Useat odottamattomat tekijät ovat saaneet hinnat laskemaan rajusti kesäkuun jälkeen.

Siitä ei ole kauaakaan, kun avokadopaahtoleipä tuomittiin aikakautemme yltäkylläisyyden symboliksi, joka johtui suurelta osin sen toisesta raaka-aineesta (ei leivästä). Mutta nyt, kun inflaatio näyttää nostavan lähes kaiken hintaa, avokadot voivatkin yht’äkkiä olla yksi parhaista tarjouksista ruokakaupassa. Avokadon tukkuhinta onkin laskenut 35 % vuodessa – ja 67 % viime kesäkuun huipusta, raportoi CNN Rabo Agri Financen tietojen perusteella. Samaan aikaan kuluttajille päivittäistavarakaupan kokonaiskustannukset ovat nousseet 13 % viime vuodesta. NielsenIQ:n tietojen mukaan avokadon keskimääräinen yksikköhinta on laskenut 2,6 % syyskuuhun 2021 verrattuna, mikä on myös merkittävä pudotus viime heinäkuuhun verrattuna sekä siihen, että avokadon kauppahinta on aikaisempina vuosina noussut 31 % vuodesta toiseen. Samoin kokoamalla USDA:n tietoja viimeisten viiden vuoden ajalta FreshFruitPortal.com-sivusto osoittaa, että avokadokilon nykyiset hinnat ovat alhaisimmillaan tuon ajanjakson aikana, kun taas vain neljä kuukautta sitten hinnat olivat korkeimmat mitä ne ovat ikinä olleet.

Muutos on ollut niin raju, että kaksi viikkoa sitten Philadelphian voittoa tavoittelematon Sharing Excess isännöi tapahtumaa, jossa jaettiin yli 200 000 avokadoa kaikille paikalle saapuneille.

Mikä sitten on romahduksen takana? Richard Kottmeyer, FTI Consultingin elintarvike-, maatalous- ja juomaosaston toimitusjohtaja, kertoi CNN:lle: ”Se on yksi niistä oudoista tilanteista, joissa tämä äärimmäinen avokadojen ylitarjonta on mahdollista vain Black Swan -tapahtumien täydellisen myrskyn vuoksi.” Yli 90 % Amerikassa kulutetuista avokadoista tulee Meksikosta, ja aiemmin tänä vuonna Meksikon hedelmien tuonti väheni muutaman kauppatapahtuman vuoksi, mikä nosti hintoja. Kaupan normalisoituessa sekä Meksikossa että muilla globaaleilla avokadotoimittajilla oli yhtäkkiä odotettua parempi sato. ”Puskurikasveja myydään yleensä kaikkialla maailmassa”, Kottmeyer jatkoi. ”[Mutta] Euroopassa on merkittävä elintarvikeinflaatio, joten kun avokadon hinnat nousivat korkeaksi aiemmin tänä vuonna, kysyntä laski näillä markkinoilla.” Yhdistä tähän meneillään olevat COVID-ongelmat Kiinassa ja Ukrainan sota ja, kuten Kottmeyer lisäsi, ”Suur osa avokadon ylitarjonnasta on päätynyt Yhdysvaltoihin.”

Alkuperäinen artikkeli : https://www.foodandwine.com/avocado-surplus-lower-prices-2022-6825177