Englannissa 69 prosenttia aikuisista arvioidaan syövän liikaa suolaa virtsanäytteisiin perustuvan kansallisen Ruokavalio- ja Ravitsemustutkimuksen (NDNS) 2020 mukaan. Liiallinen suolan saanti liittyykin riskitekijänä kohonneeseen verenpaineeseen, sydänsairauksien ja aivohalvauksen kehittymiseen sekä lisääntyneeseen mahasyövän ja osteoporoosin riskiin.

NHS suosittelee aikuisen kuluttavan enintään 6 g (noin 1 tl) suolaa päivässä, joka ei kuulosta liian vaikealta, eihän? Silti keskimääräinen suolan saanti 19-64-vuotiailla on 7,5 g päivässä – 25 prosenttia suositeltua suurempi – raportoi NDNS. Korkein lukema on 35–49-vuotiaiden keskuudessa, keskimäärin 8 g päivässä.

Lähes kolmasosa Englannin aikuisväestötä kärsii korkeasta verenpaineesta, ja tutkimuksessa löydettiinkin todisteita siitä, miten pelkkä suolan saannin vähentäminen voi auttaa madaltamaan verenpainetta sekä samalla johtaa positiivisesti sydän- ja verisuonitautien vähenemiseen. Suolan saantia onkin siis tärkeää hallita. Mutta tiedätkö sinä paljonko suolaa syöt ja kuinka voisit tarvittaessa vähentää?

Kuinka mitata ruoan suolapitoisuus?

Jotkut elintarvikemerkinnät ilmoittavat vain natriumpitoisuuden, joka ei ole sama kuin suolapitoisuus.

1 g natriumia = 2,5 g suolaa, joten aikuisen päivittäinen 6 g:n suolasuositus vastaa 2,4 g natriumia.

Matalan natriumin suolat sisältävät natriumkloridin sijasta kaliumkloridia. Vaikka natriumpitoisuus on niissä pienempi, liika kalium on myös terveysriski ihmisille, aiheuttaen tiettyjä munuais- ja sydänsairauksia.

Merisuola ja pöytäsuola ovat molemmat natriumkloridia, joten päivittäinen 6 g: n määrä koskee yhtä lailla molempia. Vaikka merisuolan kiteet ovat suurempia, ripaus merisuolaa sisältää todennäköisesti vähemmän suolaa painoon nähden kuin ripaus ruokasuolaa

Helppoja tapoja vähentää suolan saantia

Voit tehdä suuren eron suolansaantiisi muutamalla yksinkertaisella muutoksella ruokavalioosi.

Ole tarkkana kastikkeiden ja marinadien, kuten soijakastikkeen ja kalakastikkeen kanssa niiden korkeiden suolapitoisuuksien vuoksi. Vaihda ketsuppi vähäsuolaiseen versioon.

Tarkista suolapitoisuudet ravintoarvomerkinnöistä. Ruoat voivat olla suolapitoisempia kuin luulet; esimerkiksi tölkki säilykepapuja voi helposti sisältää 2,4 g suolaa. Valitse vähäsuolaisia vaihtoehtoja.

Valitse noutoruokasi huolellisesti. Yksi pizza voi sisältää jopa 5 g suolaa, joka on melkein koko aikuisen päivittäinen saantisuositus vain yhdessä ateriassa.

Tee omat kastikkeet ja keitot. Wokit, pastakastikkeet, keitot ja curryt maistuvat paremmalta ja todennäköisesti sisältävät paljon vähemmän suolaa, jos teet ne alusta asti itse. Valmista suurempia määriä ja pakasta loput, niin saat aina lämmitettyä nopeasti terveellisiä aterioita.

Korvaa osa suolasta ja lisää annoksiin makua käyttämällä tuoreita tai kuivattuja mausteita, kuten chiliä, valkosipulia, kuminaa, sitruunamehua ja mustapippuria.

Valitse aina mahdollisuuksien mukaan tuore kala tai liha korkeasuolaisten massatuotettujen lihapakkausten sijaan.

Vähennä suolaisten sipsien ja snäksien syömistä ja kokeile vaihtaa ne rapeisiin vihanneksiin ja hedelmiin tai vähärasvaisiin voileipäkekseihin.

Alkuperäinen artikkeli :

https://www.bbc.co.uk/food/articles/how_much_is_too_much_salt?fbclid=IwAR1MW00wNub1oXyB54xv–QdhnIPBU-e3PSQ2RFMFmr-dVqcqkQ2M3874