Salasana lähetetään sähköpostitse.

Risotto saattaa vaikuttaa hienostelulta, mutta se on itse asiassa äärimmäisen yksinkertaista valmistaa, kun tiedät muutaman perusasian.

Aikaa tarvitaan 30 minuuttia.

Jos et ole tehnyt risottoa ennen, saattaa se vaikuttaa vaativalta. Se on kuitenkin yllättävän helppoa ja yksinkertaista. Tärkeintä on pysyä kattilan vieressä sekoittamassa sitä läpi koko valmistuksen.

Raaka-aineiksi tarvitset voita tai oliiviöljyä, sipulia, risottoriisiä, lientä ja parmesaania, sekä mahdollisia haluamiasi lisukkeita, olkoon se sitten kasviksia, äyriäisiä tai juustoja. Reseptiä et tarvitse.

  1. Kuulota sipulit

Kuulota hienonnettua sipulia voissa tai oliiviöljyssä keskilämpöisessä kattilassa tai pannussa. Voit myös lisätä halutessasi valkosipulia tai vaikka inkivääriä. Kuulota kunnes sipuli on läpikuultavaa ja pehmeää.

  1. Lisää riisiä

Risottoa varten kannattaa valita erikseen siihen tarkoitettua riisiä. Riisiä menee noin kourallinen per ruokailija, sillä sen koko tuplaantuu valmistettaessa. Lisää riisit sipulien päälle ja pyörittele öljyssä tai voissa.

  1. Lisää (halutessasi) raastettuja kasviksia

Samalla kun lisäät riisin, voit lisätä myös raastettuja kasviksia, kuten vaikkapa porkkanaa tai punajuurta, joista irtoaa sekä makua että väriä.

  1. Loraus viiniä

Kun riisi on öljytty kunnolla, kuumenna pannua hieman ja lisää reilu loraus viiniä. Voit käyttää mitä tahansa viiniä kaapista sattuu löytymään tai hätätapauksessa vaikkapa sherryä tai olutta. Ja voit toki jättää viinin myös lisäämättä, vaikka se lisääkin makuun reilusti syvyyttä. Hullutella viininkään kanssa ei tarvitse, loraus tai kaksi riittää. Sekoita ja odota että puolet viinistä haihtuu.

  1. Sekoita joukkoon liemi

Perinteisissä risottoresepteissä ohjeistetaan lämmittämään liemi erikseen kattilassa, mutta jos hellassasi riittää potku on lämmittäminen ajanhaaskausta.

Huoneenlämpöinen kasvis-, kana-, liha- tai kalaliemi toimii, riippuen mitä muita makuja risottosi sisältää. Kotitekoinen liemi on toki herkullisempaa, mutta voit myös käyttää kaupan valmisliemiä. Tarvittava määrä riippuu hellan kuumuudesta, pannun koosta ja riisin määrästä. Käytä lientä sen verran, kun sitä on ja siirry sitten veteen.

Kaada ensin lientä kattilaan niin että riisi peittyy ja sekoita. Sekoittaa ei tarvitse taukoamatta, mutta silti todella useasti. Kun nesteestä on hieman yli puolet imeytynyt, kaada sekaan lisää lientä ja sekoita uudestaan. Älä anna seoksen kuivua liikaa.

Kun riisi alkaa näyttää mehevältä kannattaa alkaa maistella. Riisin kuuluu olla al dente, eli kypsää muttei mössöistä. Heti kun riisi saavuttaa sopivan kypsyyden, ota risotto pois kuumalta levyltä. Risoton koostumuksen tulisi olla juoksevaa, mutta jos risotto pääsee kuivumaan liikaa voit lisätä nestettä.

  1. Viimeistele jollain kermaisella

Vaikka pelkkä riisi muodostaa risotosta kermaisen, kannattaa lisätä hieman voita, kermaa, ranskankermaa tai mascarponea. Ja toki parmesaania tai muuta suosikkijuustoasi! Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria. Voit myös tuunata risoton sitruunankuorella, chililastuilla, sitruunanmehulla tai viinietikalla.

  1. Lisää sekaan lisukkeet

Valmiiseen risottoon voi lisätä maun mukaan lähes mitä tahansa. Olkoon se sitten rapeaa pekonia tai ilmakuivattua kinkkua, herneitä, sieniä tai lehtikaalia. Voit joko sekoittaa lisukkeet sekaan tai päällystää valmiin annoksen esimerkiksi yrteillä, juustolla, äyriäisillä tai jauhelihalla. Tai voit tarjota risoton sellaisenaan ilman turhia lisukkeita.

  1. Tarjoile heti ja kuumana

Tärkeintä risoton kanssa on tarjoilla se heti ja mielellään lämpimistä kulhoista, ettei se jähmety välittömästi. Lämpimät kulhot ovat pieni asia, jolla on suuri merkitys. Käytit juuri 20 minuuttia riisin sekoittamiseen. Kulhojen lämmittäminen vie vain minuutin, se vaiva kannattaa nähdä.

Lue alkuperäinen artikkeli.