Kalakastike ei ehkä ole maailman muodikkaimmin nimetty tai tuoksu kovin vetävältä, mutta sen suosioon ympäri maailmaa on syy. Se on toki pohjana monille perustavanlaatuisille vietnamilaisille, indonesialaisille ja thai-ruoille, mutta lisäksi soijan ja Worcestershire-kastikkeen tavoin sillä voidaan lisätä ainutlaatuista ja monivivahteista makua myös muihin ruokiin. Tässä muutama suosituimmista käyttötavoista.

Muistettavia marinadeja

Kalakastikkeella vahvistetusta marinadista saat umami-rikasta syvyyttä ruokaan kuin ruokaan, olkoon se sitten grillattuja mereneläviä, paistettuja kasviksia tai wokattua nautaa. Yhdistettynä chiliin, saat makua ja tulisuutta grillattuihin kanansiipiin. Sekoitettuna shalottiin, sitruunaruohoon, valkosipuliin, sokeriin ja pippuriin, kalakastike toimii possunkyljysten mausteena. Kalakastikkeella maustat niin kokonaisina grillatut katkaravut kuin katkarapukesärullatkin. Lisää nyansseja thai-tyyliseen chili-basilikanautaan tai kruunaa nopea nauta-sipuli-purjowokki. Mutta kalakastikkeen käyttöä ei ole pakko rajoittaa Kaakkois-Aasian ruokamatkailuun. Se sopii hienosti myös makeanpähkinäisten ruusukaalien mausteeksi tai meksikolaisen paistetun carne asadan -lihan marinaadiin.

Ja kun haluamasi proteiini on marinoitu, kannattaa neste säästää ja kiehauttaa siitä maukas kastike. Marinadin voi lisätä kokoon keitettynä kypsennetyn lihan kylkeen tai tarjota seuraavalla sopivalla aterialla.

Maukkaita kastikkeita

Ja kun nyt kastikkeista puhutaan, voi kalakastikkeesta tehdä muitakin sooseja kuin uudelleen käytettyjä marinadeja. Se on toimiva salainen ainesosa vaikkapa italialaisessa hitaasti kypsennetyssä tomaattikastikkeessa tai bolognesessa. Majoneesin, kalakastikkeen ja chilin kombo taas antaa Kaakkois-Aasialaisen vivahteen grillattuun maissiin. Ja kun olet nopean dipin tarpeessa aasialaisille mykyille tai kevätrullille, syntyy se helposti kalakastikkeen, korianterin, limen, valkosipulin ja chilin yhdistelmästä.

Meheviä keittoja ja patoja

Loraus kalakastiketta saattaa kuulostaa oudolta jauheliha-chilikastikeessa, mutta se on helppo tapa lisätä lihaisaa syvyyttä keittoihin ja patoihin, eivätkä ruokasi silti maistu kalalta. Loraus kalakastiketta vihreässä chilissä haudutetun kanan kanssa tai mausteisen chorizo-pintopapu-padan kyljessä toimii täydellisesti. Kalakastikkeella maustetaan tietysti perinteinen Pho-keitto ja siitä saa myös extra potkua ranskalaiseen sipulikeittoon.

Ja tottahan toki se sopii myös kalapohjaisiin ruokiin, kuten thai-tyyliseen punaiseen simpukkacurryyn tai kookosmaidossa haudutettuun valkoiseen kalaan sitruunaruoholla ja limenmehulla.

Monitahoisia salaatinkastikkeita

Kalakastiketta, limen mehua, sokeria, valkosipulia ja chiliä yhdistelevä salaatinkastike on Kaakkois-Aasialainen klassikko, joka sopii vaikkapa thai-marinoidun flank steakin ja yrttisalaatin kylkeen, larb-possun seuraksi tai vietnamilaisen tofu ja riisinuudelisalaatin päälle.

Sama peruskastike toimii myös vihreästä papayasta valmistetussa salaatissa tai thai-mausteisessa pihvisalaatissa. Ja jos haluat irrotella oikein reilusti, lorauta kalakastiketta majoneesipohjaiseen tonnikalasalaattiisi!

Maistuvaa paistettua riisiä

Pieni loraus kalakastiketta paistetun riisiruuan mausteena tuo sapuskaan makua ilman ylimääräistä raskautta. Laitatpa paistettuun riisiin sitten vihreitä papuja ja basilikaa tai rapua, kurkkua, kevätsipulia ja kananmunaa, on kalakastike oiva lisä.

Mielenkiintoisia cocktaileja

Jos et pidä makeista cocktaileista vaan käännyt mieluummin vahvojen, mausteisten ja suolaisten juomien puoleen, mieti parin kalakastiketipan lisäämistä seuraavaan juomaasi. Voit lisätä kalakastiketta jopa olueen tai herkulliseen thai-maustettuun Bloody Maryyn Worcestershire-kastikkeen tilalle.

Lue alkuperäinen artikkeli.

Kuvat: Marco Verch / Ẩm Thực Đam Mê