Jos avaat äyriäisen, jonka sisällä lukee, että olet voittanut painosi verran ostereita, saatat olla osa pisto-operaatiota, jolla yritetään saada osterivarkaat kiinni.

Useita vuosia sitten varkaat hyökkäsivät osterinkasvattaja Christophe Guinotin tiloihin varastamalla yli 6 000 kiloa äyriäisiä, joita hän kasvattaa Port-Leucatessa, Ranskan Välimeren rannikolla.

Sen sijaan, että hän olisi ottanut yhteyttä poliisiin, asentanut uuden turvajärjestelmän tai huipputeknisiä jäljityslaitteita osterisärkkiin, Guinot päätti kokeilla ensin analogista ratkaisua: hän kirjoitti useita lappusia ja liimasi ne tyhjien osterinkuorien sisään kirjoittaen, että se onnekas joka lappusen löytää, on juuri voittanut ”oman painonsa verran ostereita”. Lapun löytäjälle annetaan puhelinnumero johon soittaa, jotta hän voi noutaa tämän (olemattoman) palkinnon.

”Sillä on ollut tehokas varoittava vaikutus”, Guinot kertoo Reutersille ja lisää, että hänelle ei ole tapahtunut osterivarkauksia sen jälkeen, kun hän alkoi laittaa lappuja tyhjiin kuoriin vuonna 2016. Reuters selventää taktiikkaansa kertoen; jos joku soittaa palkintonumeroon, heiltä kysytään mistä he ostivat nämä ”voittajaosterit”. Jos ne on ostettu myyjältä, joka ei kuulu Guinotin jakelupiiriin, ei-niin-onnekkaalle voittajalle kerrotaan, että hän on ostanut varastettuja ostereita. Sitten poliisille ilmoitetaan asiasta, ja he yrittävät jäljittää varkaat.

Useat muut osterinkasvattajat ovat ottaneet Guinotin idean käyttöön, ja osterivarkaudet Languedocin alueella ovat romahtaneet viimeisen kolmen vuoden aikana. Näin ei ole muualla maassa: RFI:n mukaan kolme tonnia ostereita, joiden arvo on noin 20 000 euroa (22 590 dollaria), varastettiin viime syksynä Charente-Maritime-alueen maatilalta.

Vaikka nämä ”painosi verran ostereita”- palkintosetelit näyttävät toimineen Guinotille, muut osterinkasvattajat ovat kokeilleet teknisempiä ratkaisuja äyriäisiin kohdistuneiden rikollisten pysäyttämiseksi. Vuonna 2014 Gillardeau-perhe sijoitti yli 4 miljoonaa euroa lasereihin, joilla se laserkaivertaa osterinkuoreen oman merkintänsä yrittääkseen estää väärentäjät.

Tämä ei ole Guinotin ensimmäinen ostereihin liittyvä innovaatio. Yli kymmenen vuotta sitten hän alkoi viljellä sydämenmuotoisia ostereita, joita ravintolat voivat ostaa ystävänpäivänä. Hän sai idean, kun hänen vaimonsa antoi hänelle löytämänsä sydämenmuotoisen osterin, ja niinpä hän päätti löytää tavan jakaa rakkautta ja tehdä tästä rakkaudenosoituksesta sydän-osterilla mahdollista muillekin (hänen kuorenmuodostusprosessinsa on tarkasti varjeltu salaisuus).
”Myyn ne samaan hintaan kuin muut, vaikka ne vaativat kolme kertaa enemmän työtä”, hän kertoi The Localille vuonna 2017. ”En tee sitä rahan vuoksi. Se on jatkoa kauniille romanssille. Rakastan kuvitella, kuinka niitä tilaavat ihmiset kokevat samat tunteet kuin minä silloin, kun vaimoni antoi minulle tuon sydämenmuotoisen osterin.”

Ehkä jos hän alkaisi vielä sinetöidä rakkausviestejä näiden sydämenmuotoisten osterien sisään, hän olisi todella suurenmoisen asian äärellä.

 

Alkuperäinen artikkeli: https://www.foodandwine.com/news/oyster-farmer-leaves-notes-for-thieves