Salasana lähetetään sähköpostitse.

Jos olet yksi niistä onnekkaista, joka on jo maistanut raakakypsytettyä (Dry-Aged) nautaa, tiedät kuinka raakakypsytys tuo esille naudan hyvän maun. Valitettavasti, jos lähelläsi ei ole korkeatasoista teurastajaa tai steakhousea, on kyseessä oleva herkku saattanut jäädä kokeilematta. Onneksi, jos taloudesta löytyy jääkaappi, raakakypsytettyä lihaa voi valmistaa kotona.

Miksi raakakypsytetty liha maistuu paremmalta?

Kaiken tuoreen lihan annetaan ikääntyä muutamasta päivästä muutamiin viikkoihin, jotta lihassa luonnostaan olevat entsyymit saavat rikottua lihaskudosta, parantaen lihan makua ja rakennetta. Useimmiten lihan annetaan ikääntyä muovisissa vakuumipakkauksissa. Raakakypsytetty liha taas altistetaan ilmalle, jotta lihan kuivuminen pääsee parantamaan makua. Raakakypsytys on kalliimpaa kuin perinteiset metodit, sillä liha menettää painoaan kuivumisen tuloksena ja kokonaan kuivunut ulkokuori on leikattava pois.

Raakakypsytys kotona

  • Osta laadukas, luuton pala naudan kylkeä tai kylkipaistia.
  • Poista liha paketistaan, huuhtele hyvin ja kuivata käsipyyhkeellä. Kiedo liha löysästi harsoliinaan ja aseta se ritilän päälle. Laita ritilä lihoineen vielä pellin tai muun vastaavan astian päälle.
  • Laita liha jääkaappiin istumaan kolmesta seitsemään päivään; mitä kauemmin liha ikääntyy, sitä maukkaammaksi se tulee. Ensimmäisen päivän jälkeen, poista harsoliina varovasti pois ja kääri se takaisin. Näin estät liinan kuitujen tarttumisen lihaan kiinni.
  • Kun olet valmis kokkaamaan lihan, poista harsoliina ja leikkaa terävällä veitsellä kova, kuivunut ulkokuori pois. Leikkaa myös kuivunut rasva pois mutta yritä jättää pehmeää rasvaa mahdollisimman paljon.
  • Paahda liha kokonaisena tai leikkaa pihveiksi ja nauti!

Jos innostuit kokeilemaan tai olet jo kokeillut, jaa ihmeessä kokemuksesi muillekin!

Alkuperäinen artikkeli.