Salasana lähetetään sähköpostitse.

5 ohjetta viinin ostamiseen joiden avulla osaat toimia itsevarmemmin, olitpa sitten aloittamassa viiniharrastusta tai pitkäaikainen viini-intoilija.

Viinejä ostaessa tulee helposti hieman hölmö olo. Etsit tuttua merkkiä kun hyllyt alkavat kaatua päälle ja huomaat miettiväsi tietävätkö myös työntekijät, ettet tajua viineistä mitään. Luet pullojen etikettejä vaikket osaa ranskaa ja saat selville vain hinnan, joka sekin aiheuttaa pelkotiloja. Loppujen lopuksi päädyt lähimpään pulloon vain että pääset ulos. Seuraavien vinkkien avulla voit päästä eroon peloistasi ja viinien ostamisestakin tulee nautinto!

Ohje 1. Löydä sopiva kauppa

Suomen Alkoissa on erikseen viiniin keskittyneitä liikkeitä joihin kannattaa suunnata hyvää viiniä hakiessa. Ulkomailla viinejä varten on usein erillisiä viinikauppoja, sillä parhaat viinit harvemmin löytyvät ruokakauppojen hyllyiltä. Ja vaikka erillinen viinikauppa saattaakin kuulostaa uhkaavalta, on henkilökunta yleensä ystävällistä ja halukasta puhumaan viineistä. Nopea keskustelu ammattilaisen kanssa tarpeisiisi liittyen tuottaa usein muutaman hyvän viinivaihtoehdon. Kun samassa paikassa vierailee muutaman kerran saa yleensä melko hyvän kuvan viinivalikoimasta ja asiakaspalvelusta.

Ohje 2. Opettele kysymään oikeat kysymykset

Ensinäkin, kerro asiakaspalvelijalle missä yhteydessä viini nautitaan. Grillijuhliin tarvitaan eri viini kuin romanttisiin illanistujaisiin. Toiseksi, kysy ainakin seuraavat kysymykset:

“Mitä uusia viinejä löytyy?” Kun ostat itsellesi uuden viinin opit aina lisää. Ja kun ostat vasta hyllyyn ilmestyneen viinin on henkilökunnalla sen tiedot tuoreessa muistissa.

“Mitä itse juotte?” Alkon henkilökunnalle järjestetään viinikoulutuksia tasaisin väliajoin, joten kun he päätyvät juomaan tiettyä viiniä vapaa-aikanaan, on se yleensä melko varmasti hyvää, olematta silti välttämättä kallista tai harvinaista.

“Mikä olisi vastaavaa kuin…” Et opi paljoakaan juomalla samaa viiniä joka kerta. Kun pyydät jotain saman henkistä kuin suosikkiviinisi pääset paremmin perille alueiden ja valmistustapojen luomista eroista.

“Mitä outoa teiltä löytyy?” Korvaa “outo” sana omilla suosikkiadjektiiveillasi, olkoon se sitten helppo, raikas tai tanniininen. Näin saatat löytää aivan uusia makuelämyksiä.

Ohje 3. Kerro budjettisi

Rahasta puhuminen ei välttämättä ole aina miellyttävää, mutta viinejä valitessa se on erityisen tärkeää. Koska kaikilla kuitenkin on viinin suhteen jonkinlainen budjetti, on se hyvä myös kertoa. Hyviä viinejä löytyy kuitenkin kaikista hintaluokista, joten kertomalla kuinka paljon olet valmis käyttämään saat yleensä lompakollesi sopivan maistuvan viinin.

Ohje 4. Älä huolehdi palkinnoista

“Vuoden paras Pinor Grigio” -merkintä ei varsinaisesti tarkoita juuri mitään. Ensinnäkin kilpailuihin osallistuvat yleensä vain isot panimot joilla rittäävät rahat sisäänpääsymaksuihin. Ja toiseksi tulokset ovet yleensä yhden ihmisen subjektiivisia mielipiteitä, jotka eivät välttämättä vertaannu juuri sinun makuusi lainkaan.

Ohje 5. Osta kausituotteita ja uuden sadon viinejä jos niitä on saatavilla!

Samalla tavalla kun kesän ensimmäisiä mansikoita odottaessa, kannattaa odottaa myös uusia viinejä. Esimerkiksi Italialainen Rosatos, Kalifornialainen Pinot Gris, ja Itävaltalainen pét-nats ovat kaikki maukkaita kausittaisia viinivaihtoehtoja. Myös uuden sadon viinit ovat yleensä tutustumisen arvoisia. Saatat löytää erityisherkkuja kun pidät mielessä kohdan 2. kysymyksen: “Mitä uusia viinejä löytyy?”

Lue alkuperäinen artikkeli.

Valokuvat: CCFoodTravel.com / Wojtek Szkutnik