Tuoreimmat merenelävät – mieluiten paikalliselta kalakauppiaalta – ovat tämän samettisen sileän keiton kohokohta. Kypsennä kutakin merenelävää ohjeiden mukaisesti säilyttääksesi sen herkän maun ja koostumuksen. Tämä kekseliäs resepti käyttää jokaisen osan merenelävistä, joka aikaansaa rikkaan äyriäisten maun ja balanssin tähän täyteläiseen keittoon.

Ainesosat:

1 pieni keltainen sipuli, puoliksi leikattuna ja jaettuna osiin

3 pientä sellerinvartta jaettuna

Reilu litra vettä, plus lisää tarvittaessa

1 tuore tai kuivattu laakerinlehti

¼ tl mustapippuria

1 tl kosher-suolaa, jaettu, lisää makusi mukaan

200 g kuorimattomia erittäin suuria katkarapuja

100 g Prinssi Edwardin saaren (PEI) simpukoita, peseytyneitä ja partaamattomia

100 g kampasimpukoita, sivulihakset irrotettu ja varattu

80 g puhdistettuja pieniä mustekalan putkia ja lonkeroita, 0,5 cm renkaiksileikatut putket, lonkerot jätetty kokonaisiksi

0,5 dl oliiviöljyä tai suolatonta voita

3 keskikokoista porkkanaa, hienonnettu

2 rkl tomaattitahnaa

1 rkl hienonnettua tuoretta lehtiä persiljaa sekä lisää koristeeksi

1 tl karkeasti hienonnettua tuoretta timjamia

¾ tl savustettua paprikaa

¼ tl murskattua pippuria tai lisää maun mukaan

3 keskikokoista valkosipulinkynttä, murskattuna

1 dl täyskermaa

Patonki tarjoilua varten

Valmistusohjeet

Vaihe 1

Leikkaa 1 sipulipuolikas neljään osaan jättäen juuret päähän kiinni. Leikkaa 1 sellerin varsi kahtia poikittain; aseta jäljellä oleva sipuli ja selleri sivuun. Yhdistä sipulilohkot, selleri puolikkaat, reilu litra vettä, laakerinlehti, mustapippuri ja 1/4 tl suolaa suuressa kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi keskikorkealla lämmöllä. Täytä keskikokoinen kulho jäävedellä; ja laita syrjään.

Vaihe 2

Lisää katkaravut kiehuvaan vesiseokseen kattilassa; keitä, kunnes ovat läpinäkyviä, 2-3 minuuttia. Siirrä katkaravut jäähauteeseen. Lisää simpukat kattilaan; keitä simpukoiden avautumiseen asti 2-3 minuuttia. Siirrä simpukat jäähauteeseen ja samalla poista ne simpukat, jotka eivät avautuneet. Lisää kampasimpukat ja mustekalat kattilaan; keitä, kunnes kampasimpukat ja mustekalarenkaat muuttuvat läpinäkyviksi, noin minuutin. Siirrä kampasimpukat ja mustekala lusikalla jäähauteeseen. Säästä kattilaan jäänyt liemi.

Vaihe 3

Poista katkaravut ja simpukat jäävedestä ja valuta ne siivilän läpi. Kuori katkaravut ja ravistele simpukat. Voit halutessasi siirtää sivuun koristelua varten kuorellisia simpukoita ja katkarapuja. Lisää kuoret ja säästetyt kampasimpukan lihakset kattilaan olevaan vesiseokseen; kiehauta keskikorkealla. Vähennä lämpöä keskitasolta matalalle; hauduta, sekoittaen, kunnes neste haihtuu alle litraksi, noin 20-25 minuuttia. Poista samalla jäljellä olevat merenelävät jäähauteesta; taputtele kuivaksi ja aseta sivuun.

Vaihe 4

Poista kattila, jossa on äyriäisseosta, liedeltä ja kaada seos hienon siivilän läpi suureen lämpöä kestävään kulhoon ja hävitä kiinteät aineet. Siirrä valutettu liemi sivuun. Pyyhi kattila puhtaaksi.

Vaihe 5

Leikkaa jäljellä oleva sipulipuoli ja 2 sellerinvartta karkeasti pitäen ne erillään. Lisää öljyä puhdistettuun kattilaan; lämmitä keskitasolla. Lisää sipuli; kypsennä sekoitellen, kunnes sipuli on pehmennyt, 2-3 minuuttia. Lisää joukkoon selleri ja porkkanat; kypsennä sekoitellen kunnes ne ovat pehmentyneet (älä ruskista), 4-6 minuuttia. Lisää tomaattipuree, persilja, timjami, paprika, murskattu pippuri, valkosipuli ja loput 1 tl suolaa. Keitä jatkuvasti sekoitellen, kunnes seos on tuoksuvaa ja vihannekset hyvin sekoittuneet tomaattiseokseen, 1-2 minuuttia. Lisää sekaan aiemmin säästetty mereneläväliemi; kypsennä keskilämmöllä, toisinaan sekoitellen, kunnes maut sulautuvat yhteen ja seos vähenee alle litraan, 10-15 minuuttia.

Vaihe 6

Aseta sivuun 4 keitettyä katkarapua ja puoli desiä sekoitettuja simpukoita, kampasimpukoita ja mustekalaa koristelua varten. Lisää täyskerma ja loput keitetyt äyriäiset seokseen kattilassa. Vähennä lämpö alhaiseksi; kypsennä, toisinaan sekoittaen, kunnes äyriäiset ovat lämmenneet, 8-10 minuuttia.

Vaihe 7

Siirrä äyriäisseos tehosekoittimeen. Kiinnitä sekoittimen kansi ja poista keskikappale, jotta höyry pääsee poistumaan. Aseta puhdas pyyhe aukon päälle. Käsittele tasaiseksi, noin 1 minuutti, lisäämällä vettä, 2 ruokalusikallista kerrallaan, ohentaen kunnes keiton koostumus on sopiva. Mausta suolalla makusi mukaan.

Vaihe 8

Jaa keitto tasaisesti kulhoihin; koristele annokset siihen varatuilla äyriäisillä ja persiljalla. Tarjoile patongin kanssa.

 

Alkuperäinen linkki : https://www.foodandwine.com/recipes/french-seafood-bisque-with-baguette?fbclid=IwAR18jw46rC2GOFSFRyVsn8EDqftut19XGcFA8Byf9kms9y-smtrbJ_qRS5s