Vuoden tauon jälkeen World Cheese Awards palasi vuonna 2021. 

Planeetallamme on uusi paras juusto – ainakin 33. World Cheese Awards -kilpailun mukaan, joka järjestettiin osana marraskuussa 2021 järjestettyä International Cheese Festivalia, Oviedossa, Espanjassa. 

Olavidia, espanjalaisen tuottajan Quesos y Besos (Juustoja ja suudelmia) valmistama pehmeä vuohenjuusto, ylsi 4 079 ehdokkaan listan kärkeen 45 eri maasta, saavuttaen halutun ”maailman parhaan juuston” tittelin, joka jaettiin viimeksi 2019, COVID-19:n vuoksi.

”Olemme pieni nöyrä juustontekijä Jaenissa”, Silvia Pelaez, kuuden työntekijän Lacteos Romero Pelaez -nimisen yrityksen pääjuustonvalmistaja, kertoo CNN:lle. Jean sijaitsee Espanjassa noin 800 kilometriä etelään palkintogaalan sijainnista, Oviedosta.  

”Olemme tehneet juustoa alle viisi vuotta, joten emme koskaan uskoneet, että voisimme voittaa maailman suurimman juustopalkinnon näin pian”, Silvia iloitsi voiton jälkeen. ”Kaikki tekemisemme on saanut inspiraationsa rakkaudestamme perhettämme kohtaan, mukaan lukien yrityksen nimi Quesos y Besos, joten tämä on meille niin erityinen hetki. Olemme asettaneet missioksemme kiteyttää perheemme olemuksen kaikkiin juustoihimme, joten tällaisen tunnustuksen saaminen World Cheese Awards -tuomareilta on aivan ylivoimainen ja uskomaton saavutus.”

 Olavidia ottaa soihdun viimekertaiselta voittajalta Rogue River Bluelta, joka oli ensimmäinen amerikkalainen juusto, joka voitti tittelin, kun palkinnot jaettiin viimeksi Bergamossa, Italiassa vuonna 2019. 

Mitä tulee tämän vuoden voittajaan, brittiläinen tuomari Jason Hinds arvostelee vuonna 2017 valmistettua vuohenjuustoa sanoin – ”toisenlaista kuin mikään, mitä olen nähnyt aiemmin” ja jatkaa: ”Sen ulkonäkö on niin kovin omaperäinen, enkä joutunut pettymään – maku on huomaamaton, viettelevä, pehmeä kuin tyyny, lämmin ja lohdullinen.” Järjestäjät selittivät, että juusto on ”kypsytetty Penicillium Candidumilla ja kerroksella oliivikivituhkaa, joka juoksee sen keskellä”, mikä selittää juustossa olevan mustan raidan.  

Mikäli et usko, että juustokilpailu voi olla jännittävä, CNN selättää epäilyksesi: World Cheese Award- tapahtumassa riitti draamaa viime hetkille asti. Viimeisellä arviointikierroksella 16 tuomaria saivat kaikki yhden juuston, jota kannattaa. Kun kyseisen juuston ominaisuudet on esitelty, kaikki 16 tuomaria maistavat sitä ja nostavat sitten kortin, osoittaen heidän antamat pisteet yhdestä kymmeneen. Nämä äänestykset tapahtuvat yksi kerrallaan, ja Olavidia oli viimeinen juusto, josta keskusteltiin. Sen saamat 103 pistettä merkitsi viime hetken voittoa, ja se yllätti edellisen kisan johtajan (ja siten toiseksi sijoittuneen juuston) Fromagerie Berthautin – pehmeä ranskalainen juusto, pesty Marc de Bourgognen hengellä – joka sai 98 pistettä. 

”Koska World Cheese Awards perustettiin yli kolme vuosikymmentä sitten esittelemään pienten käsityönä juustoa valmistavien artisaanien työtä, on minulle valtava ilo nähdä pienen perheomisteisen juustonvalmistajan saavan jälleen huippupalkinnon”, ylistää John Farrand, Guild of Fine Food:in toimitusjohtaja. World Cheese Awards -kilpailun järjestäjät Fine Foodista toteavat: ”On uskomaton saavutus erottua joukosta, jossa on yli 4 000 juustoa eri puolilta maailmaa, mutta Quesos y Besosin Olavidiassa oli selkeästi kaikkea; se tarjosi poikkeuksellisen ulkonäön, aromit, rakenteen, maun sekä roppakaupalla omaperäisyyttä.”