Kun ahtaa itseensä tarpeeksi lihaa tulee olo helposti veltoksi ja väsyneeksi. Ja jos ensimmäisen ähkyn jälkeen joutuu tahallaan tai vahingossa tilanteeseen jossa lihaa joutuu syömään vielä enemmän, iskee lihahiki.

Lihahiki on syödyn proteiinin palamisesta johtuva lämmöntuotannollinen reaktio. Proteiini on ravintoaineista vaikein sulattaa, joten jos sitä nauttii paljon alkaa keho käydä ylikierroksilla sen sulattamiseksi ja silloin hikoilu alkaa!

Tässä muutama vinkki lihahien selättämiseksi!

1. Nukkuminen auttaa. Ja juominen.

Lihahikihän on periaatteessa lihasta johtuva krapula, joten kuten normaalikin krapula, se lähtee nukkumalla. Toisaalta myös perinteiset digestiivi-ryypyt kuten Underberg tai Unicum saattavat toimia tilanteeseen. Toisaalta, jos ilmassa on mahdollisuus että syötävän lihan määrä pääsee riistäytymään ns. lapasesta, voi Underberg-ryypyn ottaa myös etukäteen.

2. Pukeudu hengittäviin vaatteisiin ja käytä reilusti dödöä

Helpoin tapa lihahien välttämiseen on napostelu ylensyömisen sijaan. Jos tulossa on 18 annosta ruokaa, on parempi maistella kaikkea, eikä ahtaa napaansa täysiä annoksia. Tosin välillä kunnon ahtaminen on vääjäämätöntä ja silloin kannattaa päälle pukea kevyitä ja hengittäviä vaatteita ja laittaa reilusti suihketta kainaloon. Lihahien iskiessä, se saattaa kestää jopa 6-8 tuntia ja siinä kohtaa ei auta kuin odottaa.

3. Nappaa ennakoiva närästyslääke

Pahimmillaan lihahikien poistamiseen saattaa tosiaan kulua tunteja, joten jos haluaa ennakoida, kannattaa närästyslääkkeiden nauttiminen aloittaa jo etukäteen. Ja muistaa närästyslääkkeiden auttava voima myös jälkikäteen, esimerkiksi grappan tai Underbergin kanssa nautittuna.

4. Jos lakanat kastuvat, vaihda sänkyä

Uusissa maissa tai maanosissa vieraillessa lihahien vaara on yleensä kaikkein suurin. Kun erilaisia uusia ruokalajeja täytyy nauttia silmittömästi kerrallaan jo pelkän ajanpuutteen takia on lihahiki vääjäämätön seuraus. Välillä pahin hikoilu osuu kuitenkin vasta yölle. Todellinen ammattilainen varaa hotellihuoneen jossa on kaksi sänkyä ja vaihtaa nukkumapaikkaa kesken yön lakanoiden kastuttua.

5. Kävely helpottaa

Kun parkkeeraat kulkupelisi mahdollisimman kauas ravintolasta voit kontrolloida lihahikeä pitkän kävelylenkin avulla. Ennen ja jälkeen ruokailun suoritettu kävely herättää elimistön aineenvaihdunnan ja auttaa ruuansulatusta. Myös vihreistä kasviksista saatava fooliohappo saattaa auttaa, mutta se kannattaa nauttia nesteenä eikä kiinteänä ruokana, esimerkiksi smoothiena ennakkoon.

6. Salaatin kanssa on turha kikkailla.

Jos maistelussa on vain lihaa, ei välisalaatista ole lihahien suhteen mitään apua. Päin vastoin. Sen sijaan grappa saattaa auttaa.

7. Syö lisää

Rajuin vinkki lihahien suhteen on kuitenkin melko suora – lopeta valittaminen ja ota lisää pihviä.

Lue alkuperäinen artikkeli.