Kun yhdysvaltojen edellinen presidentti Barack Obama vieraili Vietnamissa, oli hänen isäntänään kukas muu kuin Anthony Bourdain. Bourdainin mukaan paras paikka viedä maailman vaikutusvaltaisin mies oli pieni perheyrityksenä toimiva nuudelikuppila, joita löytyy Hanoista pilvin pimein. 6 dollarin olut ja illallinen. Ei ehkä ihan normaalia presidentin arkiruokaa vaan paikallista katuruokaa.

Mutta Vietnamin ruokakulttuuriin tutustumiseen ei välttämättä edes tarvita julkkisten apua. Vietnamin halvimmat herkut löytyvät yleensä pienistä ulkokioskeista. Yksittäiseen ruokalajiin keskittyneet kojut ovat usein naisten pyörittämiä ja reseptit ovat kulkuneet suvussa vuosikymmeniä. Tässä kymmenen tärkeintä katuruokaa:

1. Pho

Listaa vietnamilaisista ruuista on mahdoton tehdä ilman Pho’ta. Vietnamin suurkaupungeissa on mahdoton kulkea yli korttelin matkaa törmäämättä nälkäisiin pho’ta siemaileviin asiakkaisiin. Yksinkertainen ruokalaji koostuu suolaisesta liemestä, tuoreista riisinuudeleista, yrteistä ja kanasta tai naudasta. Pho on osa vietnamilaisten päivittäistä ruokavaliota ja syystä – se on halpaa, hyvää ja saatavilla ympäri vuorokauden.

2. Bun cha

Olkoonkin pho vietnamin tunnetuin ruokalaji, mutta pääkaupungissa lounasaikaan eniten syödään bun cha’ta. Löydät sopivan kojun seuraamalla lihaisia savupilviä aamupäivällä 11 aikaan, kun Hanoin kadunvarsikojuilla aletaan grillata mausteisia possunjauhelihapihvejä ja marinoituja kylkisiivuja avotulella. Rapeaksi paistetut possunpalat tarjoillaan vahvasti kalakastikkeen makuisessa liemessä yrttien ja riisinuudelien kera. Bun cha’n kylkeen saa usein maukkaan nem cua be -kääryleen eli paistetun rapukevätrullan. Ja jos et vieläkään ole vakuuttunut, niin tämä on se ruokalaji jota Obama söi Bourdainen seurana.

3. Xoi

Suolainen tahmea riisi ei ole vietnamissa vain lisuke vaan ruokalaji itsessään. Riisiin sekoitetaan esimerkiksi kanaa, possua tai paistettua tai säilöttyä kananmunaa ja päällä on aina kuivattua sipulia.

4. Banh xeo

Hyvä banh xeo on rapea lettu joka pullistelee possunlihaa, katkarapuja ja pavunversoja. Lisukkeena tarjotaan vietnamilaisille ruuille tyypillisesti tuoreita yrttejä. Jos haluat nauttia banh xeon kuin paikallinen, leikkaat sen sopiviin viipaleisiin, käärit riisipaperiin tai salaatinlehteen ja dippaat kokin parhaaksi katsomaan kastikkeeseen.

5. Goi cuon

Nämä tuoreet ja kevyet kevätrullat ovat hyvä vaihtoehto kun olet syönyt liikaa uppopaistettuja ruokia. Läpinäkyvään riisipaperiin pakataan salaattia, lihaa tai mereneläviä ja korianteria, ja dipataan sitten vietnamilaisten suosikkimausteeseen – kalakastikkeeseen.

Ja jos haluat edelleen pitäytyä friteeratussa ruuassa, Pohjois-Vietnamin name nem ran -nimellä ja etelässä cha gio -nimellä kulkevat rullat täytetään kasviksilla ja lihalla ja paistetaan rapeiksi.

6. Bun bo nam bo

Kulhollinen vermisellinuudeleita, jotka ovat todella suosittuja Hanoissa, tarjoillaan ilman lientä, jotta raaka-aineiden koostumus ei mene pilalle. Mureat viipaleet naudanlihaa rapeiden pähkinöiden ja itujen kanssa maustettuna yrteillä, rapealla sipulilla, chilillä ja kalakastikkeella.

7. Cao lau

Cua lao on yksi suosituimmista vietnamilaisista ruuista ja se yhdistelee elementtejä eri kulttuureista. Hoi Anista kotoisin oleva possu- ja nuudeliruoka muistuttaa satamassa käyneistä vieraista kulttuureista. Paksummat nuudelit muistuttavat japanilaisia udon-nuudeleita, rapea won-ton -keksi ja possu ovat kiinalaista perua ja liemi ja yrtit selvästi vietnamilaisia. Autenttinen cao lau tehdään paikallisen Ba Le -kaivon vedestä.

8. Banh mi

Vaikka patonki on ranskalaisten keksimä, veivät vietnamilaiset sen vielä asteen pidemmälle. Se miten patonki täytetään on kiinni siitä kolkasta Vietnamia missä satut olemaan. Pohjoisessa pitäydytään perinteisessä hiilihydraatti, rasva ja proteiini -kombossa – leipää, margariinia ja lihapateeta – kun taas etelässä banh mi voi sisältää mitä erikoisempia yhdistelmiä juustoa, leikkeleitä, pikkelöityjä kasviksia, makkaraa, paistettua kananmunaa, tuoretta korianteria ja chilikastiketta.

9. Bot chien

Ho Chi Minh Cityn suosituinta katuruokaa on bot chien, jota tarjoillaan valtavia määriä niin koulujen loppuessa kuin baarien mennessä kiinnikin. Isoja palloja riisijauhotaikinaa paistetaan rapeaksi wok-pannussa ja päälle rikotaan kananmuna. Kypsänä päälle lisätään papaijan viipaleita, kevätsipulia, chilikastiketta ja riisiviinietikkaa.

10. Ca phe trung

Vietnamilainen “kananmunakahvi” on periaatteessa juoma, mutta se on samalla myös lähes jälkiruoka. Vietnamilainen kahvi päällystetään pehmeällä marenkimaisellä valkuaisvaahdolla, niin että jopa kahvinvihaajat saattavat innostua.

Lue alkuperäinen artikkeli.