Jos kinkkuvoileipä ei oikein tunnu riittävän ja haluat jotain eksoottisempaa, oletko harkinnut esimerkiksi raakaa valaan ihraa? Ja jos sekään ei tunnu omalta, aina voi kokeilla rapeaa tarantellaa. Jos edelleen on nälkä, menee se luultavasti ohi ennen tämän artikkelin loppua. Esittelyssä 14 kummallista ruokaa maailmalta:

 1. Rapea tarantella, Kambodža

Jos pelkäät hämähäkkejä voi tämä herkku olla joko kamalinta maailmassa tai tuleva kestosuosikki. Kambodža ei kannata tuhlata mahdollisuutta maistaa paikallista erikoisuutta – uppopaistettuja tarantelloja. Maku on ilmeisesti ihan ok, kuin kanan ja turskan sekoitus, mutta karvaiset jalat saattavat tarttua kurkkuun.

 1. Lampaansilmäjuoma, Mongolia

Jos tarvitset katkoa ryyppyputkeen, tällä juomalla se varmasti onnistuu. Perinteinen mongolialainen krapulanparannusryyppy kun sisältää tomaattimehua, viinietikkaa ja lampaansilmiä. Juoma on täynnä vitamiineja, mutta saattaa silti aiheuttaa aiempaa pahempaa oloa.

 1. Satavuotias muna, Kiina

Satavuotias (tai jopa tuhatvuotias) muna vaatii kokeneemmaltakin outouksien maistelijalta paljon. Tuhkaan, limeen ja saveen useaksi kuukaudeksi säilötty muna tuoksuu vahvasti ammoniakilta ja rikiltä. Joten jos haet todella vahvan tuoksuista ja hyvin säilöttyä herkkua saattaa tässä olla ratkaisu.

 1. Pakastettu valaanrasva ja -nahka, Grönlanti

C- ja D-vitamiinia täynnä oleva öljyinen ja kuminen erikoisuus on paikallisten kesken nimeltään ‘muktuk’. Grönlanninvalaan nahka ja rasva nautitaan yleensä raakana, mutta jos haluat kokeilla rajojasi, voi sen tilata myös uppopaistettuna.

 1. Kananjalat, Kiina

Vanha sanonta sanoo, että kiinalaiset syövät mitä vaan millä on jalat, ruokapöytää lukuunottamatta. Rapeat kananjalat ovat kiinassa lähes yhtä suosittuja kuin sipsit länsimaissa. Pussillisen uppopaistettuja kananjalkoja saa lähes mistä tahansa kadunkulmasta. Ja jos rasvaiset herkut eivät kiinnosta, saa kananjalkoja myös keitoissa ja grillattuna.

 1. Toukkia sisältävä juusto, Sardinia

Jos pidät vaikkapa pitkään kypsyneestä Stiltonista tai kunnon siivusta gorgonzolaa, saattaisit pitää myös tästä herkusta. Casu Marza on mädäntynyt pehmeä lampaanmaitojuusto jossa asuu kärpäsentoukkia. Kun tilaat juustoa, näet ensimmäisenä toukkien ryömivän juustossa. Mutta älä häiritse niitä liikaa, sillä ne saattavat ärsytettyinä hypätä jopa 15 senttimetriä ilmaan.

 1. Escamoles (muurahaisen munia), Meksiko

Escamoles-nimellä kulkevat muurahaisen munat ovat erittäin aggressiivisten mustien Liometopum muurahaisten jälkikasvua. Niitä löytyy agave-kasvien juuresta ja maanviljelijät joutuvat usein muurahaisten puremiksi niitä etsiessä. Munat paistetaan voissa ja mausteissa ja kääritään sitten tortillaan. Koostumus muistuttaa raejuustoa ja maku on voinen ja pähkinäinen. Siksi escamoles tunnetaankin paremmin “hyönteiskaviaarina”.

 1. Pallokala, Japani

Japanissa pallokala tunnetaan nimellä fugu ja sen syömisestä saattaa lähteä henki. Lähes kaikki pallokalat sisältävät tetrodotoksiinia, jolle ei ole tunnettua vastamyrkkyä. Silti ihmiset ovat valmiita riskeeraamaan henkensä erikoiskoulutettujen kokkien käsiin, joille on erikseen opetettu myrkyn poistaminen pallokalasta.

 1. Marsu, Peru

Paljon proteiinia ja vähän kolestrolia, terveysruokaa parhaasta päästä siis! Makunautintoa saattaa tosin haitata se lapsena omistamasi lemmikkimarsu. Jos perulaisessa menussa lukee ‘cuy’ saat luultavasti eteesi täytettyä tai grillattua marsua.

 1. Merihevos-, meritähti- ja skorpionivartaat, Kiina

Mitäpä kiinassa ei tarjottaisi vartaassa. Ainakin meritähtiä ja merihevosia on saatavilla. Tosin skorpioni saattaa vaatia erityistä rohkeutta. Erityisesti tuoreet yksilöt, jotka voivat vielä liikkua.

 1. Ankan sikiö munassa (balut), Filipiinit

Seuraava askel keitetystä kananmunasta. Tunnetaan myös nimellä ‘muna jaloilla’. Munan sisällä on 18 päivää vanha ankan sikiö sulkineen, nokkineen ja luineen – erittäin rapeaa!

 1. Kuivattua liskoa, Hong Kong

Rapeaa ja rouskuvaa, ilman suurempaa makua. Kuivatut liskot ovat yleinen kadunkulmanaposteltava Hong Kongissa ja välillä niitä näkee myös keitoissa. Välillä liskoja myös uitetaan alkoholissa, jolloin niillä uskotaan olevan terveysvaikutuksia, kuten energiatasojen nostaminen, flunssan parantaminen ja jopa painon pudottaminen.

 1. Elävä mustekala, Etelä-Korea

Sannakji hivuttaa itsenä omatoimisesti alas kurkustasi. Etelä-Koreassa mustekala tarjotaan nimittäin erittäin tuoreena seesaminsiementen ja seesamiöljyn kera. Toimivat imukupit saattavat tosin tarttua kitalakeen ja kurkkuun aiheuttaen tukehtumisen riskin.

 1. Tonnikalan silmämuna, Japani

Jos pidät sushista, mikset pitäisi myös tonnikalan silmästä. Japanilaisissa supermarketeissa tonnikalan silmämuna ei ole mitään kummallista. Rasvainen silmämuna sisältää ison kasan myös silmää ympäröiviä lihaksia eikä sitä suositella syötäväksi heikkohermoisille.

Lue alkuperäinen artikkeli.