Ikävä kertoa, Tohtori Lecter, mutta näyttää että ihmisaterian kylkeen tarvitsee erillisen proteiinipirtelön, sillä siinä ei ole koskaan kovin montaa kaloria.

Ammattilaisten mukaan ihmislihan rakenne ja maku ovat melko samanlaisia kuin porsaanlihalla. Jos olet siis sattumalta miettinyt asiaa. Kannibalismista kiinnostuneille on kuitenkin luvassa huonoja uutisia: Brightonin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisliha on huomattavasti vähäravinteisempaa kuin possu tai riista, mikä valaisee ihmissyönnin harjoittamisen taustoja.

National Geographicin mukaan ihmislihaa kyllä syötiin esihistoriallisina aikoina, mutta pääasiassa korvikkeena normaalille riistalle kuten mammuteille, villisioille ja majaville. Antropologi Erik Trinkhaus Washingtonin yliopistosta sanoo ettei esihistorialliseen aikaan varsinaisesti mietitty ravintoarvoja, mutta kun normaali riista oli lopussa ja heimosta heikoimmat alkoivat menehtyä, käytettiin heidät ravinnoksi. Olivat esihistoriallisten esi-isiemme syyt mitkä tahansa, on ihmislihan ravintomäärä suhteessa paljon huonompi muihin eläimiin verrattuina.

Siinä missä ihmislihassa on 1300 kaloria kilossa, on majavassa tai villisiassa 3600 kaloria samassa määrässä. Senpä takia tiedemiehet uskovatkin ihmissyönnin perustuneen johonkin aivan muuhun kuin ravintoarvoihin, nimittäin uskonnollisiin ja sosiaalisiin syihin. Kannibalismi uskonnollisena rituaalina tai sodanajan pelottelutekniikkana onkin dokumentoitu varsin hyvin.

Mutta jos unohdetaan uskonnollinen puoli, voi olla että kannibalismi jäi pois kuvioista melko yksinkertaisen syyn takia. Se kun ei ole kovinkaan kustannustehokasta. Siinä missä aikuisesta ihmisestä tulisi syötävää lihaa ehkä 40 kiloa, saa siasta 70 kiloa. Ja vielä ravintoarvojen ollessa mitä ovat, on selvää että esihistorialliset teurastajat päätyivät sikoihin jo tehokkyyssyistäkin.

Lue alkuperäinen artikkeli.