Pullo vuoden 1762 Gautier- konjakkia myytiin huutokaupassa 144 525 dollarin hintaan.
Alkoholijuomien keräilijöiden keskuudessa konjakkien arvostus ei ole aivan samalla tasolla mitä viskien. Viime vuonna lähes kahdella miljoonalla dollarilla myyty maailman kallein viskipullo vahvisti Skottiviskin paikan alkoholihuutokauppojen kuninkaana. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös historiallisesti merkittävä konjakkipullo voisi mennä kaupaksi silmiinpistävään hintaan. Toukokuussa (2020) Sotheby’s julkisti uuden ennätyksen, kun konjakkipullo huutokaupattiin 144 525 dollarilla.
Kyseessä oli pullo vuoden 1762 Gautier- konjakkia – sen on ilmoitettu olevan vanhin koskaan huutokaupassa myyty konjakkipullo; yksi vain kolmesta tähän päivään säilyneistä äärimmäisen harvinaisista, alkuperäisillä etiketeillä varustetuista pulloista.
”Kyseisen pullo oli viimeinen ja suurin jäljellä olevista pulloista, ja se tunnetaan nimellä ’Grand Frère’ tai ’the Big Brother’ – isoveli”, Sotheby’s kertoi julkistaessaan myynnin. “Sen pikkusisko (‘petite soeur’) on sijoitettu Gautier- museoon, ja sen pikkuveli (’petit frère’) huutokaupattiin New Yorkissa vuonna 2014.”

’Isoveljen’ uuden omistajan kerrotaan olevan ’yksityinen aasialainen keräilijä’ –Sotheby’s kuitenkin mainitsi, että keräilijä pääsee nauttimaan räätälöidystä yksityistilaisuudesta Maison Gautierin panimon tiloilla kunnianosoituksena kauppoihin johtaneesta voittotarjouksesta.

”Tämä mahtava lopputulos puhuu puolestaan 1762 pullotetun konjakin harvinaislaatuisesta historiasta, alkuperästä sekä tärkeydestä keräilijöille. Olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että Sotheby’s pitää nyt käsissään kaikkien kolmen – viskin, viinin ja konjakin – kaikkien aikojen huutokauppaennätyksiä.” kertoo Jonny Fowle, Sotheby’sin alkoholijuomien spesialisti. Viiniennätys saavutettiin vuonna 2018 kun pullo vuoden 1945 Romanee-Contia myytiin 558 000 dollarin hintaan.

Jotta konjakin vanhaan ikään saisi perspektiiviä, Sotheby’s kertoo, ”Vuosi 1762 oli merkittävä monien historiallisten tapahtumien kannalta – Britit ajautuivat seitsemän vuoden sotaan Espanjaa ja Napolia vastaan, Catherine II:sta tuli Venäjän keisarinna, ja New Yorkissa pidettiin ensimmäinen Pyhän Patrickin päivän paraati.” Saanen lisätä, että nuori Mozart oli tuolloin vain kuuden vuoden ikäinen, ja George Washington täytti 30 vuotta.

Samanaikaisesti kysymys johon ihmiset haluavat saada vastauksen on, voiko ennätyksiä rikkoneen pullon sisältöä oikeasti juoda. Ei sillä, että niin kannattaisi välttämättä tehdä, mutta Fowlella on ajatuksia pullon tämänhetkisestä makumaailmasta.

”Kyllä sen pitäisi olla vielä juomakelpoista. Vaikkakin neste pullossa on varmasti ikääntynyt, nestepitoisuus on edelleen todella hyvä, joka kertoo siitä, että korkin sinetti ei ole vaarantunut ja haihtuminen on ollut minimaalista,” hän kertoo. ”Korkean alkoholipitoisuuden omaavat nesteet, kuten tämä, säilyvät todella hyvin, vaikkakin olettaisin siinä olevan havaittavissa ’O.B.E.’:tä. Tämä tulee sanoista Old Bottle Effect, tarkoitten vanhan pullon efektiä, jota käytetään kuvaamaan alkoholijuomien kehitystä ajan mittaan. Joskus tämä antaa hyvin miellyttäviä trooppisia makuja ja joskus sen sijaan vähemmän miellyttäviä puuromaisia makuja. Voidaan myös olettaa, että lasi, jota tähän konjakkipulloon on käytetty ei ollut täysin reagoimatonta, joka sekin on tuonut joitain omanlaisia makuja pullon sisältöön.”

”Ottaen huomioon pullon pinnan tason olettaisin tämän konjakin olevan vielä erityisen hyvässä kunnossa,” hän jatkaa. ”Kyseisen konjakin maun kuvittelu on kuitenkin loppupeleissä pelkkää spekulaatiota, mutta ikivanhassa juurikannassa kasvaneiden rypäleiden maun syvyys saattaa antaa alkoholijuoman maulle sellaisen moninaisuuden, jota modernilla aikakaudellamme voi olla vaikea löytää.”

Alun perin Mike Pomranzin kirjoittama juttu Food & Wine- platformille linkki tästä.