putoaa päähäni?”

Kesäkuussa Pizza Hut Israel kertoo suunnittelevansa tekevänsä droneista varteenotettavan osan liiketoimintaansa uudella kokeilulla, mutta jopa teknologian takana oleva yritys myöntää, että skeptikot eivät ole täysin väärässä.

”Drone-kotiinkuljetus on trendikäs juttu, mutta ei ole realistista ajatella, että näkisimme dronien lentävän ympäri taivasta pudoitellen pizzoja kaikkien takapihoille vielä lähiaikoina”, Dragontail Systemsin toimitusjohtaja Ido Levanon, joka hoitaa drone-oikeudenkäyntiä, kertoo Wall Street Journalille.

Sen sijaan WSJ kirjoittaa, että Pizza Hut tulee käyttämään droneja ”pudottaakseen useita tilauksia hallituksen hyväksymille laskualueille, kuten pysäköintialueiden nimetyille paikoille”. Perinteiset kuriirit hoitavat sitten matkan viimeisen etapin toimittaen pizzat asiakkaille. Mielenkiintoista on, että tämä keskitinjärjestelmä on erittäin samanlainen kuin Uber Eatsin San Diegossa vuonna 2019 esittelemä vastaava systeemi.

Israelin drone-testiä varten maan liikenneministeriö ilmoitti antavan dronien lentää vain yhdestä ravintolasta ja vain tietyn 50 neliökilometrin ”ilmakuplan” sisällä. Kaiken kaikkiaan Pizza Hut Israel laski, että kyseisellä alueella dronet voisivat tehdä toimituksia noin 7,000 kotitaloudelle (sitä, haluavatko kaikki nämä ihmiset tilata Pizza Huttia, oli droneja tai ei, ei mainita).

Lähtevätkö suunnitelmat lentoon on vielä ilmassa oleva kysymys. Ohjelman alueen laajentamisen lisäksi Pizza Hut Israel kertoo, että hallituksen on myös lisättävä dronien painorajoja, jotta projekti olisi käytännöllinen. Tämänhetkisillä painorajoilla yhteen tilaukseen mahtuisi kaksi pizzaa ja yksi pullo limpparia.

Toistaiseksi dronien ja pizzojen yhdistelmä ei ole vielä täysin onnistunut. Vuonna 2016 Uuden Seelannin Domino-ketju väitti olevansa ”maailman ensimmäinen yritys, joka tarjoaa kaupallista drone-toimituspalvelua”, mutta Wall Street Journal vahvisti, että viisi vuotta myöhemmin yritys ei vieläkään käytä droneja – tämä osoittaa, että dronet ovat tuoneet hyvää julkisuutta jo vuosia, mutteivät ole ollet kovinkaan käytännöllisiä.

Dragontail Systems kuitenkin mainostaa jo itsenäisiä dronejaan käytettäväksi muualla – kertomalla, että ne soveltuvat erityisesti COVID-19-pandemiaan. ”Tämä teknologia on elintärkeää tämänhetkisen ravintolateollisuuteen vaikuttavan kriisin näkökulmasta”, Levanon lisäsi lehdistötiedotteessa. ”Drone-toimituksemme tarjoavat ravintoloille ja kuljettajille mahdollisuuden tavoittaa laajennettu asiakaskunta turvallisesti ja kustannustehokkaasti.”

Samaan aikaan tämä projekti ei ole Dragontail Systemsin ensimmäinen kosketus pizzabisnekseen: vuonna 2017 teknologiayritys alkoi toimittaa Dominolle Pizza Checker -tuotettaan, joka käyttää tekoälyohjelmistoa varmistaakseen, että pizzat toimitetaan suunnitellusti.

 

Alkuperäinen artikkeli: https://www.foodandwine.com/news/pizza-hut-delivery-drone-test-israel