Salasana lähetetään sähköpostitse.

Monien mielestä illalliskutsujen tärkein osa on ruoka, kun taas toisten mielestä tärkeintä on ettei viini pääse loppumaan. Voit polttaa kalkkunan kuin juhannuskokon konsanaan, kunhan viiniä on tarpeeksi. Viini aloittaa keskusteluja, täydentää ruokia (jotka eivät palaneet) ja varmistaa että juhlat jatkuvat. Mutta kuinka monta pulloa on “riittävästi”?

Ensinnäkin tulisi tietää kuinka monta lasillista on pullossa. Vaikka vastaus saattaa vaikuttaa ilmiselvältä, on monilla meistä silti luultavasti ollut iltoja jolloin yksi pullo onkin vain kaksi tuopillista… Joten otetaan käyttöön helppo laskukaava.

Viinipullo on yleensä 75 cl ja perinteinen annoskoko on 16 cl, jolloin pullossa on noin 5 lasillista. Tosin joidenkin mielestä 16 cl ei ole lasillinen viiniä vaan huono vitsi. Joka tapauksessa, vapaalla kädellä tarkan määrän kaataminen on hankalaa. Jos mietit saavasi joka pullosta viisi lasillista, et luultavasti tule onnistumaan. Kannattaakin miettiä viinipullon sisältävän neljä lasia ja pari hörppyä avauspalkkiota.

Tällä perusteella viiniä tarvitaan siis noin pullollinen per vieras. Lasillinen ennen illallista, pari illallisen yhteydessä ja yksi ruokailun jälkeen. Pullollinen viiniä häviää nopeasti varautuneimmankin arvion mukaan. Pidemmälle menevällä matematiikalla asiaa voi toki tarkastella vielä yksityiskohtaisemmin.

Koska tiedät jo kuinka monta lasillista saa pullollisesta, on mukaan otettava kaksi muutakin muuttujaa tämän ikiaikaisen kysymyksen ratkaisemiseksi.

Ensinäkin tulisi tietää kuinka paljon vieraita on saapumassa. Tarkista ryhmäviesti, laske henkilömäärä ja lisää siihen pari tyyppiä sillä jollain saattaa aina olla uusi seurustelukumppani matkassa tai se yksi kaveri joka ei koskaan ilmoita itsestään saapuu sittenkin.

Toiseksi tulisi tietää kuinka paljon viiniä kukin vieraista tulee nauttimaan. Ennustaminen on toki mahdotonta, mutta jos tiedät jonkun juovan vain yhden lasin illassa, ei hän yleensä poikkea kaavasta kun taas muut luultavasti nauttivat noin lasillisen per tunti. Loppahuulisimmat jopa kaksi.

Ja sitten siihen helppoon osuuteen, eli kännykän taskulaskin auki ja näppäilet seuraavat numerot: vieraiden määrä kerrottuna arvioidulla juotujen lasillisten määrällä jaettuna neljällä ja saat tulokseksi tarvittujen viinipullojen määrän.

Sitten ei muuta kuin lasit täyteen ja vieraat tyytyväisiksi. Näillä laskuopeilla et toivottavasti päädy illan päätteeksi avaamaan sitä parasta vuosikertapulloasi jota olet säilyttänyt erityistilaisuutta varten.

Lue alkuperäinen artikkeli.