Salasana lähetetään sähköpostitse.

Välillä on erityisen vaikeaa päästä eroon siitä viimeisestä lusikallisesta maapähkinävoita joka on lojunut jääkaapin takakulmassa jo puoli vuotta. Tai se viimeinen tilkka majoneesia ja pullon pohja chilikastiketta. Tällaista hävikkiruokaa ei kuitenkaan kannata heittää roskiin, vaan käyttää hyödyksi kokkaillessa.

Kun suunnittelet seuraavan ruokailusi niitä purkinpohjia silmällä pitäen, saat tyhjäksi useita purnukoita kertaheitolla. Voit vaihtaa resepteistä osan tuotteista kätevästi päittäin johonkin mitä jääkaapistasi sattuu löytymään. Kastikkeet ovat helppo paikka hävittää pullonpohjia, samoin keitot ja padat. Saatat jopa löytää uusia suosikkiruokia.

Maapähkinädippi

Aasialainen maapähkinädippi syntyy yhtä hyvin tahinista tai mantelivoista. Soijan voi vaihtaa Worcestershireen, kalakastikkeeseen tai osterikastikkeeseen, kunhan se on suolaista ja täyteläistä soijan tapaan. Sekaan voi lisätä myös viinietikkaa ja chilikastiketta, tai vaikka currytahnaa tai harissaa. Tarjoile soosi nuudeleiden kanssa, päälle tuoreita kasviksia ja paistettua lihaa.

Tartar-kastike

Jos majoneesi loppuu kesken voit vaihtaa puolet jogurttiin tai ranskankermaan. Kaprikset vaihtuvat oliiveihin ja piparjuuri suolakurkkuihin. Anjovikset toimivat myös. Tarjoile kalan kanssa, dippinä kasviksille, salaatinkastikkeena tai kalaburgerin välissä.

Pihvikastike eli steak sauce

Yhdysvalloissa erilaisia pihvikastikkeita löytyy jokaiselta itseään kunnioittavalta pihviravintolalta. Pohjaksi sopivat ketsupin lisäksi erilaiset tomaattipohjaiset chilikastikkeet tai jopa chilihillo tai gochujang. Piparjuuri ja sinappi ajavat saman asian mausteena ja siirapin korvaajaksi käyvät yhtä hyvin agavesiirappi tai hunaja. Tarjoile pihvin tai porsaankyljysten kaverina tai dippinä katkaravuille.

Chili-pata

Kastikkeiden lisäksi myös erilaiset pataruuat voi tuunata lähes millä tahansa lisukkeilla. Chili-jauhelihapadan kun starttaa chiliöljyllä, lähtee potku käyntiin heti alusta. Tomaattipyrettä mukaan pohjaan ja muutama pilkottu anjovis sekaan antamaan ylimääräisiä makukerroksia. Anjovikset eivät ole kaikkien mieleen, mutta pataruokiin ne sulavat antamaan pelkkää pientä ylimääräistä makua ilman että syöjä edes huomaa asiaa.

Hedelmäsiirappi

Perinteinen hedelmäsiirappi syntyy soseuttamalla agavesiirappiin tuoreita hedelmiä tai marjoja. Agavesiirapin voi kuitenkin korvata vaahterasiirapilla tai hunajalla ja tuoreet marjat hilloilla, marmeladeilla ja kuivahedelmillä. Käytä siirappia pannukakkujen tai vohveleiden kanssa tai täytekakun täytteenä. Tai sitten vaan pyyhkäiset hillonloput paahtoleivän päälle ja jatkat elämääsi.

Lue alkuperäinen artikkeli.