Sekä pandemia että kauppakiistat tekivät vuodesta 2020 vaikean vuoden maailman viiniteollisuudelle, uuden raportin mukaan.

Joistain meistä on varmasti tuntunut viimeisen vuoden ajan siltä, että viiniä on kulutettu enemmän kuin ennen pandemiaa, mutta parhaista ponnisteluistamme huolimatta uusi raportti viittaa siihen, että maailmanlaajuinen viininkulutus on laskenut merkittävästi viime vuoden aikana – saavuttaen matalimman tason sitten vuoden 2002.

Pariisissa toimiva kansainvälinen viinijärjestö (OIV) ilmoitti eilen vuosittaisessa maailman viininviljelysektorin tilannetta koskevassa raportissa tuloksista, ja vaikka ryhmä nimesi vuoden 2020 ”sietokyvyn vuodeksi”, oli odotettavissa, että vuosi oli yhtä kamppailua: Viinin maailmanlaajuinen kulutus laski 3 prosenttia 234 miljoonaan hehtolitraan, noin 6,2 miljardia gallonaa; ja vaikka viinintuotanto kasvoi yhden prosentin vuodesta 2019, sekin oli ”hieman alle keskiarvon”.

COVID-19 oli merkittävä – mutta ei ainoa – syyllinen. ”Hotelli- ja ravintola-alan täydellinen tai osittainen sulkeminen on aiheuttanut myynnin arvon ja määrän laskun, jota viinin verkkokaupan ja suurketjujen myyntien kasvu kompensoi vain osittain.”, OIV kirjoitti. ”Ensiluokkainen viini kärsi eniten ravintoloiden ja maisteluhuoneiden sulkemisesta, kun taas suuret tuottajat, joilla oli kanava tehdä kauppaa yhteistyökumppaneina suurten tukkukauppiaiden kanssa, menestyivät hyvin.”

Silti OIV: n johtaja Pau Roca sanoi, että nämä laskut olivat itseasiassa vaatimattomia verrattuna organisaation aiempaan tuomiopäivän ennusteeseen, jonka mukaan viinin juominen olisi voinut pudota jopa 10 prosenttia. ”Tämä ennuste oli hieman liian pessimistinen”, hän sanoi lehdistötilaisuudessa AFP: n mukaan. ”Viinimyynnin kasvu supermarketeissa auttoi todella kompensoimaan tappiollisia lukuja baareissa ja ravintoloissa.”

Erityisesti amerikkalaiset pitivät viinin juomisensa tasaisena. ”Yhdysvallat vahvistaa jälleen asemansa maailman suurimpana viiniä kuluttavana maana, saavuttaen 33,0 miljoonaa hehtolitraa vuonna 2020. Tämä määrä on vuoden 2019 mukainen huolimatta Covid-19-saniteettikriisin vaikutuksista”, raportissa todetaan. ”Tämä voi johtua suhteessa (muihin maihin) vähemmän tiukoista lukitustoimista sekä huomattavasta sähköisen kaupankäynnin kasvusta Yhdysvalloissa.”

Pandemian lisäksi toinen merkittävä OIV:n mainitsema tekijä oli ”uusien kaupan esteiden asettaminen (Yhdysvaltain vastatoimet, Kiinan tariffit Australian viinille, Brexit)”. Viinin viennin volyymit maailmanmarkkinoilla laskivat 1,7 prosenttia vuodesta 2019, ja kalliimpien viinien osuus oli valtava: maailmanlaajuisen viennin kokonaisarvo laski 6,7 prosenttia, joka on merkittävin negatiivinen käänne tässä mittarissa sitten vuoden 2009.

Tutkimalla erityistyyppisiä viinejä raportissa todettiin, että Proseccoa lukuun ottamatta kuohuviini oli luokka, joka laski kaikkein pahimmin vuoden 2020 aikana. Ja mielenkiintoista kyllä, tonkassa myytävien laatikkoviinien myynti ”kasvoi jyrkästi”. Vaikka mitään erityistä syytä tälle ei annettu, OIV kuvailee tonkkia ”yli 2 litran mutta alle 10 litran laatikoina”, joka tarkoittaa, että jotkut meistä taitavatkin juoda enemmän viiniä kuin koskaan viime vuonna.

 

Alkuperäinen artikkeli: https://www.foodandwine.com/news/global-wine-consumption-lowest-since-2002