Salasana lähetetään sähköpostitse.

Wasabi on sushin mukana noussut suureen suosioon maailmalla ja sitä käytetään maustamaan monia erilaisia annoksia ja lisukkeita. Mutta, mitä kaupallinen wasabi oikeasti sisältää? Voiko niin eksoottinen, kaupan hyllyltä löytyvä mauste olla aitoa tavaraa?

Wasabi on monelle tuttu, tulinen ja kirkkaan vihreä mauste japanilaisesta keittiöstä. Harva kuitenkaan on tietoinen, että suurin osa markkinoilla olevista wasabi-valmisteista ei kuitenkaan sisällä lainkaan oikeaa wasabia. Useimmiten kyseiset valmisteet on valmistettu piparjuuresta, sinappijauheesta ja väriaineista. Oikeaa wasabia tuotteista löytyy muutamasta prosentista pyöreään nollaan. Syy tähän on wasabin korkea hinta. Wasabin kasvatus on kallista, vaikeaa ja aikaa vievää puuhaa.

Todellisen fanin kannattaakin kokeilla tuoreesta kasvista valmistettua wasabi-tahnaa. Tuore wasabi on raastettu kasvin puunrunkoa muistuttavasta juuresta. Raastamiseen käytetään perinteistä, hain nahasta valmistettua raastinta. Perinteinen metallinen raastin ei tässä tapauksessa aja asiaansa, sillä metallinen raastin kirjaimellisesti raastaa kasvin. Hain nahkainen raastin jauhaa kasvin juuresta tahnamaista ainetta. Massatuotetun wasabin tulisuus eroaa tuoreesta, oikeasta wasabista. Tuoreen wasabin tulisuus on huomattavasti puhtaampi ja miedompi kuin massatuotetun wasabin, joka tunnetusti saa hikikarpalot vierimään otsalla. Kokeilemalla selviää parhaiten, mitä se tarkoittaa.

Tuoretta wasabia ja perinteisiä hain nahkaisia raastimia ympäri Eurooppaa toimittaa The Wasabi Company England.

Wasabin raastaminen ja säilöminen

Raasta wasabin juurta pyörivällä liikkeellä pitkin raastimen pintaa. Raastaminen ottaa oman aikansa mutta arvokkaan raaka-aineen valmistamiseen kannattaa panostaa. Anna vastaraastetun tahnan seisoa muutamia minuutteja, jotta sen molekyylirakenne rikkoutua rauhassa. Näin maksimoit tahnan maun.

Säilytä juurta vesiastiassa harsoliinaan käärittynä. Useimmiten kasvi toimitetaan liinan kanssa. Muista vaihtaa vesi parin päivän välein. Wasabin juuri säilyy jääkaapissa noin kuukauden. Jos kuitenkin huomaat, että et tule käyttämään koko juurta kuukauden aikana, voit raastaa koko juuren ja pakastaa tahnan annospusseissa. Maku saattaa kärsiä hieman mutta se on parempi vaihtoehto kuin arvokkaan kasvin poisheittäminen.

Lue lisää tästä.