Kuohuviinit ovat loistavia aperitiiveja ja tuovat helposti hohdokkuutta arkeen ja juhlaan. Kuohuviineihin liittyvä sanasto saattaa silti olla joillekin suuri kysymysmerkki. Mikä kuohuviini on hyvää ja mitä kaikki vierasperäiset sanat oikein tarkoittavat? Food Channel yrittääkin nyt valottaa aihetta.

Samppanja

Samppanja on vain ja ainoastaan Ranskan Champangen alueella valmistettua kuohuviiniä. Se on lähtökohtaisesti erittäin laadukasta ja mielletään hienojen tilaisuuksien juomaksi. Ryhdikkään happorakenteensa vuoksi se sopii, vaikka koko aterian juomaksi. Samppanjaa tehdään valkoisista Chardonnay- sekä punaisista Pinot Noir- ja Pinot Meunier -viinirypäleistä. Samppanja valmistetaan perinteisellä samppanjamenetelmällä.

Kaikki samppanjat ovat kuohuviiniä, mutta kaikki kuohuviinit eivät ole samppanjaa.

Cava

Samppanjan pikkusisko tulee Espanjasta, Kataloniasta. Sen aromissa on samankaltaista paahteisuutta ja hapokkuutta kuin samppanjassa. Cava on mainio seurustelujuoma, joka sopii loistavasti esimerkiksi tapasten kanssa. Kuivana se onkin loistava valinta myös piknikille ja brunssille. Perinteisesti käytetyt rypälelajikkeet ovat Macabeo, Xarel-lo ja Parellada. Myös Cava valmistetaan samppanjamenetelmällä.

Prosecco

Italialainen Prosecco on muita kuohuviinejä hedelmäisempi ja helpommin lähestyttävä. Viinissä voi selkeästi maistaa päärynän. Proseccoa ei kannata yhdistää voimakkaiden ruokien kanssa, sillä ne kadottavat helposti viinin aromit. Se toimii loistavasti seurustelujuomana tai piknikillä. Prosecco on valmistettu tankkimenetelmällä Glera-rypäleistä.

Menetelmät

Samppanjamenetelmä

Perinteisellä samppanjamenetelmällä valmistetuissa kuohuviineissä aromit syntyvät pitkän kypsytyksen aikana ja tavallisesti niiden maku on vivahteikas ja jälkimaku pitkä. Kuplat ovat useimmiten pieniä ja säilyvät lasissa pitempään kuin tankkikuohuviineillä. Kuohuviinien valmistaminen samppanjamenetelmällä on työläs ja pitkä prosessi, joten ne maksavat yleensä enemmän kuin tankkimenetelmällä valmistetut. Kuohuviinit käyvät kahdessa osassa, joissa viinin kuplat syntyvät. Samppanjamenetelmässä toinen käyminen tapahtuu pullossa, tankin sijaan. Prosessin päätteeksi hiivasakka poistetaan ja pullo saa korkin.

Tankkimenetelmä

Tankkimenetelmällä tuotetut kuohuviinit ovat hedelmäisiä ja säilyttävät rypäleen omat aromit. Näihin viineihin kypsytys ei tuo omia makuvivahteitaan. Tankkimenetelmässä toinen käyminen tapahtuu suljetussa tankissa. Tämän jälkeen viini suodatetaan ja pullotetaan paineen alla. Kyseinen menetelmä on huomattavasti lyhyempikestoinen ja vaikuttaa näin kuohuviinin hintaan. Valitettavasti etiketissä ei yleensä mainita, jos kuohuviini on tehty tankkimenetelmällä, joten ole tarkkana.

Pullokoot

Globaalisti hyväksytty viinipullon koko on 75 senttilitraa. Tämän perusmitan lisäksi on olemassa myös magnum, eli 150 senttilitraa, puolikas pullo 37,5 senttilitraa ja kolmannespullo 25cl. Pikkolo on neljännespullo, 18,75cl.

Näiden peruskokojen lisäksi löytyy myös ylisuuria pulloja, joiden nimet on poimittu Vanhan Testamentin ilmoittamista, nykytietämyksen mukaan mahdottoman, pitkään eläneistä henkilöistä.
[column size=one_third position=first ]Magnum[/column] 1,5l
[column size=one_third position=first ]Jerobeam[/column] 3l
[column size=one_third position=first ]Rehobeam[/column] 4,5l
[column size=one_third position=first ]Metusalem[/column] 6l
[column size=one_third position=first ]Salmanassar[/column] 9l
[column size=one_third position=first ]Balthasar[/column] 12l
[column size=one_third position=first ]Nebukadnessar[/column] 15l

Lue lisää täältä ja täältä.