Salasana lähetetään sähköpostitse.

Pikaruoasta puhuttaessa useimmiten tulee mieleen McDonald’s tai muut amerikkalaiset pikaruokajätit, joilla on ravintoloita lähes maailman jokaisessa nurkassa. Yleisesti pikaruoka mielletään halpana ja ennen kaikkea huonolaatuisena.

Monista maista löytyy kuitenkin omia, pienempiä pikaruokaravintoloita ja –ketjuja, jotka ovat kokeilun arvoisia. Tässä on listattu kahdeksan pikaruokaravintolaa, joista et välttämättä ole ennen kuullut.

  1. Nordsee

Saksasta löytyvä Nordsee –pikaruokaketju tarjoilee perinteisen kerroshampurilaisen sijaan höyrytettyä turskaa sinappikastikkeella ja ruohosipulilla, vihanneksia ja persiljaperunoita pikaruokatyyliin. Nordsee tarjoilee myös muita kaloja ja ketjun liiketoiminta pyöriikin pikaruokatyyliin valmistetun kalan ympärillä.

giraffas

  1. Giraffas

Brasilialaisen Giraffas –pikaruokaketjun erikoinen on hampurilainen paistetulla kananmunalla, mustapavuilla ja riisillä. Lisukkeena tulee perinteiset ranskalaiset. Brasiliassa perinteisesti vierastetaan ruoan syömistä käsillä. Vuonna 1981 perustettu Giraffas tarjoili ensimmäisenä pikaruokaa syötäväksi haarukalla ja veitsellä, näin ponnistaen suureen suosioon.

  1. Mr. Lee

Länsimaalaisille tutuissa kiinalaisissa ravintoloissa ruokalistaa yleisesti dominoi erilaiset friteeratut herkut. Kiinan oman pikaruokaketju, Mr. Leen erikoinen on kuitenkin yksinkertainen nuudelikeitto naudanlihalla. Mr. Lee vetoaa kiinalaiseen yleisöön annosten kustomoinnin vuoksi. Asiakas voi halutessaan lisätä keittoon esimerkiksi chili öljyä, soijakastiketta, viinietikkaa tai pikkelöityjä vihanneksia.

  1. Kaati Zone

Intialaisen Kaati Zonen suosituimpia annoksia ovat Kaati –rullat, täytettynä joko tikka kanalla tai vihanneksilla. Kaati –rullat on valmistettu flat breadistä, joka on kevyesti paistettu ja sivelty kananmunalla. Rullat täytetään lihalla tai kasviksilla ja lisukkeena tarjoillaan ranskalaisia.

  1. Teremok

Blinit, punainen kaviaari ja lohen mäti yleisimmin koetaan juhlavaksi herkuksi ja niitä tarjoillaan vain tietyissä tilanteissa ja hienoissa ravintoloissa. Venäläinen Teremok myy luksusherkkua pikaruoka -tyyliin. Teremokin ruokalistalta löytyy keittoja, puuroja ja salaatteja mutta blinit tekevät pikaruokaketjusta omanlaisensa kokemuksen.

  1. Albaik

Saudi-Arabialaisen Albaikin leivitetyt, uppopaistetut kanan palat valkosipulikastikkeessa, ranskalaisten ja leivän kera ovat tehneet yrityksestä yhden Lähi-idän rakastetuimmista pikaruokaketjuista. Vaikka ravintoloita on vain 46, se on vaikuttava saavutus niin harvaan asutussa maassa kuin Saudi-Arabia. Erikoisen Albaikista, perinteisiin pikaruokaloihin verrattuna tekee se, että tiskin takana saa työskennellä vain miehet. Maassa maan tavalla.

toast box

  1. Toast Box

Singaporelaisen Toast Boxin erikoisuus on rapeaksi grillattu leipä, kookoshillolla, voilla ja juoksevalla keitetyllä kananmunalla. Leipä nautitaan kahvikupin kanssa. Naapurivaltioihin levinneen Toast Boxin työntekijät pukeutuvat sini-valko-raidallisiin hattuihin ja esiliinoihin luoden pikaruokaravintoloihin hieman tyylikkäämpää tunnelmaa ja vastaten paikallisiin mieltymyksiin.

  1. Steers

McDonald’s ei miellytä etelä-afrikkalaista asiakaskuntaa suorastaan säälittävän kokoisten pihvien takia. Paikallinen pikaruokaketju Steers taas tarjoaa tuhdimpaa ravintoa grillikylkihampurilaisten muodossa. Hampurilaisten kylkiäisenä Steers tarjoaa rapeita perunalastuja.  485 ravintolalla Steers dominoi kotimaan markkinoita.

Matkustaessa kolmen Michelin tähden ravintolat varmasti houkuttelevat jokaista matkustajaa mutta Food Channel lämpimästi suosittelee vähentämään ennakko-odotuksia ja antamaan myös paikallisille, vähemmän tunnetuille pikaruokaloille mahdollisuuden.

Lue alkuperäinen artikkeli täältä.