Pitkän ja upean uran tehnyt kokki Cecilia Chiang menehtyi lokakuussa 100-vuotiaana. Chiang avasi Mandarin-ravintolansa San Franciscoon vuonna 1961, jonka ansiosta hän sai lempinimensä ”Amerikan kiinalaisen ruoan äitinä”.

Palkittu kokki ja ravintoloitsija Cecilia Chiang oli suuri vaikuttaja koko Bay Arean ruokamaailmassa ja hänet tunnettiin kiinalaisen ruokakulttuurin äitinä Amerikassa. Monet ruokalajit, joita löytää nykyään joka puolelta Yhdysvaltoja, voidaan jäljittää Chiangiin ja hänen ruokalistaansa Mandarinissa. Näitä ovat esimerkiksi Kung Pao -kana sekä ankka savustetussa teessä.

Raporttien mukaan Chiang menehtyi 28. lokakuuta 2020 tuntemattomiin syihin sadan vuoden iässä. Chiang syntyi Wuxissa, lähellä Shanghaita vuonna 1920. Hän oli 12 lapsen katraasta seitsemäs tytär ja asui Pekingissä vuoteen 1942 saakka. Chiang oli opiskelijana Pekingissä toisen maailmansodan aikana. Hän pakeni sisarensa kanssa miehitetystä Kiinasta kävelemällä Chongqingiin – matka kesti lähes kuusi kuukautta. Ylittäessään eri maakuntia Chiang huomasi, että elintarvikkeet ovat melko erilaisia. Esimerkiksi pohjoisessa ihmiset syövät paljon durraa, hirssiä ja vehnää riisin sijaan. Shanghain kodeissa eräs kaali-sianliha-resepti oli hyvin tyypillinen.

Chiang pakeni Kiinasta uudelleen vuonna 1949, tällä kertaa Tokioon, Kiinan kommunistisen vallankumouksen aikana yhdessä miehensä ja tyttärensä kanssa. Vuonna 1959 hän vieraili sisarensa luona San Franciscossa eikä aikonut oleskella siellä pitkään, mutta toisin kävi ja hän jäikin kaupunkiin. Kun Chiang avasi Mandarin-ravintolansa vuonna 1961, kiinalainen väestö Yhdysvalloissa oli pääosin kantonilaista, joka vaikutti paljolti siihen, minkä tyyppiseen kiinalaiseen ruokaan yhdysvaltalaiset tutustutettiin. Chiang muutti ja edisti yhdysvaltalaisten puutteellista käsitystä kiinalaisesta ruokakulttuurista.

– Tässä kontekstissa Chiangin vaikutteet muuttivat paradigmaa. Hän esitteli yhdysvaltalaisille täysin uudenlaisia makuja Pohjois-Kiinasta, Sichuanista ja Hunanista, Ruoka- ja juomamuseon johtaja Peter Kim kertoi Food and Wine -lehdelle tammikuussa.

Chiang, jonka kulinaaristen opiskelijoiden joukkoon kuuluivat muun muassa tähtikokit James Beard ja Julia Child, pysyi aktiivisena yhdeksänkymppiseksi asti. Chiang kertoi Food and Wine-lehdelle viime vuonna olevansa edelleen melko aktiivinen ja rakastavansa työntekoa. Se piti hänet kiireisenä ja samalla myös nuorena.

Chiangin poika Philip oli mukana perustamassa ravintolaketju P.F Changsia, johon hän otti mukaan myös tyttärensä, Cecilian lapsenlapsen Siena Chiangin ravintolan mentoroitavaksi. Kokki sai James Beard -säätiöltä Elämäntyö-palkinnon vuonna 2013.

– Pelkästään menestymällä ei-valkoisena, englantia toisena kielenä puhuvana naismaahanmuuttajana hän on inspiroitunut muita syrjäytyneempiin ihmisryhmiin identifioituvia ihmisiä, jotka toivovat kasvattavansa kunnioitusta ja tunnustusta omaa kulttuuriaan kohtaan ruoanlaiton avulla, Sieno Chiang kertoi Food and Wine-lehdelle.

Lue alkuperäinen artikkeli: https://www.foodandwine.com/news/cecilia-chiang-mandarin-dies-san-francisco