Salasana lähetetään sähköpostitse.

Vaikka ruokamatkailu sisältää usein omituisia kokeiluja, ei syömisen maailmalla tarvitse aina olla vain sitä. Haineväkeittoa ei ole pakko maistaa, eikä veriletuista ole pakko pitää. Matkustaessa voi silti löytää uusia hienoja ruokalajeja, ilman että venyy liian kauas omalta mukavuusalueeltaan.

Kysy paikallisten suosituksia

lohikeittoSuomessakaan harvemmin pakotetaan vieraita syömään verilettuja. Sen sijaan lohikeitto ja ruisleipä toimivat varmasti myös ulkomaalaiselle – varsinkin yhdistettynä näkymään saaristosta ja Itämeren tuoksuihin ja ääniin.

Ihmiset jakavat suosituksiaan mielellään, joten kannattaa kysyä sekä ruokalajeista että ravintoloista. Hyvällä tuurilla voit jopa päästä jonkun kotiin syömään. Yhteyttä paikallisiin voi ja kannattaa ottaa vaikkapa etukäteen sosiaalisen median kautta tai appeilla kuten Findery. Kuka vaan voi olla omien sanojensa mukaan “matkailun ammattilainen”, mutta usein parhaat vinkit saa ihmisiltä, jotka suhtautuvat intohimoisesti omaan kotipaikkaansa, vaikka eivät matkustelisikaan. Ja tämä pätee erityisesti ruokaan.

Aloita ruokamatkailu kotona

Jos herkut maailmalla vaikuttavat liian eksoottisilta voit aloittaa kotona. Voit harjoittaa makupalettiasi samalla tavalla kun voit harjoitella syömäpuikoilla syömistä. Hyvään alkuun pääset kun kokeilet ensin kotikaupunkisi eksoottisempia ravintoiloita olkoon ne sitten intialaisia, kreikkalaisia, thaimaalaisia tai saksalaisia. Kun etsit ravintoloita joiden omistajat ja kokit ovat ulkomaalaisia, etkä tyydy suomalaiseen makuun laimennettuihin ketjuravintoloihin pääset helposti jyvälle maailman ruokakulttuureista.

Voit myös ottaa muiden maiden ruokia osaksi omaa ruokakulttuuriasi kokkaamalla eri maiden ruokia kotona. Matkustaessa voi osallistua ruokakursseille ja sitten soveltaa reseptejä kotona. Näin saat vaihtelua ruokapöytään ja saatat olla avoimempi kun maailmalla tulee vastaan eksoottisempia ruokalajeja. Samalla myös perheen pienemmät tottuvat uusiin ruokakulttuureihin.

Kaikki maistuu erilaiselta matkustaessa

Useat ruokakurssit alkavat vierailulla paikalliselle torille. Ja vaikka paikalliset kauppahallit ja torit eivät olisi suuria, löytyy niiltä yleensä suoraan tuoreimmat paikalliset raaka-aineet joista on helppo valmistaa parasta ruokaa. Ranskalaisilla viinitiloilla jopa väitetään ettei viini maistu samalta maasta pois vietynä. Onko se viinin kohdalla totta, onkin sitten eri juttu – mutta hedelmien ja kasvisten kohdalla se on fakta.

Marokkolaisista appelsiineista valmistettu mehu ja tuore balilainen vesimeloni ovat maailman huippuja siinä missä suomalaiset mansikat, roomalaiset artisokat ja saksalaiset parsat. Eri olosuhteet vaikuttavat eri kasviksiin eri tavoin ja luultavasti läpi kesän paistavasta auringosta johtuen pohjoismaista löytyvät parhaat marjat, kun taas Madeiran saarella kypsyvät parhaat banaanit.

tuoreita vihanneksia

Eksoottinen ruoka on hyvää, mutta yksinkertainen paikallinen ruoka usein parempaa

Matkustaessa haluaa toki maistaa Pasta Bolognesea Bolognessa, pizzaa Venetsiassa tai joitain eksoottisia ruokia joiden nimeä ei enää kotona tule muistamaan. Yhtä tärkeää on kuitenkin muistaa kokeilla yksinkertaisia paikallisia ruokia, tuoreita paikallisia aineita tai tuttuja raaka-aineita ja vertailla niiden eroja kotimaisiin vaihtoehtoihin.

Vaikka olisit syönyt useammassakin Michelin-tähtiravintolassa, saattaa matkan todellinen tähtikokemus olla paikallinen koti- tai katuruoka, kuten kanadalainen poutine (juustolla ja ruskealla kastikkeella kuorrutetut ranskalaiset) tai ranskalaiset pienestä ikkunapuodista ostetut krepit. Kannattaa siis aina jättää tilaa pienille paikallisille yllätyksille, eikä täyttää aikataulua valmiiksi “kaupungin top 10” -ravintoloilla.

Lue alkuperäinen artikkeli.

Kuva: Pete