Kun ilma viilenee ja lehdet hehkuvat oranssin, kullan ja purppuran sävyissä, monissa maissa aletaan kaivata lämmittäviä, syviä makuja. Syksy on satoaikaa, jolloin juurekset, kurpitsat, sienet ja pitkään haudutetut pataruoat nousevat pöydän tähdiksi. Tässä muutama kiehtova esimerkki syksyruoista eri puolilta maailmaa.

1. Ranskan Bourgognen klassikko: Boeuf Bourguignon

Hitaasti punaviinissä haudutettu naudanlihapata on ranskalaisen syksyn sielu. Sipuli, porkkana ja sienet saavat tuntien kypsennyksen aikana pehmeän makeuden, ja pata tarjoaa täydellisen seuralaisen rapeakuoriselle maalaisleivälle. Viinissä hautunut liha sulaa suuhun – täydellinen sunnuntain pitkälle lounaalle.

2. Japanin nabe – yhteisöllistä lämmikettä

Japanissa syksyn viileys tuo keittiöön höyryävät nabe-padat: iso kattila, jossa porisee liemi, vihanneksia, tofua ja usein myös kalaa tai lihaa. Nabe valmistetaan pöydässä, jolloin jokainen saa nostella kattilasta omalle lautaselleen. Ruoka on yhtä paljon yhdessäoloa kuin ravintoa.

3. Italian kurpitsarisotto

Pohjois-Italian risotot saavat syksyllä kultaista väriä kurpitsasta (zucca). Paahdetun kurpitsan makeus, salvia ja parmesaani muodostavat kermaisen, lohdullisen kokonaisuuden, joka on parhaimmillaan, kun ulkona tuuli humisee.

4. Meksikon Pozole Verde

Meksikolainen maissipohjainen keitto on perinteinen juhlaruoka, mutta syksyyn sopii erityisesti vihreä versio, jossa on tomatilloja, vihreää chiliä, sipulia ja yrttejä. Pozole lämmittää ja piristää sateisena päivänä – ja sen päälle ripotellut retiisit ja lime antavat raikkautta.

5. Marokon tagine

Tagine on saviastia ja samalla haudutettu ruoka, joka saa syksyn ainekset hehkumaan. Kaneli, kumina, aprikoosit ja lammas tai kana luovat makeanmausteisen liiton, joka tuo lämpöä hämärtyviin iltoihin.

Miksi syksyn ruoka lohduttaa?

Syksyn ateriat yhdistävät usein runsaita makuja, hitaita kypsennystapoja ja yhteisöllisyyttä. Pitkään hautuvat padat ja keitot luovat kotiin tuoksun, joka rauhoittaa ja houkuttelee pöydän ääreen. Sesongin juurekset, sienet ja kurpitsat tarjoavat sekä ravitsevuutta että maanläheistä makua – kuin lämmin huopa kylmän päivän jälkeen.