Heston Blumenthal tunnetaan monesta asiasta. Olkoon se sitten palkittu The Fat Duck -ravintola, nestemäisen typen käyttö tai avaruudessa syötävä pekonivoileipä. Innovatiivisuudessaan mies on myös onnistunut muuttamaan ruokamaailmaa pysyvästi.


1. Edelläkävijä nestemäisen typen käytössä

Blumenthal oli ensimmäinen keittiömestari joka todella osasi hyödyntää nestemäistä typpeä keittiössä. Alunperin hän piti sillä vihreät pavut vihreinä, mutta on myöhemmin käyttänyt sitä muun muassa moussejen hyydyttämiseen ja jäätelön tekemiseen asiakkaiden katsellessa. Heston myöntääkin auliisti dipanneensa nestemäiseen typpeen lähes kaikkea mahdollista.


2. Ensimmäinen useammalle aistille ruokaa laittanut

Blumenthal oli ensimmäinen joka tajusi kuinka paljon kaikki eri aistit, eli ääni, haju, näkö ja kosketus yhdessä vaikuttavat ruokakokemuksesta nauttimiseen. Läpimurto oli toisaalta ilmiselvä, mutta kukaan ei vain ollut tullut ajatelleeksi asiaa aiemmin. Hestonin tavoitteena onkin laukaista iloisia muistoja ravintolansa asiakkaille. Esimerkiksi Sound of the Sea annos sisältää mereneläviä, syötävää hiekkaa ja merilevää rantaa muistuttavassa kattauksessa ja samalla taustalla soitetaan simpukankuoreen piilotetusta iPodista merenääniä.

3. Kolmekertaa kypsennettyjen ranskalaisten keksijä

Eivät kaikki Blumenthalin ruoka-annokset ole aina pitkälle vietyä fine diningiä. Hän nimittäin kehitti myös monien mielestä maailman parhaan version ranskanperunoista. Blumenthalin reseptissä perunat ensin keitetään, sitten jäädytetään ja lopuksi kypsennetään upporasvassa kaksi kertaa kahdessa eri lämpötilassa. Lopputuotteena on rapeimmalla mahdollisella pinnalla varustetut ranskalaiset joissa on kuitenkin pehmeä sisus.


4. Ruokatieteen ja kokeilevan keittiön tuominen kaikkien ulottuville

Blumenthalin tarttuva innostus on vienyt mennessään myös yleisön kotikeittiöissä. Mitä voidaan pitää vähintään erikoisena saavutuksena huomioiden miehen reseptien erikoislaatuisuus ja haastavuus. Blumenthalin kymmenet TV-ohjelmat ovat pitäneet sisällään muun muassa klassisten kotiruokien parantelua ja astronauttien ruokkimista.


5. Maailman omituisimpien makuyhdistelmien kehittäminen

Valkosuklaata ja kaviaaria tai lohta ja lakritsia. Blumenthal on keksinyt joitain maailmalle eniten otsikoissa pyörineistä makupareista. Ja mikä parasta, ne todella toimivat. Blumenthal päätyy yhdistelmiinsä tunnistamalla samankaltaisuuksia molekyylitasolla ja laittamalla sitten raaka-aineet samaan ruokalajiin.


6. Historiallisen brittiruuan uudelleenmäärittäminen

Blumenthal on yksi harvoista kokeista, joka on ikinä lähtenyt yrittämään omituisten vanhojen brittireseptien uudelleenvalmistamista. Hänen lounasravintolansa Lontoossa ja Melbournessa tarjoilevat esimerkiksi lihahedelmää, jossa täyteläinen lihaparfee dipataan appelsiininmakuiseen geeliin, niin että lopputuote muistuttaa mandariinia. Ja listalta löytyy toki myös suklaaviiniä.


7. Todiste siitä ettei keittiömestarisuuruudeksi tulemiseen tarvita vuosien opiskelua muiden alaisena

Viikon työharjoittelua yhdessä Englannin parhaista hotelleista lukuunottamatta, Blumenthal ei ole koskaan työskennellyt kuin itselleen. Koulusta päästyään hän teki hanttihommia 10 vuotta opetellen samalla klassisen ranskalaisen keittiön perusteita ja avasi sitten suoraan pienen ravintolan nimeltään The Fat Duck…

Lue alkuperäinen artikkeli.