Salasana lähetetään sähköpostitse.

Sisälämpömittari on yksinkertainen työkalu jolla varmistat, ettet tarjoa ylikypsää pihviä tai alikypsää kanaa enää koskaan.

On harmillista käyttää tuntikausia arvokkaan lihan valmistamiseen ja huomata lopuksi että liha on ylikypsää tai raakaa. Sisälämpömittarin käyttö vähentää ahdistusta, säästää rahaa ja parantaa kokkauksen laatua helposti ja halvalla. Lihan kypsyyttä voi toki arvioida myös aistinvaraisesti, mutta siihen tarvitaan usein reilusti kokemusta.

  1. Valitse oikein tyylinen lämpimittari

Kaksi perus tyyppiä sisälämpömittareissa ovat halvat metallimittarit, joita löytyy ruokakaupoista sekä digitaaliset mittarit jotka näyttävät lämpötilan heti. Metalliset mittarit näyttävät lämpötilan hitaasti ja epätarkasti, mutta ovat todella halpoja. Digitaalimittareilla saat tarkemman tuloksen, joten varsinkin lihan sisälämpötiloja mitattaessa kannattaa suosia digimittareita. Digitaalisia lämpömittareita on lisäksi kahta mallia. Nopeimmat antavat sisälämpötilan heti kun asetat mittarin anturin lihaa. Toinen vaihtoehto on johdon päässä oleva mittausanturi joka on tarkoitus pitää lihassa lihan ollessa uunissa. Voit valita missä lämpötilassa haluat mittarin hälyyttävän, jolloin pitkään kypsennettäviä lihoja ei ole pakko seurata koko ajan.

  1. Aseta lämpömittari oikeaan kohtaa

Aseta lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan, jotta saat oikean mittaustuloksen. Tarkista myös ettei mittari ole kiinni luussa tai läskissä. Haluat löytää lihan matalimman sisälämpötilan – se on yleensä tarkin osoitus todellisesta sisälämpötilasta.

  1. Tarkista lihan lämpötila ajoissa ja usein

Isompien paistien kohdalla kannattaa lämpötilaa alkaa tarkistaa 30 minuutin kypsennyksen jälkeen. Pienemmillä paloilla kannattaa aloittaa jo 5-10 minuutin kohdalla ja pihvien kanssa vielä nopeammin. Oikean kypsyyden saavuttamiseksi kannattaa seurata ennen kaikkea reseptiä, mutta huomioida myös elintarviketurvallisuusmääräykset.

On tärkeää muistaa että liha jatkaa kypsymistä myös uunista ottamisen jälkeen. Isommat palat kannattaa ottaa uunista muutamaa astetta ennen tavoitelämpötilaa, sillä levätessään niiden sisälämpötila yleensä nousee.

  1. Kalibroi lämpömittarisi

Jos haluat kokeilla näyttääkö lämpömittarisi oikeaa lämpötilaa, dippaa mittari jääveteen, jolloin sen tulisi näyttää 0 astetta. Monissa digitaalimittareissa on resetointi- tai uudelleenkalibrointi-nappula, jolla saat tilanteen tarvittaessa korjattua. Seuraat vain valmistajan ohjeita.

Lue alkuperäinen artikkeli.