Salasana lähetetään sähköpostitse.

Jos et ajatellut valmistaa BBQ-kastikettasi itse, kannattaa tarkistaa tämä makutesti! Kokeiltavana Yhdysvaltojen suurimmat soosimerkit ja haussa se sopivan kirpeä, savuinen ja tulinen olematta kuitenkaan täyttä sokerisiirappia.

Itsetehty soosikin syntyy toki helposti muutamista kotikeittiöstä löytyvistä perusaineista, mutta aina ei vain ole aikaa tai energiaa. Siksi on mukava tietää että jopa suomalaisista kaupoista löytyy hyviä vaihtoehtoja vaikkeivät kaikki listalla olevat kastikkeet olekaan vielä ehtineet tänne asti.

Kastikkeet on jaettu kahteen ryhmään: mausteiset viinietikkapohjaiset soosit ja makeammat ja paksummat Kansas City -tyyliset kastikkeet. Jos haluat tutustua vielä useampiin eri tyylisiin bbq-kastikkeisiin tarkemmin, voit tehdä sen täällä.

Hyvän barbecue-kastikkeen perusteet

Koostumus: BBQ-kastikkeet voivat olla mitä tahansa ohuen juoksevasta paksuun siirappiin. Koostumus ei varsinaisesti vaikuta makuun, mutta sen perusteella saattaa olla helpointa päättää käyttötarkoitus.

Aromi: Hajun perusteella kastike saattaa joko jäädä käyttämättä tai nousta uusiin sfääreihin. Täydellinen pulled pork saattaa muuttua katastrofiksi väärältä tuoksuvan kastikkeen kanssa.

Maku: Kansas City -tyylisessä kastikkeessa haettiin makeutta ja paksumpaa koostumusta, mutta silti tasapainoa kirpeyden ja tulisuuden kanssa. Etikkapohjaisissa kastikkeissa tavoitteena oli hapokas kirpeys jota pyöristetään ensin pienellä makeudella, tomaattisoseella ja korostetaan jälleen pippurilla.

Kastikkeet on arvioitu asteikolla 1-10.

Voittajat:

bulls-eyeParas Kansas City -tyylinen kastike (Tasapeli: 5,7): Bull’s-Eye

Ainakin amerikassa Bulls-Eye on varmasti eksynyt kaikkien lautaselle jossain bbq-tilaisuudessa ja näin ollen osa pisteistä saattoi johtua nostalgiasta. Reilua makeutta tasapainottamassa on kevyt hapokkuus, savuisuus ja tulisuus. Makeutta saattaa olla toisille liikaakin ja maku on hivenen keinotekoinen, mutta kaiken kaikkiaan tuote on varsin kohdallaan. Bulls-Eye on se perussoosi jota ketjuuntuneet BBQ-paikat usein päätyvät käyttämään, mutta siihen on toki syyntä. Makua on monia muita yrittäjiä enemmän ja Bulls-Eye löytyy nykyään jo paremmin varustelluista suomalaisistakin ruokakaupoista.

Paras Kansas City -tyylinen kastike (Tasapeli: 5,7): TJ’s Bold & Smoky

Vain hivenen vähämmän makea kuin Bulls-Eye. Etikkainen, kirpeä ja toki silti makea, mutta samalla tarpeeksi karvas jotta tasapaino pysyy. Hyvä sileä koostumus, ei liian juoksevaa eikä liian paksua. Tulisuutta olisi voinut olla enemmänkin, mutta hyvä balanssi kaiken kaikkiaan. Saman merkin muut tuotteet eivät päässeet lähellekään.

Paras etikkapohjainen kastike (5.2): Stubb’s

Christopher B. Stubblefield, lempinimeltään ”Stubb,” avasi BBQ- ja musiikkiravintolan Texasin Lubbockiin vuonna 1968. Paikka siirrettiin Austiniin 80-luvulla ja se sai ylimääräistä mainetta Late Night with David Lettermanin kautta vuonna 1992, jonka jälkeen Stubb päätti laajentaa barbecue-kastikkeisiin ja rubeihin. Stubb’sin hymyilevä stetsonpäinen pärstä on edelleen joka pullossa vaikka mies itse vaihtoi hiippakuntaa jo 1992. Ja edelleen joka pullossa lukee sitaatti “Hyvät rouvat ja herrat, olen kokki.” eli ”Ladies and gentlemen, I’m a cook.”

Kastike itsessään sisältää reilusti tomaattia ja etikkaa, olematta kuitenkaan ketsuppisen makea kuten iso osa kilpailijoistaan. Syvempi tomaattipyreen aromi vaihtuu kirpeyteen ja viimeistelynä toimii savuinen mausteisuus. Mustapippuria ja valkosipulia on jopa nähtävissä soosin seassa!

Muita Kansas City -tyylisiä kastikkeita:

Sweet Baby Ray’s (5.5)

Mausteisuus osuus heti ja sen jälkeen kasvaa vielä asteittain. Taustalla toimiva makean ja kirpeän tasapaino. Ei mitään erityisen uniikkia makuprofiilissa, mutta peruskastike jota olemme tottuneet pitämään barbecua-soosina kun sellaista supermarketista hankkii. Jos haluat sen perustavanlaatuisen, perinteisen ja helpon “barbecuen” maun, on tämä kastike juuri oikea ratkaisu.

Jack Daniel’s Original No.7 (4.67)

Kuten alta löytyvästä Budweiserin kastikeesta, myös tästä löytyy alkoholia. (Eikä näin ollen luultavasti ole saatavilla Suomen markkinoilla.) Savuista ja makeaa, jopa lihaisaa, mutta viski hukkuu makuun täysin. Jollein lähes palanutta jälkimakua lasketa. Maistajien mukaan maistui kyntilältä ja jouluiselta takkatulelta.

Hunt’s (4.5)

Erittäin ketsuppinen kevyellä hedelmäisyydellä. Ei savua, happoa tai tulisuutta tasapainottamaan makua. Uupuu tiettyä monimutkaisuutta.

Budweiser (3.2)

Kyllä, luit oikein, Budweiserillä on oma bbq-kastike. Ja seassa on toki myös olutta. Sipuli ja valkosipulilastuja lillumassa hyvinkin erikoisessa kastikkeessa. Tässä tapauksessa erikoisuus ei ole hyvä asia. Alun etikkaisuus ja mausteisuus ei peitä lopun outoa jälkimakua. Väljähtänyt olut yhdistyy italiailaistyyliseen salaatinkastikkeeseen. Kannattaa nauttia Budweiser jatkossakin oluena.

Muita etikkapohjaisia kastikkeita:

Lip Lickin’ (4.8)

Lick eli nuolla, tuntuu olevan barbecue-piireissä erittäin pidetty sana. Lip Lickin’ on etikkainen, hapan, pippurinen ja kirpeä. Koostumus on ohut ja sileä, eikä paksu ja paakkuinen. Vaikka pidätelty makeus toimikin, olisi soosi kaivannut lisää savuista terää.

Bone Suckin (3.17)

Kastikkeessa oli omituinen aasialainen vivahde – jopa hapanimeläkastikkeen henki. Liian makea ja mieli alkaa tehdä kevätkääryleitä. Viinietikan kirpeys on siellä jossain kaukana makeuden takana.