Salasana lähetetään sähköpostitse.

Viineissä käytetyt rypäleet saattavat satunnaiselle viinipullon ostajalle kysymysmerkki. Lajikkeita on lukematon määrä, eivätkä hienot vierasperäiset sanat pullon kyljessä juurikaan avaa asiaa. Selventääkseen asiaa, Food Channel listasi 10 eniten kulutettua rypälelajiketta maailmassa.

viinirypäleetAdelaiden yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tummat rypäleet hallitsevat rypälemarkkinoita, Cabernet Sauvignonin ollessa listan kärjessä. Vuoteen 2010 saakka vaaleat rypäleet johtivat markkinoita. Yksi syy muutokseen on Kiinan kasvava mielenkiinto viinejä ja erityisesti punaviinejä kohtaan. Tutkimus itsessään on erittäin pätevä, sillä se kattaa 99 prosenttia maailman viinintuotannosta.

Suosituimpien rypäleiden top-10

  1. Cabernet Sauvignon (Ranska)

Maailman tunnetuin rypälelajike. Rypäleet tuottavat runsasvärisiä, aromikkaita viinejä, jotka paranevat vanhetessaan.

  1. Merlot (Ranska)

Sametinpehmeiden punaviinien rypäle. Viinit ovat makeampia kuin Cabernet Sauvignonista valmistetut viinit.

  1. Airen (Espanja)

Valkoista, melko tuntematonta Airenia käytetään pohjana halvoille pöytäviineille ja joillekin brandyille.

  1. Tempranillo (Espanja)

Peräisin Pohjois-Espanjasta, Riojan alueelta ja sieltä levinnyt muualle Espanjaan. Punaviinit ovat täyteläisiä, mausteisia ja hedelmäisiä.

  1. Chardonnay (Ranska)

Vanha lajike, joka on levinnyt ympäri maailman valkoviinien valmistukseen. Yksi harvoista lajikkeista, jotka kestävät varastointia ja sopivat tammikypsytykseen. Chardonnayta käytetään myös paljon kuohuviinien valmistuksessa.

  1. Syrah (Ranska)

Alkuperältään vanha rypäle, jonka antimia on nautittu jo antiikin Roomassa. Lajike vaatii lämpimän ilmaston ja karun maaperän, jossa se tuottaa pitkäikäisiä, syvän punaisia, voimakkaita ja mausteisia punaviinejä.

  1. Garnacha Tinta (Espanja)

Tyypillisesti mausteinen, marjainen ja pehmeä viinirypäle. Rypäleen pitkästä kypsymisajasta johtuen viinien alkoholipitoisuus saattaa olla tavallista korkeampi.

  1. Sauvignon Blanc (Ranska)

Yksi maailman tunnetuimmista vaaleista rypäleistä. Viinit ovat yleensä kuivia, hapokkaita ja niissä on usein yksi selkeä hallitseva aromi.

  1. Trebbiano Toscano (Italia)

Sopii happamuutensa takia konjakin ja balsamietikan valmistukseen. Useimmiten rypälettä käytetään viinisekoitusten osana. Vaalea viinirypäle.

  1. Pinot Noir (Ranksa)

Bourgognen klassinen rypäle, joka tuottaa parhaimmillaan maailman arvostetuimpia punaviinejä. Viineillä on ominaista suhteellisen vaalea väri, runsas hapokkuus sekä hedelmällisyys ja marjaisuus.

 

Lue lisää Alkon sivuilta.
Alkuperäinen artikkeli.