Naantalin hunajan purkkeihin pakattu makea herkku syntyy Merimaskussa ja Rymättylässä pörräävistä mehiläisistä. Tarja Palomäelle mehiläistarhaus on harrastus, joka vie kaiken vapaa-ajan.  

Naantalilainen Tarja Palomäki ei ole laskenut saamiaan mehiläisen pistojen määrää. Niitä on kuitenkin tullut yllättävän vähän siihen nähden, että hänellä on kuusi mehiläistarhaa, ja niissä yhteensä 33 pesää. Kesäisin niissä asustaa 6080 000 mehiläistä, talvisin 8–10 000. Palomäki on työskennellyt aiemmin puutarhurina ja sieltä lähti myös innostus mehiläisten maailmaan. 

– Vuonna 2017 kävin mehiläistarhauksen peruskurssin ja seuraavana vuonna ostin ensimmäiset pesät. Hunajan tuottamisen ekologisuus kiinnosti, ja halusin tuottaa itse oman hunajani – tietysti mehiläisten kanssa yhteistyössä. 

Mehiläisten avulla runsaammat ja laadukkaammat sadot

Palomäki pyörittää yksin yritystään Naantalin Hunajaa. Tarhat sijaitsevat Naantalissa ja Merimaskussa ja ovat valikoituneet sen mukaan, missä mehiläisillä on mahdollisimman hyvät olosuhteet. Maanomistajat tarjoavat usein myös maitaan mehiläistarhan käyttöönMehiläisten pölytystyön avulla maanomistaja saa runsaampia ja laadukkaampia satoja. Palomäki pyörittää yritystään sivutoimisesti oman päätyönsä ohessa. Intohimoinen harrastus vie hänen lähes kaiken vapaa-aikansa. 

– Minulla on koko ajan kauhea hinku pesille. Jään usein ihmettelemään pesän elämää ja sen myötä hoitamiseen menee valtavasti aikaa. Jokaisella mehiläisellä on oma työnsä, joka vaihtuu iän mukaan. Niiden elämä on mahdottoman mielenkiintoista.

Unelmana itsensä työllistäminen

Mehiläisten tuottama sato riippuu monista asioista ja yksi suurimmista on kesän sääolosuhteet. Keskimäärin yksi pesä tuottaa vuodessa noin 40 kg hunajaa. Saaristossa kuivuus ja pienemmät satoalueet pienentävät pesän tuottoa. Palomäki purkittaa hunajaa 150, 300, 450 ja 500 gramman kokoisiin purkkeihin. Hunajaa voi tilata suoraan Palomäeltä, lisäksi sitä myydään Ruusumon kaupassa Merimaskussa ja Reko-ringissä. Palomäki on kasvattanut tarhausta ja sen lopullinen koko muotoutuu aikanaan. Haaveissa on hunajaa sekä mehiläisvahaa sisältävien tuotteiden valmistaminen. 

– Tykkään tästä työstä valtavasti, vaikka fyysinen voima ei aina riitäOnneksi olen saanut apua pojiltani. Unelmani on, että tämä harrastukseni alkaisi joskus maksaa itsensä takaisin. Olisi ihanaa, jos voisin joskus työllistää itseni mehiläistarhurina. 

NAANTALIN HUNAJA
NÅDENDALS HONUNG

Tarja Palomäki, mehiläistarhaaja
050 590 4840
tarjapalomaki(at)outlook.com

www.naantalinhunaja.fi