Oli sitten syynä loppuneet kananmunat, allergia tai ruokavaliosi, leipominen ilman kananmunaa saattaa tuntua mystiseltä ajatukselta. Pienellä kekseliäisyydellä kuitenkin kananmunattomat kakut, keksit, browniet ja marengit ovat superherkullisia. Korvikkeita on monia, mutta on tärkeää käyttää oikeaa vaihtoehtoa saavuttaaksesi haluamasi lopputuloksen. Kätevä oppaamme neuvoo sinut parhaiden vaihtoehtojen läpi!

Leivinjauhe + ruokasooda + etikka

Tämä on suosikkikorvikkeemme kuohkeiden kakkujen saavuttamiseen. Munat antavat leivonnaisille rakennetta ja nostoa, mutta pienellä ylimääräisellä nostoaineella sekä aktivointihapolla pääsee hyvin samankaltaiseen lopputulokseen. Vaihto on huomaamaton pienissä leivonnaisissa, kuten vegaanisissa muffineissa. Samoin se toimii kuin unelma munattomassa pannukakkutaikinassa (okei, ei suoranaisesti leivos). Voit venyttää tätä sekoitusta myös suureenkin syntymäpäiväkakkuun, kuten munattomaan suklaakakkuun tai alla kuvattuun herkulliseen vegaaniseen suklaa-maapähkinävoikakkuun.

Huomio – leivonnaiset voivat olla hieman kuivia, ja liika kohotusaine antaa metallisen maun. Siivilöi aina ruokasooda niin, että pienet kokkareet jakautuvat tasaisesti. Munaton sitruuna-kuivakakku kiertää liian kuivuuden paistamisen jälkeisen nestesuihkutuksen avulla. Muita ratkaisuja on lisätä reseptiin enemmän maitoa tai jogurttia, kuorruttaa runsaasti tai lisätä kermavaahtoa ja tuoreita hedelmiä.

Emme suosittele mitään tiettyä kaavaa tälle kananmunan korvaajalle, koska muuttujia on liikaa ja tulokset voisivat olla epämiellyttäviä. On parasta käyttää testattua reseptiä.

Soseutettu banaani + leivinjauhe

Kananmunat tuovat mehevyyttä  ja kosteutta, samoin kuin banaanisose! Sillä on myös sitova vaikutus taikinaan. Se tietysti myös maistuu banaanilta, joten munaton banaanikakku ja banaanimuffinsit ovat tälle mixille täydellisiä leivoksia.

On paljon valmiiksi testattuja munattomia reseptejä, mutta jos vaihdat kananmunan olemassa olevaan reseptiin:

1 muna = ½ banaani (soseutettu ja lisättynä märkiin ainesosiin) + ¼ tl leivinjauhetta (lisättynä kuiviin ainesosiin).

Pellavansiemenet tai chia-siemenet + vesi

Liotettujen, jauhettujen pellavansiementen ja veden yhdistelmä tekee uskomattoman munankorvikkeen, sillä se toimii sideaineena ja lukitsee kosteutta. Pellavansiemeniä (tai kultaisia pellavansiemeniä) myydään laajalti ja ne ovat suhteellisen halpoja. Niissä on kuitenkin hieman pähkinäinen kitkeryys, joten niitä on paras käyttää leivonnaisissa, joissa käytetään mausteita, suklaata tai pähkinää. Kokonaiset pellavansiemenet säilyvät kauemmin kuin jauhetut, joten jos mahdollista, jauha ne survimella, mauste- tai kahvimyllyllä juuri ennen käyttöä.

1 muna = 1 rkl jauhettua pellavansiemeniä + 3 rkl vettä, liotettuna 5-10 minuuttia.

Chia-siemenet ovat kalliimpia kuin pellava, mutta niillä on vähemmän erottuva maku. Ne näkyvät valmiissa kakussa, mutta ne voi helposti piilottaa sitruuna-unikonsiemen-, banaani- tai suklaakakkuun. Jotkut leipurit sanovat, että chia-siemeniä ei tarvitse jauhaa, vaan vain liottaa.

1 muna = ½ rkl chia-siemeniä + 3 rkl vettä, liotettuna 5-10 minuuttia.

Aquafaba

Säilyke-kikherneiden (ei-suolattujen) vesi on monipuolinen kananmunanvalkuaisen korvike. Se vaahtoutuu kuohkeaksi vaahdoksi, josta saa tehtyä vegaanisia marenkeja, jotka ovat melko erottamattomia perinteisistä marengeista.

Aquafaba auttaa myös sitomaan leivonnaisia, esimerkiksi rapean mehevissä vegaanisissa kaura-rusinakekseissä. Se lisää kosteutta ja pureskeltavuutta kekseihin, kuten munattomiin ja gluteenittomiin mantelikekseihin, jotka ovat vähän kuin pehmeät amarettikeksit. Kevyesti vaahdotettuna, sitä voidaan käyttää myös vegaanisen ranskalaisen paahtoleivän valmistamiseen ja monessa muussa vegaanisessa leivoksessa.

1 munanvalkuainen = 2 rkl aquafabaa

Silkkinen tofu

Leivonnassa käytetään silkkitofua sekoitettuna yhdessä korotusaineen ja happaman ainesosan, kuten kirnupiimän tai jogurtin, kanssa, jolloin saadaan kostea, tiivis tulos, joka sopii kilokakkuihin, brownieihin tai kosteisiin suklaakakkuihin. Koska tämä tasapaino on hankala saavuttaa, emme suosittele mitään tiettyä kaavaa korvaamaan kananmunat silkkitofulla, mutta löydät siihen useita testattuja reseptejä.

Silkkitofu toimii myös paistamattomissa makeissa herkkuissa, esimerkiksi vegaanisissa suklaamoussen kaltaisissa mousseissa ja vanukkaissa, joista voi tehdä myös piirakoiden täytteitä.

Luontaisesti munattomat leivonnaiset

Älä unohda, että kaikki nämä reseptit ovat luontaisesti kananmunattomia:
murokeksi
pannukakku
no-bake juustokakku
rocky road (tosin lisätyt makeiset saattavat sisältää kananmunaa)
rapeat kakut ja piirakka-reseptit munattomalla taikinalla.

 

Alkuperäinen artikkeli: https://www.bbc.co.uk/food/articles/how_to_bake_without_eggs