Haluatko kasvattaa ruokaa puutarhassasi muuttamatta sitä siirtolapuutarhaksi? Tai haluaisitko, että sinulla olisi puutarhatilkku vihanneksineen, mutta sinulla ei ole tarpeeksi aikaa tai tilaa? Voit saada molempien maailmojen parhaat puolet kasvattamalla syötäviä kasveja parvekkeesi kukka-astioiden laitamilla tai ruukuissa.

Nämä ovat seitsemän asiantuntijan suosittelemaa kasvia, jotka voit lisätä syötävään kotimaisemaasi tänä kesänä. Mitään niistä ei ole hankala löytää, ja voit jopa ostaa joitain näistä supermarketista.

1. Ruohosipuli (ja muut yrtit)

Ruohosipulilla on upea pallomainen, kirkkaan violetti kukka. Sekä sen lehdet että kukat ovat syötäviä ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi royale-munissa, runsaissa keitoissa ja frittatassa sekä kermaisten juustojen ja voin maustamisessa.

Rajoilla ”jos [ruohosipulin] kukkia ei poimita, ne levittelevät ympäriinsä siemenä ja pian ruohosipulin alkuja ilmestyykin kaikkialle kukkaruukussasi”, kertoo ‘huomaavaisen puutarhauksen’ valmentaja Kendall Marie Platt. Ilmaista ruokaa!

Voit aloittaa kasvatuksen siemenistä tai löytää ruohosipulia ruukuissa supermarketeista. Supermarkettien rosmariini- ja timjamiruukut siirtyvät hyvin tuoreeseen kompostiin ja jatkavat kasvamistaan, jos et korjaa liikaa satoa, kunnes ne ovat vakiintuneet. Ne pitävät kuivasta, aurinkoisesta paikasta, eivät tykkää lillua vedessä, mutta ovat muuten melko vaivattomia. On olemassa erilaisia rosmariinilajeja ja vielä useampia timjamilajeja – kullanvärisestä tai villalehtisestä köynnöksisiin lajikkeisiin, joissa on vaaleanpunaisia, valkoisia ja violetteja kukkia – jos haluat etsiä niitä puutarhaliikkeestä. Tarkista vain, että lajike on syötävä.

Nämä yrtit ovat monivuotisia ja helposti kasvatettavissa, joten ne ovat hyvä ensiaskel kotikasvatukseen. Muilla helpoilla yrtteillä, kuten mintulla, lovagenlehdillä, salvialla, oreganolla ja marjaromilla, on kaikilla kaunis lehdistö ja niitä voi myös kasvattaa kukkaruukun reunoilla, joskin niillä on vähemmän dramaattiset kukinnot.

2. Syötävät kukat

Kolmivärinen orvokki, kehäkukka ja ruiskaunokki ovat syötäviä ja niillä on pitkä kukinta-aika, joka piristää puutarhaa koko kesän. Salaatin tai kasvisruoan päälle ripoteltuna ne tekevät annoksesta kuin annoksesta näyttävän, tyylikkään ja kesäisen. Voit myös kristallisoida kukat sokerilla ja munanvalkuaisella koristeeksi kakkujen ja vanukkaiden päälle. Niitä on todella helppo kylvää siemenistä, ne eivät vaadi erityisiä maaperäolosuhteita ja ovat riittävän yleisiä löydettäväksi puutarhaliikkeestä, mikäli siemenestä kasvattaminen on vähän myöhäistä.

Laventeli on yrtti, jota käytetään usein maustamaan vanukkaita herkällä, mutta helposti tunnistettavalla kukkaisaromillaan. Purppuraisilla kukkilla ja vihreillä lehdillään se tekee puutarhasta kauniin ja tuo vähintään yhtä kaunista makua esimerkiksi laventeli-murokekseihin ja kakkuihin, kuten sitruuna-laventeli-kuivakakkuun.

Istuta laventeli ulkona keväästä alkukesään. Monet supermarketit ja kaupat myyvät laventelia sesongin aikana, mutta voit ostaa kasvia myös verkosta tai puutarhaliikkeistä. Ne ovat loistavia asetettavaksi ”kulkuväylän reunoille, joten kun kävelet ohi, saat nenääsi laventelin tuoksun ja mehiläisetkin pitävät siitä”, kertoo puutarhaviljelijä Jonathan Ward. Hän neuvoo istuttamaan laventelin kokonaan tai osittain aurinkoon ja kertoo, että se on helppohoitoinen, koska se ei tarvitse paljoakaan kastelua.

3. Lehtimangoldi

Lehtimangoldi on lehtivihreä vihannes, jolla on kauniit varret. Ne ovat usein valkoisia tai punaisia, mutta eri lajikkeilla on eri värit: Magenta Sunset, Orange Fantasia, ja värikkäin Bright Lights- lajike tuottavat kaikki väriloiston vaaleanpunaisena, oranssikultaisena, vaaleanpunaisena, punaisena, valkoisena ja raidallisena.

Lehtimangoldia voidaan käyttää pinaatin tavoin, ja sillä on myös samantyyppinen maku. Tee aterioistasi värikkäitä ja elinvoimaisia lisäämällä mangoldinlehteä pastaan, patoihin ja vaikka paistettujen perunoiden ja papujen joukkoon.

Kylvä siemenet suoraan rikkaaseen, hedelmälliseen maaperään aurinkoiseen paikkaan helmikuusta lokakuuhun. Lehtimangoldi on ”leikkaa ja kasva uudestaan” -kasvi, joka tuottaa uusia lehtiä, kun leikkaat suuret lehdet pois käyttöä varten. ”Kylvö keväällä ja toisen kerran kesällä antaa sinulle mangoldia koko kasvukauden ajan”, Platt sanoo. Niitä voidaan kasvattaa myös ruukuissa, ja Platt neuvoo ruukun olevan silloin vähintään 25 cm syvä.

4. Koristekrassi

Koristekrassi on enemmän kuin vain kaunis kukka. Voit luoda täydellisen salaatin koristekrassin kanssa käyttämällä nuoria, vihreitä lehtiä, punaisia ja keltaisia kukan terälehtiä ja siemenpalkoja. Sen nimi (eng. nasturtium) tarkoittaa kirjaimellisesti ”nenännyrpistäjää” johtuen pippuripotkusta, jonka lehdet syödessä antavat. Koristekrassia voi käyttää jopa peston tekoon. Koristekrassin kukan terälehdet ovat makeampia ja vähemmän pippurisia kuin sen lehdet ja ne sopivat kauniisti vilja- tai vihersalaattiin. Kun kukat ovat valmiit, krassin siemenet voi säilöä ja ne maistuvat vähän samalta kuin kaprikset.

Kylvä siemenet maahan tai astiaan, mukaan lukien ripustettavaan koriin, loppukeväästä alkukesään. Ward neuvoo istuttamaan koristekrassin täysin aurinkoon tai osittain varjoon.

5. Latva-artisokka

Latva-artisokka tuo upeaa arkkitehtoonista piirrettä puutarhaasi. Ne ovat täysikasvuisina 1-1,5 metriä korkeita, joten ne sopivat erinomaisesti ”kiinnittämään huomiosi puutarhan takaosaan”, Platt sanoo. Jotkut lajikkeet, kuten Purple Globe, tuovat myös väriä. Jos artisokkapalloja ei korjaa, ne kukkivat kirkkaan violetilla pörröisellä tupsulla.

Katso video (https://www.bbc.co.uk/food/techniques/preparing_artichokes) nähdäksesi, miten artisokka valmistetaan. Prosessi on rakkauden työtä, mutta se on sen arvoista artisokan ystäville. Keitä artisokkaa 20 minuuttia tai kunnes se on keskeltä pehmeää ja syö yksinkertaisesti sulatetun voin kanssa, tai etsi reseptejä kesäiseen artisokka-risottoon tai artisokka-pastaan.

Voit kasvattaa maa-artisokkaa siemenistä helmikuusta maaliskuuhun, mutta voit myös ostaa puutarhavalmiita pistokasveja huhtikuusta lähtien. Artisokka on kasvina monivuotinen, joka tarkoittaa, että se palaa joka vuosi tuomaan sinulle herkullisen sadon.

6. Mansikka

Kauniista syötävistä kasveista ei voi puhua ilman mansikkaa. Sen lisäksi, että sillä on kauniit lehdet, myös sen pienet valkoiset, tai lajista riippuen vaaleanpunaiset, kukat ovat huomiota herättäviä ja kirkkaan punaiset marjat ovat yhtä kauniita kuin herkullisia.

Sinulla voi olla oma suosikkitapa syödä mansikoita, ehkä vain kermalla, mutta mansikkaa syödään klassisesti Eton-sotkujen kanssa, niistä valmistetaan mansikkahilloa, ja voit vaikka hemmottella itseäsi mansikkamojitolla. Mutta jos sinulla on tilaa vain muutamille mansikkakasville, syö niitä vain tuoreena kasvista, auringon lämmittämänä.

Osta mansikkaa nuorina kasveina huhtikuusta lähtien. Mara des Bois on pieni, mutta maukas lajike, joka tuottaa hedelmää koko kesän. Se on ”erinomainen kasvamaan ruukussa tai roikkuvassa korissa sekä maassa, mutta se rakastavaa täyttä aurinkoa kasvattaakseen parhaan sadon”, Platt kertoo. Mansikkakasvit palaavat joka vuosi takaisin ja leviävät jopa kukkamaan rajojen läpi lähettämällä ”juoksijoita” tekemään vauva- mansikkakasveja. Suojaa arvokkaita hedelmiäsi etanoilta ja oravilta, koska kaikki haluavat syödä niitä.

7. Tomaatti

Saatat ostaa usein tomaatteja kaupasta, mutta ne näyttävät upealta kasvaessaan puutarhassasi. Tomaatti tuottaa kauniita keltaisia kukkia ennen hedelmien kypsymistä, vaikka itse kukat eivät ole syötäviä. Voit valita useita visuaalisesti mielenkiintoisia tomaattilajikkeita. Vaaleanpunainen tiikeri ”sisältää syötäviä sitruunanmuotoisia hedelmiä, joissa on tummanpunainen ja oranssi-raidallinen kuori”, neuvoo Platt. Perässä tulee muun muassa Tumbling Tom- lajike, joka tuottaa punaisten tai keltaisten kirsikkatomaattien kirjon riippuvassa korissa.

Tuoreet tomaatit ovat monipuolisia ja usein käytetty kastikkeissa, mutta puutarhasta poimimisen yhteydessä ne maistuvat parhaiten raakana, jolloin saat kaiken irti tuoreesta, makeasta mausta. Yhdistä mozzarellan ja basilikan, fetan ja linssien kanssa tai lisää vaikka Panzanellaan.

”Tomaatti istutetaan onnellisesti maahan tai ruukkuun, ulos tai kasvihuoneeseen”, Platt sanoi. Kasvit on tuettava pylväällä, koska ne voivat kasvaa liian korkeiksi pitääkseen itsensä pystyssä. Osta nuoria taimia touko-kesäkuun välillä, kun yöpakkaset ovat ohi. Voit jopa istuttaa kaupasta ostetun salaatin, kirsikka- tai luumutomaatin sisältä löytyvät siemenet, mutta ne on paras kylvää sisätiloissa alkukeväästä.

Milloin kasveja ei kannata syödä

Jos sinulla on koskaan epäilyksiä siitä, onko kasvi tai kukka syötävä, älä syö sitä. Jotkut kukat ja kasvit ovat tappavia. Jos sinulla on siitepölyallergioita, voi olla parasta välttää kokonaan kukkien syömistä. Jos syöt itse istuttamistasi kasveista, vältä torjunta-aineiden käyttöä äläkä poimi homeisia tai värjäytyneitä kukkia tai hedelmiä.

Alkuperäinen artikkeli : https://www.bbc.co.uk/food/articles/beautiful_foods_to_plant_in_your_garden?fbclid=IwAR2tMkOGj6ifvNaSNVj_3zUtpujf-LRRoUt_VE-n5aScOpLSNkbaDoKBaBQ