Salasana lähetetään sähköpostitse.

Oletko jo kokeillut valmistaa vietnamilaisia Bánh Mì voileipiä kotona? Täydellisen patongin valmistamiseen tarvitaan muutama vinkki.

Syy Bánh Mì voileivän legendaarisuuteen on melko selvä – mehukasta possua, pateeta, rapeita kasviksia ja täydellinen leipä. Mutta niiden valmistaminen saattaa osoittautua hankalaksi.

Bánh Mì’n tärkein osa on leipä

Alkuperäinen Bánh Mì -leipä on osoitus ranskalais-vietnamilaisesta fuusiosta. Sitä pidetään Bánh Mì’n valmistuksen tärkeimpänä osana. Se näyttää perinteiseltä patongilta, mutta rapean kuoren alta paljastuu pehmeän sitkeä sisus joka on lähempänä ranskanleipää. Vietnamilainen leipomo joka valmistaa vastaavia leipiä saattaa olla hankala löytää. Paikallinen Bánh Mì -kauppa sen sijaan voi myydä pelkkiä leipiäkin, jos kysyt kauniisti. Hätätapauksessa voit käyttää myös perinteistä patonkia paahtamalla sitä hieman.

Enemmän kasviksia kuin lihaa

Bánh Mì poikkeaa muista klassista leivistä siinä, että sen valmistamiseen ei tarvita valtavia määriä lihaa suhteessa kasviksiin, toisin kuin esimerkiksi Club Sandwichissä. Vaikka toki leivän väliin ladattavat possutuotteet ovat tärkeitä, on kasviksien tuoma rapeus olennainen osa ruokailukokemusta. Ohueksi suikaloidut kurkut, porkkanat ja daikonit pikkelöitynä ovat suurin syy leivän rapeuteen. Niiden valmistaminen on simppeliä, vain loraus vaaleaa viinietikkaa, suolaa ja sokeria pilkottujen kasvisten päälle.  Leivät viimeistellään vielä korianterilla ja mahdollisesti mintulla ja jalapenoilla.

Paahdettua possua nopeasti

Vaikka kuinka tärkeitä Bánh Mì’n sisältämät kasvikset ovatkin, on possu silti olennainen osa leipää. Uunissa paistaminen saattaa tuntua kestävän ikuisuuden, voit hoitaa homman myös nopeasti. Kun hierot possun sisäfileen pintaan viismaustetta, suolaa ja pippuria ja paistat sen kypsäksi pannussa, ei projekti vie kuin reilut parikymmentä minuuttia. Anna lihan levätä 10 minuuttia ja viipaloi leivän väliin.

Tuplaa lihaisuus pateella

Klassinen Bánh Mì voileipä vaatii paistetun possun lisäksi pateeta, jonka valmistaminen kotikonstein vie noin 36 tuntia. Mutta voit myös ostaa valmista pateeta hyvin varustetusta ruokakaupasta. Yleensä patee sisältää jauhettua possua, vasikkaa ja kananmaksaa, sekä mausteita ja yrttejä. Patee tuo leipään pehmeää rasvaisuutta ja kermaisuutta joka toimii vastapainona rapeudelle ja mausteisuudelle.

Majoneesilla on väliä

Kaikissa hyvissä voileivissä on majoneesia. Niin myös Bánh Mì -leivissä. Mutta muista lisätä myös srirachaa happoa ja potkua tuomaan.

Järjestyksellä on väliä

Ja kuten muissakin voileivissä, myös Bánh Mì’n valmistamisessa järjestys on kaiken A ja O.

Eli pohjasta kanteen tähän malliin:

Leipä. Halkaise pitkittäin ja ala rakentaa.

Ohueksi viipaloitua jalapenoa maun mukaan.

Tuoretta korianteria ja minttua

Ohuita siivuja pikkelöityä kurkkua

Pikkelöityä porkkanaa ja daikonia.

Ohueksi viipaloitua possua.

Ohuita viipaleita pateeta.

Reilu pyyhkäisy majoneesia

Kruunaa srirachalla.

(Jos käytät levitettävää pateeta voit laittaa sen myös patongin pohjalle.)

 

Lue alkuperäinen artikkeli.