Jonkinlaiset ruokafestivaalit tuntuu löytyvän nykyään joka kylästä. Ylihintaista nyhtöpossua tarjoillaan paperikupista vähintään kerran kesässä jopa suuressa osassa Suomalaisia kaupunkeja. Todelliselle ruokakulttuurin suurkuluttajalle perusbileet eivät kuitenkaan riitä vaan tarvitaan jotain erikoisempaa ja isompaa. Maailmanlaajuisen ruokavallankumouksen jatkuessa suurempia ja parempia tapahtumia ilmaantuu onneksi koko ajan.

Tässä muutamia maailman mielenkiintoisimmista ruokatapahtumista:

 1. Wildfoods Festival (Hokitika, Uusi Seelanti)

Maaliskuun puolivälissä Hokitikan hiljaisen kylän valtaa ruokatapahtuma, jonka tarjonta hakee vertaistaan. Wildfoods Festival tuo lautaselle raaka-aineita joita et koskaan arvannut syöväsi. Osa kypsennettyinä ja osa raakoina suoraan paikallisesta luonnosta. Vaikka lokinmunat eivät maistuisikaan ja vuoriosterit eli pässinkivekset eivät kuulosta hyvältä, ovat opossumileikkeet piikkiherneviinillä varmasti ainutkertainen kokemus. Entä miltä kuulostavat kastemadot ja Huhu-kuoriaisen toukat? Ja jos kokeilunhalu ei aivan riitä eksoottisimpiin raaka-aineisiin on aina tarjolla myös perinteisempiä sammakonkoipia ja valkosipulietanoita.

 1. Vuosittainen Golden Spurtle (Cairngorms, Skotlanti)

Spurtle on perinteinen skotlantilainen puurojen ja patojen sekoitustyökalu, joka kullattuna saattaisi olla maailman tyylikkäin keittiötyökalu.

Skotlantiin assosioidaan ruuan puolesta yleensä eniten juuri puuro – aamiaisklassikko joka voi vaihdella peruskaurapuurosta hienostuneempiin versioihin. Skotit juhlivatkin aamupalojen superfoodia erityisen kilpailuhenkisellä tapahtumalla Carrbridgen kylässä Cairngormsin luonnonpuistossa. Maailman Puuronvalmistuksen Mestaruuskilpailut on erittäin skottilainen tapahtuma, jonka voittaja vie kotiinsa kultaisen puuronsekoitustikun.

Kilpailijoiden tulee ennen kaikkea olla tietoisia puuronvalmistamisen taikauskoisista perinteistä – puuroa kutsutaan aina termillä “he”, sekoitetaan myötäpäivään ja syödään puurokulhosta seisten. Vaikka tavat kuulostavat oudoilta, ovat ne toimineet skoteille vuosisatoja.

 1. The Onion Market (Bern, Sveitsi)

Bernin Sipulimarkkinat ovat Sveitsin pääkaupungin isoin tapahtuma. 50 000 kiloa sipulipalmikoita, renkaita ja yksittäisiä sipuleja. Lisäksi tarjolla on vaatteita, koruja, keramiikkaa ja leluja. Tapahtuman kohokohtana toimii confettisota joka alkaa Sveitsiläisellä täsmällisyydellä tasan kelo 16:00. Tapahtuma itsessään alkaa jo kello kuusi aamulla, mutta kaupungin keskusta täytyy sipulin tuoksusta jo viideltä, kun ensimmäiset keitot laitetaan tulille.

 1. Watercress Festival (Hampshire, Englanti)

Tämä oudonpuoleinen pieni festivaali juhlistaa vaatimatonta vesikrassia; monikäyttöstä yrttiä, jota käytetään englantilaisessa keittiössä niin keitoissa, salaateissa kuin kastikkeissakin. Toukokuun kolmantena sunnuntaina New Alresfordin kylän keskusaukio muuntautuu katutapahtumaksi, jossa paikalliset tilalliset myyvät tuotteitaan ja julkkiskokit kokkaavat omia erikoisuuksiaan.

Aiempina vuosina on tarjolla ollut mm. Vesikrassi-sushia, taimenta ja vesikrassia punajuurella ja omenoilla ja vesikrassi-wellington. Yksi tapahtuman kohokohtia on Vesikrassi Kuninkaan ja Kuningattaren kruunaaminen, jotka saapuvat paikalle hevoskärryllä ja jakavat vierailijoille vuoden ensimmäiset vesikrassit.

 1. Salon de Chocolate (Quito, Ecuador)

Jokavuotiseen Salon de Chocolate tapahtumaan kesäkuun puolessa välissä odotetaan viittätoistatuhatta kävijää. Vaikka suklaafestivaaleja on maailmassa monia on Quito’ssa järjestettävä ansainnut paikkansa tällä listalla.

Ecuadorissa tuotetaan enemmän hyvänlaatuista suklaata kuin missään muualla ja Salon de Chocolaten maisteluissa ja kokkauskursseilla pääset tutustumaan niistä parhaisiin. Paikanpäällä on melkoinen ruuhka heti aamulla, joten myöhemmin saapuville ei välttämättä riitä maistiaisia. Kohokohdaksi nousee joka vuosi viimeisen päivän palkintojen jako, jossa yleisön suosikiksi on vuosien mittaan noussut ennen kaikkea suklaaveistoskilpailu.

 1. Bacon Festival (Sacramento, Kalifornia)

Kalifornian pääkaupunki tunnetaan ennen kaikkea baareistaan, panimoistaan, viinitiloistaa ja lähituottajia käyttävistä ravintoloistaan. Nyt ohjelmaan on lisätty myös pelkästään kansansuosikeista suurimpaan keskittyvät ruokafestivaalit, joka keskittyy yksinomaan pekoniin.

Ruokaa laitetaan kadulla paikallisista, orgaanisesta ravinnosta nauttineista sioista ja palanpainikkeeksi tarjoillaan paikallista olutta. Tehotuotettuja sikoja ei ole luvallista käyttää.

Pekonia on tarjolla jäätelössä, salaatissa, ramen-nuudeleiden kanssa ja erilaisissa perunaruoissa, joten ei ihme että festivaali on äärimmäisen suosittu. Paikalla on nähty jopa Kevin Bacon -tribuuttiyhtye.

 1. Blue Food Festival (Bloody Bay, Tobago)

Bloody Bayn rantakaupungissa Karibian Tobagossa järjestetään taro-kasvien sukuun kuuluvaa dasheen-juuresta juhlivat ruokafestivaalit jo 18. kertaa. Dasheenin erikoisuus on, että se kasvaa myös tulvaolosuhteissa, niinpä sitä kasvatetaan erityisesti Karibialla. Festivaali saa nimensä dasheenin väristä, sillä juures muuttuu jauhettuna ja kypsennettynä siniseksi, mikä ei ole kovin yleinen väri syötäville asioille. Viikonlopun yli kestävä tapahtuma vetää tuhansia osallistujia, niin rikkaita kuin köyhiäkin, joista kaikki ovat kiinnostuneita käyttämään juuresta uusilla tavoilla. Bileisiin lisävirettä tuovat steel-rumpuyhtye, limboamiskilpailu ja rommitarjoilu.

 1. PoutineFest (Ottawa, Kanada)

Kanadalainen erikoisuus, ruskealla kastikkeella ja juustonpaloilla kuorrutetut ranskalaiset perunat on toki ansainnut oman kolmipäiväiset ruokafestivaalit. Tapahtuma koostuu live-musiikista, syömiskilpailuista ja kokkausdemoista. Toukokuun puolessa välissä järjestettävässä tapahtumassa esitellään perinteisen Poutinen lisäksi eksoottisempia ulkomaalaisia variaatioita kuten Thai-poutine, currykana-poutine, kuivaliha-, savulohi- ja nyhtöpossu-poutine. Lisäksi mukana on mm. Kolestrolipainajainen nimeltään uppopaistettu, pekoniin kääritty poutine.

 1. Castagnades chestnut festival (Ardeche, Ranska)

Ardeche on Ranskan suurin kastanjoiden tuottaja. Eri lajeja on 62, joiden tunnistaminen on maallikolle mahdotonta. Paikallinen elämä on perustunut “leipäpuulle”, kuten kastanjoita siellä kutsutaan, jo vuosisatoja. Niitä lisätään keittoihin ja patoihin, ja niistä leivotaan mm. perinteistä Psadou-kakkua. Kaikkia 62 eri sorttia pääsee maistamaan syksyisillä Castagnades-festivaaleilla. Kastanjoita myydään tuoreina, karamelleina, ruskeana jauhona ja luonnollisesti oluena ja liköörinä.

 1. Dumpling Festival (Hong Kong)

Kiinalaisen kalenterin viidennen kuun viidentenä päivänä isossa osassa kiinalaisia perheitä syödään perinteisiä dumplingeja eli mykyjä. Juhlan aikaan nautitaan erityisesti zongzi dumplingeja, jotka valmistetaan käärimällä täytetty riisimyky bambun, banaanin tai lotuksen lehteen. Päivä on vapaapäivä sekä Hong Kongissa ja Macaussa. Näyttävin juhlan tapahtumista on kuitenkin lohikäärmevenekilpa jolla on nykyään oma kansainvälinen liitto.

 1. National Cherry Festival (Traverse City, Michigan)

Traverse City, Michigan, on tunnettu kirsikoistaan siitä saakka kun presbyteerilähetyssaarnaajat istuttivat sinne ensimmäisen kirsikkapuun vuonna 1852. Uskomatonta kyllä, puu selvisi rankoista talvista ja tuotti hedelmää. Nykyään Traverse City’n kirsikkatarhat tuottavat kolme neljäsosaa Yhdysvaltojen kaikista kirsikoita. Kaupunkiin voi saapua Cherry Capital -lentokentän kautta, majoittua voi Cherry Tree Inn -hotellissa, seurata Cherry Bomb Lacrosse -kilpailua tai osoittaa kannatuksensa kaupungin omalle rullaluistinjoukkueelle nimeltään Toxic Cherries.

Ja kun kirsikat ovat näinkin iso osa kaupungin imagoa, on selvä että niille on myös oma viikon mittainen juhlansa heinäkuussa. Osana tapahtumaa mm. kivensyljentäkilpailu, piirakanpaistokisat, paraati ja Cherry Queen -kauneuskilpailu.

 1. Pizzafest (Napoli, Italia)

Joka syyskuussa Napolin Lungomare Caracciolon alue muuttuu viikoksi pizzakyläksi, jossa puoli miljoonaa vierasta nauttii yhteensä 100 000 pizzaa. Napolin parhaat pizzeriat tarjoavat 50 erilaista pizzaa Margaritasta Marinaraan. Paikalla voi osallistua joko erittäin kilpailuhenkiseen Pizzan valmistamisen maailmanmestaruuskilpailuun tai vain nauttia Vesuvio-pizzan sen innoittaneen tulivuoren juurella.

 1. Vegetarian Festival (Phuket, Thaimaa)

Tämä syys-lokakuussa järjestettävä yhdeksän päivää kestävä thaimaalainen juhla on osa suurempaa mielen ja ruumiin puhdistusrituaalia. Suurin tapahtuma järjestetään Phuketin saarella, jossa ripustetaan lyhtyjä temppeleihin ja marssitaan kadulla rumpujen tahtiin jotta saadaan pidettyä pahat henget kurissa. Festivaalin näyttävin osuus ovat kuitenkin transsiin vaipuneet juhlijat kävelemässä kuumilla hiilillä, kylpemässä kuumassa öljyssä ja lävistämässä itseään. Osallistujat vaikuttavat immuunilta kivulle ja uskovat kanavoivansa voimaa jumalilta.

Kun ympärillä tapahtuu näinkin monta omituista asiaa, unohtuu samalla, että koko festivaali on myöskin kasvissyöntipohjainen. Ravintoloiden listoilta saattaa löytyä samat lihaa sisältävät ruokalajit, mutta kokit korvaavat lihan soijasta tai muista korvaavista proteiinilähteistä valmistetuilla tuotteilla.

 1. Herring Festival (Hvide Sande, Tanska)

Joka huhtikuu sillit saapuvat kutemaan Ringkobingin vuonoon Tanskassa. Ne puolestaan vetävät pieneen Hvide Sanden kylään kalastajia kaikkialta Skandinaviasta. Ja missä on kalastajia, on aina myös kilpailuita, joten vuosittainen Herring Festival eli Sillifestivaali sai alkunsa. Ja mikäpä ettei, sillä pyydetyt sillit pitää toki myös syödä – olkoon se sitten säilöttynä, paistettuna tai kalapihveinä. Kärsivällisimmät katsojat voivat seurata onkimisesityksiä tai lähteä kalastus- ja fileointikursseille. Tosin mukana on myös esimerkiksi muotinäytös uusimmasta veden ja toivottavasti hajun pitävästä ulkoilumuodista.

Lue alkuperäinen artikkeli.

Kuvat: Charles Haynes / Agencia de Noticias ANDES