Salasana lähetetään sähköpostitse.

Munatoti ei ole Suomessa varsinainen perinnejuoma jouluun, mutta Englannissa ja Yhdysvalloissa sitä nautitaan litratolkulla. Ja kuten kaikki muutkin juhlajuomat, myös munatoti voi olla hyvä tai huono. Seuraavan reseptin toti on kuitenkin parhaasta päästä. Siinä on reilusti makua, siis muutakin makua kun makean maidon makua. Tai ainakin siinä maistuu reilusti viskiä.

Melko kammottavasti nimetty munatoti juontaa juurensa 1300-luvun Englantiin ja juomaan nimeltään posset. Posset valmistettiin ale-tyylisellä oluella heroitetusta lämpimästä maidosta johon lisättiin kananmunia. Kananmunien lisäämisen jälkeen se alkoi muodostua munatotin kaltaiseksi. Maito ja munat olivat kuitenkin kalliita noihin aikoihin, joten juoma menetti suosionsa melko nopeasti. Mutta asiat muuttuivat kun Amerikka asutettiin. Kiitos melko kyseenalaisten kauppareittien, yhtäkkiä rommia oli tarpeeksi joka taloon. Samaan aikaan uudessa maassa oli myös tarpeeksi tilaa reiluille määrille kanoja ja lehmiä. Näistä syistä munatoti muuttui hiljalleen sellaiseksi massojen juomaksi joka se edelleen monissa maissa on.

Munatotin tulee olla kermaista, makeaa ja täynnä joulun henkeä. Ensin maitoon uutetaan kanelia, muskottipähkinää ja vaniljaa ja sitten lämmin maito sekoitetaan hiljalleen vispattuihin kananmuniin ja sokeriin, jonka jälkeen lisätään viskiä tai rommia. Seos jäähdytetään jääkaapissa ja makujen annetaan tasaantua. Lopuksi sekaan lisätään vielä kuohkeita valkuaisia ennen tarjoilua.

Munatoti toimii niin takkatulen edessä värjötellessä kuin isommissa joulujuhlissakin. Munatoti on täydellinen lämmittäjä kun ulkona pakastaa, eikä sen tenho oikein välity kesäkaudella. Siispä kamalin jouluvillapaita päälle ja lasillinen kermaista totia lasiin!

Ultimaalinen munatoti

8:lle

700 ml täysmaitoa

240 ml kuohukermaa

3 kanelitankoa

1 puolitettu vaniljatanko

1 tl vasta raastettua muskottipähkinää

5 kananmunaa keltuaiset eroteltuina

130 g sokeria

175 ml tummaa rommia tai bourbon viskiä

Kiehauta maito, kerma, kaneli, vaniljatanko ja siitä veitsenkärjellä raavitut siemenet sekä muskottipähkinä. Kun seos on kiehahtanut anna jäähtyä. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri löysäksi vaahdoksi ja sekoita sitten joukkoon maitoseos. Lisää rommi tai viski, sekoita ja anna maustua jääkaapissa yön yli. Ennen tarjoilua, vispaa kananmunanvalkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita varovasti käännellen totiin. Tarjoile muskottipähkinällä koristeltuna.

Lue alkuperäinen artikkeli.

Kuvat: Wheeler Cowperthwaite / billy mcdermott