Salasana lähetetään sähköpostitse.

Tulevan vuoden isoimmat terveystrendit listattuna hyvinvoinnin ammattilaisten toimesta. 

Ruokaan liittyy paljon muutakin kuin vain maku ja nautinto. Vaikka pekoni-juustohampurilainen ja pirtelö ovatkin kauniita asioita, ei niitä voi nauttia joka päivä. Ruoka vaikuttaa terveyteemme, toimintakykyymme ja elinikäämme. Niinpä ihmiset etsivät jatkuvasti uusia terveellisiä ruoka-aineita ja uutta tietoa vanhoista ruoka-aineista, jotta voisimme voida paremmin.

Uuden vuoden alkaessa, ihmiset ovat perinteisesti kiinnostuneempia hyvinvoinnistaan ja terveydestään. Hyvinvoinnin ammattilaiset keräsivät tulevan vuoden suurimmat terveystrendit listaksi, jonka mukaan vuonna 2018 lisäämme kollageenia kahviin, ostamme orgaanisia tuotteita ja pyrimme kohentamaan aivojemme toimintaa sienillä.

1. Kollageeni

Olet jo saattanut huomata, että hyvinvointibloggaajat ovat alkaneet lisätä kollageenijauhetta kahviinsa ja tämä trendi tulee kasvamaan vuonna 2018. Kollageeni on ihmiskehon riittoisin proteiini ja se tekee ihosta sileän ja kimmoisan. Ihmiset ovat pyrkineet lisäämään kollageenintuotantoaan ja käyttämään sitä ulkoisesti jo vuosikymmeniä saadakseen nuorekkaamman ihon.

Mutta nyt kollageeni on siirretty pois kosmetiikkahyllyistä ja siitä on tullut trendikkäin superfood. Voit ostaa sitä kapseleina vitamiinien tapaan tai jauheena lisättäväksi vaikkapa smoothieihin, kahviin, puuroon tai keittoon.

2. Detox-ruokaa

Erilaiset paastot ovat hiljalleen menettämässä suosiotaan. Viikon kestävän kuona-aineidenpoistokuurin sijaan ihmiset ovat alkaneet syömään detox-ruokia normaalin ruokavalionsa osana, jolloin keho poistaa kuona-aineita taukoamatta. Rikki, C- ja E-vitamiinit, seleeni ja sinkki toimivat kaikki puhdistusaineina, joten tehokkaina detox-ruokina pidetään esimerkiksi parsakaalia, ruusukaalia, vihreää teetä ja rukolaa.

3. Orgaanisuus

Orgaaniset ruuat ovat edelleen pinnalla, niitä ostetaan yhä enemmän ja halutaan kauppoihin entistä kovemmin.

4. Laitumella kasvaneet eläimet

Ruoholla ruokkiminen on ollut tärkeä osa nautaeläinten tuotantoa jo tovin, mutta nyt sama kiinnostus alkaa koskea myös muita eläinlajeja. Laitumella kasvaneita eläimiä suositaan eläinten hyvinvoinnin, paremman ravintosisällön sekä ympäristön hyvin voinnin tähden. Ja jos trendi koski aiemmin lähinnä nautaeläimiä, ulottuu se nyt kaiken lihan lisäksi myös muniin, maitoon, voihin ja juustoihin.

5. Nigellaöljy

Nigella Sativa eli ryytineito-kasvin siemenistä valmistettu öljy on maultaan vahva, mutta sitä on alettu pitää ihmetekoja tekevänä korvikeruokana. Sen väitetään helpottavan tulehduksia, edistävän luiden terveyttä ja jopa ehkäisevän syöpää.

6. Ketogeeninen ruokavalio

Ketogeeninen ruokavalio oli yksi vuoden 2017 suurimpia trendejä, eikä se osoita merkkejä häviämisestä. Keto-ruokavaliolle tarkoitetut reseptit olivat yksi juhlakauden suurimpia trendejä. Keto-ruokavalio perustuu rasvaiseen ja proteiinirikkaaseen ruokaan ja hiilihydraattien minimointiin, jolloin keho joutuu ketoosiin ja alkaa tuottaa ketoneja maksan hajottaessa rasvoja.

7. Perinteinen lääketiede

Hyvinvointi ei ole uusi trendi. Ihmiset ovat etsineet tapoja voida paremmin ja elää kauemmin niin kauan kuin ihmiskunta on ollut olemassa. Vime aikoina monet ovat kiinnostuneet uudestaan perinteisistä yrttihoidoista, eteerisistä öljyistä, aromaterapiasta sekä antiikin ruuista ja ruokalisistä joilla uskotaan olevan terveysvaikutuksia.

8. Etikan juominen

Omenaviinietikalla uskotaan olevan useita terveys- ja kauneusvaikutuksia. Omenaviinietikkaa juodaankin nyt suoraan pullosta kombuchan tapaan. Toiveena on, että omenaviinietikkaa juomalla vatsa tuntuu täydemmältä pidempään ja ruuasta ehtii imeytyä enemmän ravintoaineita.

9. Piilotetut kasvikset

Kasviksia ei enää piiloteta vain lasten ruokaan. Moni aikuinenkin yrittää saada enemmän kasviksia ruokavalioonsa tekemällä esimerkiksi kasvisnuudeleita, kasvispizzapohjia tai kasviksilla täytettyjä vohveleita.

10. Aivotoiminnan tehostaminen luontaistuotteilla

Amerikkalaisen Whole Foodsin mukaan toiminnalliset sienet tulevat olemaan vuoden 2018 suurin trendi. Kiinnostus johtuu joidenkin sienten oletetusta aivotoimintaa tehostavasta vaikutuksesta. Koska kukapa ei haluaisi olla parempi keskittymään, fiksumpi, paremmalla muistilla varustettu ja valmiina torjumaan ikääntymisen mukanaan tuomat haitat aivotoimintaan.

Ihmiset ovat valmiita kokeilemaan lähes mitä tahansa, kunhan se auttaa aivotoimintaa ja estää ikääntymistä, joten tällä hetkellä ostoslistalla on yrttejä, sieniä, luontaistuotteita ja muita luonnollisia aineita joiden sanotaan parantavan aivojen terveyttä. Leijonanharja-sieni eli Hericium erinaceus on isossa huudossa, samoin reishi-sienet, kurkuma, pyhäbasilika ja monet muut.

Lue alkuperäinen artikkeli.

Kuvat: Meal Makeover Moms / digital cat / Andy Roberts