Parmesaanin kanteista tehdyllä liemellä maustat helposti ja halvalla vaikkapa patoja tai risottoja.

Kaikilla ravintoloilla pienistä katukeittiöistä aina valkoliinaisiin Michelin-ravintoloihin on yksi yhteinen periaate – ruokaa ei heitetä hukkaan. Tai kuten italialainen sanonta sanoo: “ainut osa siasta jota ei käytetä on röhkinä.” Välillä listalle eksyy silti tuotteita jotka tuovat mukanaan isoja määriä hävikkiä. Esimerkiksi parmesaanilla päällystetty salaatti jättää jälkeensä ison kasan parmesaanin kuoria. Noista kuorista saa kuitenkin helposti keitettyä maukkaan liemen.

Kuorien käyttäminen esimerkiksi minestrone-keiton mausteena on hyvä alku, mutta isomman määrän saa hukutettua suoraan parmesaanin makuiseen liemeen. Sillä vaikka toki kuoressa kiinni oleva juusto antaa liemeensä oman maun, tuo myös varsinainen viikkoja merisuolassa kylpenyt kuori oman makunsa keitokseen.

Liemen tekeminen ei voisi olla helpompaa. Keität vain parmesaanin kantapaloja vedessä. Voit toki lisätä hieman timjamia, mustapippuria ja laakerinlehtiä, mutta vain sen verran että lopputuloksena syntyvä ohut vaaleankeltainen liemi maistuu silti yksinomaan juustolta. Liemi sinänsä ei ole erityisen hyvää, mutta sen tuoma umamin maku esimerkiksi kurpitsarisotossa, haudutetussa kanassa, pastassa ja keitoissa on jotain erityislaatuista.

Mistä löydät parmesaanin kantoja

Kantapaloja varten ei kannata ostaa valtavaa kiekkoa parmesaania. Voit tehdä lientä pienemmissä erissä tai mahdollisesti ostaa pelkkiä kantoja halvemmalla ruokakauppojen juustotiskeiltä. Kun kysyt henkilökunnalta asiasta, saattaa asia järjestyä. Tai sitten voit vain kerätä kannat oman kulutuksesi mukaan, pakastamalla ne ilmatiiviissä paketissa. Toki liemen voi keittää suoraan palasta juustoakin, mutta se tulee melko kalliiksi.

Muutamia käyttötapoja juustoliemelle

Käytä juustolientä nesteenä esimerkiksi myskikurpitsarisottoon, jolloin jokainen riisinjyvä imee itseensä juuston makua.

Saat juustoliemestä maistuvan ja hienovaraisen kastikkeen haudutetulle kanalle, kun käytät lientä haudutukseen.

Juustoliemessä voit keittää ensin possua ja jatkaa sillä sitten kermakastiketta, jolloin molempien possun ja juuston maku tarttuu myös kastikkeeseen.

Lisäksi juustoliemi toimii hienosti makua antamaan myös sosekeittoihin, esimerkiksi palsternakkakeitossa se on omiaan.

Lue alkuperäinen artikkeli.