Salasana lähetetään sähköpostitse.

Viskipullojen etikettien tutkiminen saattaa olla erittäin harhaanjohtavaa, sillä siinä missä mainokset, niin etiketit ovat myös osa valmistajien markkinointirepertuaaria. Etiketeissä vedotaan yleisesti alueisiin, pitkiin perinteisiin tai sekoitettujen viskien määrään mutta faktat näiden tietojen takana jäävät usein tietämättömiin. Food Channel pyrkii tällä lyhyellä oppimäärällä valottamaan viskien mysteerejä.

Viski, skottiviski ja Bourbon

Viski on yleistermi kaikille tislatuille viinoille, jotka on valmistettu survotuista jyvistä. Bourbon ja skottiviskit ovat taas eri viskilaatuja ja ovat hyvin saman makuisia ja näköisiä. Tyyppien erot perustuvat käytettyyn viljaan, valmistusmaahan, ikään ja tislauksessa käytettyyn tynnyriin.

Jotta viski luokiteltaisiin skottiviskiksi, sen tulee olla tehty ohramaltaasta. Monet skottiviskin valmistajat käyttävät viskeissään vain ohraa, vettä ja hiivaa. Juoman on käytävä vähintään kolme vuotta tammitynnyrissä. Vain 100 % Skotlannissa valmistettu viski voidaan luokitella skottiviskiksi.

Bourbon valmistetaan jyväsurvoksesta, joka on vähintään 51 % maissia. Samoin kuin skottiviskin on tultava Skotlannista, niin Bourbonin on oltava valmistettu Yhdysvalloissa. Bourbonilla ei ole minimi valmistusaikaa mutta se on valmistettava vasta hiillytetyssä tammitynnyrissä.

 Single-malt, Single-cask ja blended-viskit

Viskeillä on kolme alalajia: single-malt, single-cask ja blended. Single-malt tarkoittaa, että kaikki kyseisen viskin komponentit ovat valmistettu samassa tislaamossa. Single-maltin ikä on seoksen nuorimman viskin ikä.

Single-cask tarkoittaa koko pullon sisällön olevan samasta tynnyristä. Tätä viskityyppiä valmistaa usein vain pienimmät tislaamot ja sitä myydään kalliilla lähinnä luksusmielessä.

Blended-viskit ovat viskisekoituksia, jotka sekoitetaan kahdesta tai useammasta saman tyyppisestä viskistä. Esimerkiksi useammasta Bourbonista. Yleinen mielipide blended-viskeistä on, etteivät ne ole kovinkaan hyviä mutta tämä ei täysin pidä paikkaansa. Jotkin tislaamot, kuten Johnnie Walker, valmistaa vain blended-viskejä. Jotkut blended-viskit voivat olla erittäin hyviä mutta aloittelijan kannattaa pysytellä single-malteissa.

viskitynnyri

Miten viskiä juodaan?

Kun vihdoin olet ostanut itsellesi pullon nestemäistä kultaa, pitäisi päättää miten juoda kyseinen neste. Pelkän viskin nauttimiseen on kolme tapaa.

Voit juoda viskin sellaisenaan eli huoneenlämpöisenä. Monien mielestä tämä on ”ainoa oikea” tapa juoda hyvää viskiä. Ideana on maistaa viski sellaisena kuin se on tislattu, sen sijaan että muuntelisi makua lisäämällä juomaan jotain.

Paras tapa kuitenkin on juoda viskiä veden kanssa. Viskin laimentaminen veden kanssa saattaa kuulostaa oudolta mutta siihen on syynsä. Ensin ota pieni hörppy viskiä sellaisenaan. Todennäköisimmin tunnet kuinka viski polttaa makunystyröitäsi, osuessaan kielelle. Poltetta seuraa kielen puutuminen ja jos viskinjuontia jatkaa sellaisenaan, kyky oikeasti maistaa katoaa. Tämän takia kannattaa lisätä korkillinen vettä lasiin. Jos tämän jälkeen kielesi edelleen polttelee, kaada lasiin toinen korkillinen vettä. Toista niin kauan, kunnes kielesi ei enää polttele mutta lasissa on mahdollisimman vähän vettä. Näin voit juoda koko lasin, kunnolla maistaen viskin hienon maun.

 Monet viskinjuojat juovat viskinsä jäillä. Ongelma jään kanssa on, että viskiin päätyy paljon enemmän vettä kuin edellisessä esimerkissä. Jos kuitenkin haluat juoda viskisi jääkylmänä kannattaa jääpalat nostella lusikalla pois, kun viski saavuttaa halutun lämpötilan. Vastaavasti voit hankkia viskijäät, jotka ovat uudelleenkäytettäviä ja eivät sula viskin joukkoon.

Kaikki on kiinni sinusta

Rehellisesti sanottuna viskinjuontiin ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Loppujen lopuksi vain juojan omat mieltymykset vaikuttavat siihen miten nestemäinen kulta tulisi nauttia. Jos haluat jääpalojen sulaa kokonaan, anna niiden sulaa. Oikeat viskin ystävät nauttivat viskistään. Piste.

Alkuperäiset artikkelit luettavissa täällä ja täällä.