Toki tuore raastettu parmesaani, joka on ripoteltu pastan päälle, on loistavaa, mutta (usein roskakoriin joutunut) kuori on makujen jättipotti, jota et osannut odottaa.

Jotkut ihmiset saavuttavat aikuisiän, kun he ilmoittavat veronsa ajallaan. Toisista tulee aikuisia, kun he tanssahtelevat onnellisesti saadessaan viimeinkin sairausvakuutuksen. Joissain tapauksissa aikuisuus saavutetaan, kun henkilöllä on keskustelu kirjanpitäjänsä kanssa 401k:sta. Minun aikuiselämäni alkoi, kun aloin säästämään parmesaanikuoreni tulevaa ruoanlaittoa varten. Sitä, jos jotain, lapsi ei koskaan tekisi. Lapsi heittäisi parmesaanikuoren roskiin ajattelemalla, että se on ällö, hyödytön ja ruma. Mutta en minä. Koska olen aikuinen. Ja olen tarpeeksi älykäs tietämään, että parmesaanikuorilla on suuri potentiaali. Itse asiassa ne kuuluvat kaikkialle muualle kuin roskiin.

Me kaikki tiedämme tuon hetken sen jälkeen, kun olet raastanut parmesaanisi pastojen, gnocchien, pizzan tai risotton päälle, ja on vihdoin aika kohdata kuori. Älä itke, koska se on ohi, vaan hymyile – kun tämä väistämättä tapahtuu, älä uskalla edes ajatella kuoren pois heittämistä. Sen sijaan laita se suljettavaan pakastepussiin ja säilytä sitä pakastimessasi (se pysyy hyvänä jopa 6 kuukautta). On ok, jos juuston kuori alkavat näyttää hiukan kuivuneilta, koska ne saavat kosteutensa takaisin heti, kun kypsennät sen. Toki, paikallinen juustokauppias todennäköisesti myy sinulle kuoren, jos kysyt kiltisti, mutta sinun ei tarvitse ostaa sitä, jos sinulla on jääkaapissasi Parmigiano-Reggianon palanen.

Ennen kuin sukellamme kaikkiin uskomattomiin tapoihin, miten voit käyttää kuorta, puhutaan siitä, mitä se tarkalleen on. Parmigiano-Reggiano on vanhentunut juusto, joten on väistämätöntä, että siihen muodostuu sitkeä, vahamainen ulkokuori ilmakuivausprosessista. Tämän prosessin takia kuori kehittyy juuston ulkopuolelle, ja sillä on paljon kovempi rakenne kuin sisäjuustolla. Juuston ikääntymisen maut ovat keskittyneet paljon enemmän kuoreen kuin juustoon, mikä tekee kuoresta kirjaimellisen makuräjähdyksen. Kuori on täysin turvallista käyttää raakana tai keitettynä, vaikka sen rakenne ei ole yhtä houkutteleva verrattuna juustoon.

Okei, palataan käyttötarkoituksiin. Kun olet onnistunut pitämään kiinni tästä kiistämättömästä makujen jättipotista, on paljon maukkaita tapoja laittaa kuori hyvään käyttöön. Voit heittää sen kiehuviin keittoihin, muhennoksiin, papuihin ja pastaruokiin saadaksesi ylimääräisen suolaisen, juustoisen, mielenkiintoisen maun. Kuivatut pavut, liemet, kasviskeitto, kananuudelikeitto ja bolognese kiittävät. Heitä palanen liemiin ja seoksiin saadaksesi hienovaraisen, mutta rikkaan juustoisuuden. Jos teet risottoa ja sinulla on liemi kiehumassa sivussa, miksi et heittäisi kuorta sinne? On kourallinen juustoja, joiden kuorista haluat pysyä kaukana, mutta Parmigiano-Reggiano ei kuulu niihin.

Anna kuoren kypsyä vähintään 30 minuuttia tai jopa useita tunteja, mikäli mahdollista, jotta saat vapautettua siitä mahdollisimman paljon makua. Älä ole huolissasi siitä, että laittaisit liikaa – kuori ei koskaan peitä sen makua, mitä ikinä oletkin kokkaamassa. Kun kuori kypsyy, muista sekoitella sitä usein, jotta että maku levittyy tasaisesti koko annokseen ja jotta se ei tartu pannun pohjaan. Kun ruoka on valmista, kalasta kuori pois. Vaikka hyvin voisitkin syödä kuorta, sen lisäämisen todellinen tarkoitus on sen tuoma maku. No, ja todistaa, että olen vihdoin aikuinen. Minua ei kiinnosta milloin ilmoitit verosi – lakkaa olemasta lapsellinen ja pidä kiinni niistä arvokkaista kuorista, okei?

Alkuperäinen artikkeli: https://www.foodandwine.com/syndication/how-to-use-parmesan-cheese-rinds

Tilaa FCF-uutiskirjeja pysyt ruokatrendien aallonharjalla!
Kirjoita sähköpostiosoitteesi: