Oy Lunden Ab Jalostaja hakee ensi vuodelle vahvaa kasvua FS-puolen täysmajoneeseista. Ennen laajan markkinoinnin aloittamista kartoitettiin kilpailijoiden heikkoudet ja vahvuudet sokkomaistatuksessa, johon valittiin mukaan Turun Kespron myydyimmät täysmajoneesit.

Maistatuksessa oli mukana keittiö- ja ruoka-alan ammattilaisia. Majoneesien ominaisuuksia testattiin aistinvaraisessa arvioinnissa: ensimmäisessä vaiheessa tuotteet maisteltiin sellaisenaan ja toisessa vaiheessa kylmien kurkku- ja porkkanatikkujen kera sekä lämpimien mozzarellatikkujen ja paneroitujen jalapenojen kanssa. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota majoneesin etikkaisuuteen, rasvaisuuteen ja suolaisuuteen sekä rakenteeseen ja väriin. Majoneeseissa arvioitiin myös niiden rakennekestävyyttä, valuvuutta sekä maun muuttumista eri käyttöyhteyksissä. Mukaan oli valittu Oy Lunden Ab Jalostajan omien Auran 80% Täysmajoneesin ja Vegaanisen keittiömajoneesin lisäksi Kespron myydyimmät tuotteet Heinz majoneesi, Menu majoneesi 78%, Rydbergs täysmajoneesi 82%, Hellmann’s Real Majoneesi ja Soos Täysmajoneesi 78%.

Kolmen kärki erottui majoneeseista maun suhteen selvästi. Auran 80% Täysmajoneesi ja Auran Vegaaninen keittiömajoneesi sijoittuivat kolmen parhaan joukkoon Heinzin rinnalle. Auran Täysmajoneesi 80% oli kärjessä myös rakennetta ja väriä arvioitaessa. Raati kehui sen hapokkuutta hyväksi ja suolaisuutta sopivaksi. Täyteläisen makunsa lisäksi plussia tuli myös rakenteesta, jonka pehmeys sopii hyvin monipuoliseen ruoanlaittoon ja notkistamiseen. Vegaaninen majoneesi puolestaan yllätti raadin positiivisesti. Sokkona maisteltaessa kukaan ei uskonut kyseessä olevan vegaaninen tuote. Auran Vegaanisen keittiömajoneesin makua kehuttiin täyteläiseksi, sopivan hapokkaaksi ja riittävän suolaiseksi. Majoneesissa on hyvä suutuntuma, ja rakenne on aavistuksen verran Auran 80% Täysmajoneesia löysempi. Sen puolesta majoneesi sopii erinomaisesti esimerkiksi kylmien ja lämpimien raaka-aineiden dippaamiseen sekä kastikkeiden pohjaksi. Auran molemmat majoneesit saivatkin parhaimmat makupisteet kylmien ja lämpimien raaka-aineiden testissä makunsa suhteen. Auran 80% Täysmajoneesi oli ykkönen myös rakenteen ja värin kestävyydessä.

Majoneesien perustehtävä ruoanlaitossa tulee tarkkaan huomioida tuotekehitystä tehtäessä. Majoneesissa tulee olla happoja, koska raaka-aine on raskas ja öljyinen ja usein peruspohjaan lisätään mausteita ja makuaineita, jotka lisäävät rasvaisuutta entisestään. Hyvä pohjahappo majoneesissa antaa tasapainoisemman kokonaismaun lopputuotteessa. Food service -asiakkaille majoneesin muokattavuus on tärkeää, koska harvoin sitä käytetään sellaisenaan, toisin kuin vähittäiskauppatuotteita