Kun syö kolmen Michelin-tähden ravintolassa liittyy suurin odotus liittyy yleensä laskun suuruuteen, oli ruoka kuinka hyvää tahansa. Ja vaikka hinta on yleensä tiedossa, on silti hankalaa maksaa viikonloppuloman verran yhdestä ruokailusta. Esimerkiksi Heston Blumenthalin kolmen tähden The Fat Duck -ravintolassa illallinen maksaa 255 puntaa ilman juomia tai palvelumaksuja.

Vaikka kolme Michelin-tähteä yleensä pitää sisällään erinomaisen ruuan lisäksi myös teatraalisen elementin, voi aivan yhtä hyvää ruokaa saada myös pienemmällä hinnalla. Onneksi Michelin-oppaan toimituksessakaan halvempia vaihtoehtoja ei enää karsasteta. Kohtuuhintaisia Michelin-tähdillä palkittuja annoksia saa jo useammasta paikasta, kuten esimerkiksi näistä ravintoloista:

Singapore: Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle

Kun Singaporen ensimmäinen Michelin-opas ilmestyi tuli 51-vuotiaasta katuruokakojun omistajasta Chan Hon Mengistä välittömästi tähti. Yhdellä Michelin-tähdellä palkittu lautasellinen kanaa soijakastikkeessa ja riisiä maksaa alle 2 euroa. Näin ollen suurin hinta lautasesta on aika jonka joudut käyttämään odottamiseen – annoksen saaminen kun kestää yleensä kolme tuntia.

Hong Kong: Tim Ho Wan

Ennen Singaporen Soya Sauce Chicken Rice and Noodle -ravintolaa halvin Michelin-tähtiannos löytyi Hon Kongilaisesta dim sum ravintolasta nimeltään Tim Ho Wan. Vaikka ravintolan Kowloon sivukonttori menettikin tähtensä 2016, on Hong Kong Islandin toimipisteellä edelleen tähti. Ja mikä parempaa, palvelu on ripeää, jonot eivät ole holtittomia ja kahden hengen ruokailu maksaa alle 30 euroa. Tim Ho Wan avasi juuri sivukonttorin myös New Yorkiin!

Tokio: Nakajima

On lähes mahdotonta saada huonoa ruokaa Tokiossa, mutta halvan ruuan löytäminen voi olla haastavampaa. Kun kaupungissa on 13 kolmen tähden, 51 kahden tähden ja uskomattomat 153 yhden tähden ravintolaa, on selvää että keittiökulttuuri on todella korkeatasoista. Yksi noista yhden tähden ravintoloista on kuitenkin sardiineihin erikoistunut Nakajima eräässä kellarissa Shinjukussa. Lounaan sardiinimenu joka tarjoillaan 11.30-14.00 kustantaa maksimissaan vajaan kympin. Tosin jonotusaika on aina tunnin verran. Sardiineja on tarjolla grillattuna, leivitettynä, raakana tai keitettynä kananmunan kanssa.

New York City: Uncle Boons

Vielä pari vuotta sitten pystyit tilaamaan New Yorkissa Michelin-tähdellä varustetun annoksen hintaan 9.5 dollaria. Valitettavasti thai-ravintola Zabb Elee ei saanut enää Michelin-tähteä vuoden 2016 oppaassa. Tosin se korvattiin toisella kohtuuhintaisella thai-ravintolalla nimeltään Uncle Boons, jota pyörittävät kolmen tähden Per Se -ravintolan entiset oppilaat. Zabbin tavoin sekin on erikoistunut Pohjois-Thaimaan ruokaan ryyditettynä hiiligrillistä nostetuilla herkuilla kuten luuydin satay. Pienet maistelulautaset maksavat 12 dollaria kappale ja isommat 21 dollaria

Ylläolevat ravintolat kantavat ylpeinä yhtä Michelin-tähteä, mutta Buckinghamshireläiseen pubiin sijoitetulla The Hand and Flowersilla on kaksi. Ensimmäiseksi kahden tähden pubiksi hinnat ovat edelleen hyvin kohtuullisia: kahden ruokalajin lounas maksaa reilut 15 euroa, kolme ruokalajia hieman yli 20 euroa ja listan pääruuat ovat 30 euron tienoilla. Keittiömestari Tom Kerridgen teeskentelemätön moderni englantilainen ruoka ja rustiikkiset ranskalaiset ruokalajit ovat hänelle ylpeydenaihe; kuten esimerkiksi puolikas oluessa paahdettu kana sitruunassa haudetulla sikurilla, kurpitsa, vaahtera ja kahvi pyree ja tammikastike.

Lue alkuperäinen artikkeli.

Kuvat Chika Watanabe / Amanda Slater